Rekordowe ceny warzyw

Ceny warzyw idą na rekord! Dotyczy to zarówno warzyw krajowych, jak również importowanych. W ciągu roku czterokrotnie podrożały cebula oraz kapusta biała. Wzrost cen dotyczy również marchwi, pietruszki, pora i ziemniaków.
Niskie tegoroczne zbiory w Polsce i Europie wywierają presję na wzrost ceny warzyw. W skupie w ciągu roku najbardziej podrożały: kapusta biała (1,24 zł/kg) pietruszka (6,19 zł/kg) i ziemniaki (0,85 zł/kg). W zakładach przetwórczych i chłodniach natomiast odnotowano podwyżki cen cebuli obieranej, kapusty białej, buraków ćwikłowych oraz marchwi na kostkę.
Spis treści
Ceny na rynkach hurtowych
Jak podaje Rynek Hurtowy w Broniszach ceny niektórych warzyw są nawet czterokrotnie wyższe niż rok temu. Chodzi o cebulę białą (obecnie 2,3 zł/kg- w styczniu 2018 roku 0,6 zł/kg) oraz kapustę białą (1,6 zł/kg – w styczniu 2018 0,4 zł/kg).
Znacznie podrożały również marchew (1,6 zł/kg – w styczniu 2018 roku 1 zł/kg), pietruszka (8 zł/kg – w styczniu 2018 3,5 zł/kg), por (6 zł/kg – rok temu 2 zł/kg), oraz ziemniaki odmiany Irga (1,33 zł/kg – rok temu 0,45 zł/kg).
Ceny warzyw z importu
Wzrosty cen dotyczą również warzyw z importu z krajów basenu Morza Śródziemnego. Powód? Nagły atak zimy w Grecji, Hiszpanii i Turcji – tłumaczą importerzy. Na Rynku Hurtowym w Broniszach najbardziej podrożały importowane cukinie (z 6 do 11 zł/kg), kalarepa (z 1,5 zł do 2 zł/sztukę), kalafiory (z 5,5 zł do 7,5 zł/sztukę), ogórki (z 4 do 6,5 zł/kg) oraz sałata lodowa (z 3 do 5 zł/sztukę). Droższe są również bakłażany (z 8 do 12 zł/kg).
– W miarę stabilne są ceny pomidorów importowanych: tureckich za 6 zł/kg i hiszpańskich 8 zł/kg i papryki z Hiszpanii 8 zł/kg zielonej i czerwonej , 12-13 zł/kg odmian żółtych i pomarańczowych – informuje Rynek Hurtowy w Broniszach.
Co na to rolnicy?
Wyższe ceny to efekt suszy i niższych tegorocznych zbiorów. Warzyw jest na rynku mniej i są one gorszej jakości. Podwyżki powinny być dobrą informacją dla rolników, jednak producenci tłumaczą, że nawet wyższe ceny nie rekompensują im poniesionych w tym roku strat.
– Ceny warzyw są wyższe niż rok temu. Jednak różnica, jaką widzimy między spadkiem plonu a wzrostem ceny nie pokrywa się. W efekcie produkcja niektórych warzyw staje się nieopłacalna – mówił w rozmowie z agroFakt Michał Gulczyński z Pomorza.
Eksport warzyw
Eksport świeżych warzyw w październiku 2018 r. wyniósł 41,7 tys. ton, a jego wartość oszacowano na 28,3 mln EUR.
– W porównaniu z październikiem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 1 proc., a jego wartość wzrosła o 15 proc. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży marchwi (o 28 proc.), pomidorów (o 25 proc.), kapusty (o 23 proc.) i kalafiorów (o 16 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 67,5 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 54,2 mln EUR – podaje Tomasz Smoleński z IERiGŻ.
Jak import?
Tymczasem import warzyw sięgnął 26,7 tys. ton (o 7 proc. więcej niż w październiku 2017 r). Jego wartość sięgnęła 25,5 mln EUR.
– Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu cebuli (o 113 proc.), czosnku (o 53 proc.), marchwi (o 38 proc.), papryki (o 24 proc.) i ogórków (o 20 proc.). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 26,0 tys. t, tj. o 7 proc. więcej niż w październiku 2017 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 25,5 mln EUR i wzrosła w porównaniu z październikiem 2017 r. o 11% proc. – informuje Tomasz Smoleński.
Jak podaje IERiGŻ, dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami w październiku ubiegłego roku wyniosło 31,5 mln EUR wobec dodatniego (24,1 mln EUR) w październiku 2017 roku.
Źródła: Rynek Hurtowy w Broniszach, „Rynek rolny – styczeń 2019” IERiGŻ










