Droższe warzywa na rynkach hurtowych

W relacji do września 2014 r. na rynkach hurtowych coraz droższe są warzywa. Podwyżki dotyczą m.in. kapusty białej, pomidorów spod osłon, cebuli i marchwi.

W relacji do września 2014 r. na rynkach hurtowych coraz droższe są warzywa.

Podwyżki dotyczą przede wszystkim:

  • kapusty białej (podrożała 2–4-krotnie),

  • buraków ćwikłowych (wzrost ceny o 38%),

  • pomidorów spod osłon (o 3%),

  • cebuli (o 63%),

  • marchwi (o 90%),

  • ogórków spod osłon (o 70%)

  • oraz kalafiorów gruntowych (o 13%).

Tańsze warzywa w cenie hurtowej to jedynie pomidory gruntowe (spadek ceny o 22%).

Chwasty w zbożach: jaki herbicyd zastosować wiosną?

Choć do wiosny i pojawienia się chwastów na polach jeszcze trochę czasu, warto już teraz zastanowić się, czym zwalczać agrofagi!

13 lutego 2017

Międzyplon ozimy – wady i zalety

Jakie korzyści daje międzyplon ozimy? Jakie rośliny uprawne najlepiej nadają się na sianie międzyplonu w tym okresie?

20 lutego 2017

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017