Ozonowanie to jedna z nowoczesnych metod oczyszczania i dezynfekcji, której rolnicy powinni przyjrzeć się bliżej. Zabieg ma szereg właściwości, dzięki czemu pomaga utrzymać oborę, chlewnię czy kurnik w czystości, a to przekłada się na zwiększenie komfortu przebywających w nich zwierząt.
O tym, że w pomieszczeniach, w których trzymane są zwierzęta, musi panować odpowiedni mikroklimat, nie trzeba żadnego hodowcy przekonywać. Ważna jest temperatura panująca we wnętrzu, wilgotność powietrza, wentylacja, a nawet poziom natężenia światła. Duża liczba zwierząt na małej powierzchni sprzyja rozwojowi i rozprzestrzenianiu się grzybów, pleśni, bakterii i innych drobnoustrojów chorobotwórczych, a także insektów i gryzoni. Ozonowanie sprawia, że można te wszystkie negatywne czynniki wyeliminować podczas jednego, ale regularnie powtarzanego zabiegu.
Jest wyjątkowo skuteczny w zwalczaniu gryzoni i insektów, działa silnie bakteriobójczo, usuwa grzyby i pleśń, a przy tym oczyszcza powietrze i zwalcza nieprzyjemny zapach.
Andrzej Iwaszko z firmy wykonującej profesjonalne zabiegi ozonowania
– Ozon należy do najsilniejszych utleniaczy, jest 50 razy bardziej skuteczny od powszechnie wykorzystywanego do dezynfekcji chloru – mówi Andrzej Iwaszko z firmy wykonującej profesjonalne zabiegi ozonowania. – Jest wyjątkowo skuteczny w zwalczaniu gryzoni i insektów, działa silnie bakteriobójczo, usuwa grzyby i pleśń, a przy tym oczyszcza powietrze i zwalcza nieprzyjemny zapach. Zastosowanie ozonowania to także doskonała profilaktyka różnego rodzaju chorób zakaźnych. Regularnie wykonywane zabiegi poprawiają zdrowotność i wydajność zwierząt, a także zwiększają ich odporność na czynniki chorobotwórcze.
Ozon w dużym stężeniu jest groźny także dla człowieka, dlatego zabiegi z jego użyciem powinni przeprowadzać fachowcy. Przed samym zabiegiem należy pomieszczenie bardzo dobrze wywietrzyć oraz zadbać o jego szczelność. Po zabiegu również jest konieczne dokładne wywietrzenie. Co ważne ozonowanie nie tylko skutecznie dezynfekuje pomieszczenia gospodarskie, ale też świetnie sprawdza się jako ochrona przed pleśnią, grzybami i insektami w przemyśle spożywczym. Ułatwia więc przechowywanie mięsa, ryb, warzyw i owoców.
Więcej o utrzymaniu pomieszczeń gospodarskich w czystości w artykułach:
- Dezynfekcja: kiedy jest najbardziej skuteczna?
- Dezynfekcja to podstawa: czysty budynek to mniej chorób
- Dezynfekcja w gospodarstwie: jak bardzo jest ważna?
Dodaj komentarz