Hurtowe ceny warzyw idą w górę

Download PDF

Na Rynku Hurtowym Bronisze w ciągu ostatnich 3 tygodni wzrosły ceny warzyw. Za niektóre jednak nabywcy zapłacą mniej.

Na aktualne ceny przekładają się również warunki pogodowe, jakie mieliśmy przez cały ubiegły rok.

Małgorzata Skoczewska

Największy skok cen odnotowano w sprzedaży kapusty, której wartość waha się między 1,30 a 1,80 zł. Jest więc zatem 2 razy droższa niż rok temu. Cebula w 15-kilogramowych opakowaniach kosztuje od 1,00 do 1,16 za 1 kg. Zarówno za polską, jak i importowaną marchew zapłacić trzeba od 1,30 do 1,65 zł. Pietruszka z kolei kosztuje 5 zł. Krajowe ziemniaki w workach 15-kilogramowych kosztują od 0,90 do 1,30 zł. Tu również cena jest 2-krotnie wyższa niż w ubiegłym roku, ma to jednak związek z mniejszymi o 18% (w porównaniu z rokiem 2014) zbiorami.

 To normalne, że o tej porze ceny warzyw idą w górę, gdyż jest ich do sprzedaży coraz mniej – wyjaśnia Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka Rynku Hurtowego.  Na aktualne ceny przekładają się również warunki pogodowe, jakie mieliśmy przez cały ubiegły rok. Susza nie sprzyjała zbiorom, a jej konsekwencje ponosimy do dziś. Ceny powinny zacząć spadać na przednówki, kiedy pokażą się pierwsze nowalijki. O tym, kiedy to nastąpi, ostatecznie zadecyduje pogoda – dodaje.

W Broniszach niższe ceny dotyczą natomiast polskich warzyw szklarniowych. 6-kilogramowy karton polskich pomidorów malinowych kosztuje w granicach od 8,30 do 16,00 zł za 1 kg. W podobnej cenie są te importowane z Hiszpanii. Krajowe ogórki szklarniowe kosztują od 11 do 12 zł i są o połowę droższe od hiszpańskich.

Trwa jeszcze sezon na cytrusy. Za kilogram cytryn zapłacić trzeba między 2,60 a 6,00 zł, a pomarańczy od 2,60 do 5,50 zł.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o