Dezynfekcja pomieszczeń gospodarczych – jak ją przeprowadzić

Dezynfekcja pomieszczeń gospodarczych – jak ją przeprowadzić

Dezynfekcja pomieszczeń, czyli szklarni, przechowalni, chłodni czy magazynów, to zabieg konieczny dla zachowania zdrowotności, odporności na choroby roślin

Dezynfekcja pomieszczeń, czyli szklarni, przechowalni, chłodni czy magazynów, to zabieg konieczny dla zachowania zdrowotności, odporności na choroby i pięknego wyglądu nowo nasadzonych roślin, a potem plonów z nich zebranych.

Ważne jest prawidłowe przygotowanie do odkażania i wybór odpowiednich, proekologicznych środków. Jak to zrobić? Trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę nie tylko na stan samego pomieszczenia, ale także przejść, mat podłogowych oraz ciągów komunikacyjnych. Warto sprawdzić też stan instalacji nawadniającej.

Dezynfekcja pomieszczeń – kiedy wykonać?

– Odkażanie wykonujemy każdorazowo bezpośrednio przed rozpoczęciem kolejnego cyklu produkcji i nowymi nasadzeniami – radzi Stanisław Motylewski doradca ds. upraw szklarniowych. Ponieważ po minionym cyklu, w pomieszczeniach możemy znaleźć stary materiał roślinny, narzędzia, których używaliśmy w jego trakcie oraz na przykład pozostałości po okrywach, warto najpierw je uprzątnąć. Bardzo ważne jest, by pozostałości roślinne wywieźć na zewnątrz. Jeżeli zaniedbamy ten etap przygotowań do dezynfekcji możemy narazić nowe uprawy na występowanie w nich szkodników i chorób, które dotknęły rośliny w zeszłym sezonie.

Następnym krokiem jest dokładne opryskanie powierzchni roztworem środka dezynfekującego o odpowiednio dobranym stężeniu. Dla własnej wygody, oszczędności czasu oraz pieniędzy polecane jest użycie środka, który nie wymaga spłukiwania. Wystarczy jedynie zaczekać, aż środek wyschnie.

dezynfekcja pomieszczeń

Dezynfekcję wykonujemy każdorazowo bezpośrednio przed rozpoczęciem kolejnego cyklu produkcji

Czym odkażać?

– Dezynfekcja pomieszczeń, jak i ciągów komunikacyjnych lub narzędzi czy nawet pojemników do przechowywania żywności może być przeprowadzona przy pomocy różnorodnych środków – mówi Andrzej Nowak plantator pomidorów – Najlepiej wybrać środek, który długotrwale zabezpiecza dezynfekowane powierzchnie i jest proekologiczny – to znaczy przyjazny dla człowieka i ekosystemu Bezpiecznie jest zdecydować się na produkt bezzapachowy, który będziemy mogli stosować do powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością – dodaje.

W przypadku mat podłogowych, ciągów komunikacyjnych oraz przejść, proces dezynfekcji, a tym samym stężenie używanego środka, są różne i uzależnione od stanu obiektu i ewentualnych zagrożeń.

Stężenie środka odkażającego jest także uwarunkowane rodzajem powierzchni. Andrzej Nowak

-W przypadku betonu będzie ono mniejsze, niż na podłożu pokrytym żużlem lub ubitą ziemią dodaje Andrzej Nowak. Gdy z kolei chcemy odkazić maty wyłożone przed budynkiem, musimy pamiętać, aby roztwór uzupełniać co 2-3 dni.

Czyścimy systemy nawadniające

Systemy irygacyjne to sieć, która dostarcza roślinom życiodajną wodę oraz substancje odżywcze. Dlatego tak ważne jest, aby pozostawały one czyste, bez zalegającego w nich często biofilmu.

dezynfekcja systemów nawadniających

Czystość systemów nawadniających jest tak ważna ponieważ dostarczają one wodę oraz substancje odżywcze roślinom

Biofilm, zwany inaczej szlamem, działa jak „magnes” i prowadzi do osadzania się w rurach różnych mikroorganizmów, soli i kamienia – tłumaczy Stanisław Motylewski. Dlatego też może zawierać groźne bakterie, zarodniki, a nawet jaja robaków.

Jak poradzić sobie z tym problemem? Do sieci wprowadzamy roztwór wody i preparatu o odpowiednio dobranym stężeniu na około 6 do maksymalnie 24 godzin. Po tym czasie dokładnie przepłukujemy całą instalację wodą. Ta część procesu jest bardzo ważna, ponieważ wodą z dużą zawartością biofilmu i środków odkażających bezwzględnie nie należy podlewać roślin.

W wielu gospodarstwach nie docenia się wagi i znaczenia dezynfekcji i często wykonuje się ją niestarannie, sporadycznie lub wcale. Skutkiem takiego postępowania jest spadek odporności roślin i problemy z wegetacją, co prowadzi do spadku jakości i ilości plonu. Zatem warto postarać się by nasze pomieszczenia gospodarcze były skutecznie odkażone.

Więcej o powodach, dla których warto dbać o dezynfekcję, przeczytasz w artykule: Dezynfekcja to podstawa: czysty budynek to mniej chorób. Znajdziesz tam też dodatkowe wskazówki, o czym pamiętać.

Artykuł Dezynfekcja: kiedy jest najbardziej skuteczna? pomoże Ci zwiększyć skuteczność dezynfekcji, która wbrew obiegowym opiniom nie jest łatwym zabiegiem.

Kredyty klęskowe dla rolników poszkodowanych przez suszę

Ekspert Banku BGŻ BNP Paribas doradza, co zrobić aby otrzymać kredyt klęskowy!

9 lipca 2018

Protest rolników – To był prawdziwy szturm na Warszawę

Rolnicy walczą o swoje prawa! Sprawdź, czego domagają się gospodarze!

16 lipca 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. ceny ziemi

Grunty w Polsce drożeją, a w USA panuje epidemia salmonelli. Bądź na bieżąco!

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close