Droższe warzywa na rynkach hurtowych

W relacji do września 2014 r. na rynkach hurtowych coraz droższe są warzywa. Podwyżki dotyczą m.in. kapusty białej, pomidorów spod osłon, cebuli i marchwi.

W relacji do września 2014 r. na rynkach hurtowych coraz droższe są warzywa.

Podwyżki dotyczą przede wszystkim:

  • kapusty białej (podrożała 2–4-krotnie),

  • buraków ćwikłowych (wzrost ceny o 38%),

  • pomidorów spod osłon (o 3%),

  • cebuli (o 63%),

  • marchwi (o 90%),

  • ogórków spod osłon (o 70%)

  • oraz kalafiorów gruntowych (o 13%).

Tańsze warzywa w cenie hurtowej to jedynie pomidory gruntowe (spadek ceny o 22%).

Czy i kiedy siać przewódki?

Siew przewódek jest z reguły swego rodzaju alternatywą dla przedplonów schodzących późno. Jakie są więc zalety ich siewu?

29 listopada 2016

Jak przymrozki wpływają na stosowanie herbicydów?

Temperatura ma istotny wpływ na efektywność działania herbicydów. Jak przymrozki wpływają na stosowanie herbicydów?

2 grudnia 2016

Odchwaszczanie zbóż jesienią?

Jesienne odchwaszczanie jest szczególnie ważne w przypadku zbóż ozimych. O czym musimy pamiętać przy zabiegach?

2 grudnia 2016