Dynia hokkaido – właściwości i zastosowanie

Dynia hokkaido jest nazywana najzdrowszą dynią świata. Nie bez przyczyny. Zobacz, jakie wartości odżywcze i właściwości ma to cenne warzywo oraz jak wszechstronne są możliwości jego zastosowania kulinarnego.

Czym wyróżnia się dynia hokkaido? Jakie są jej najcenniejsze właściwości odżywcze? I co można przygotować w kuchni z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Reklama

Wartości odżywcze

Dynia hokkaido jest bogatym źródłem β-karotenu. Ponadto zawiera witaminy A, E i C oraz takie minerały, jak wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo. Do tego jest bogata w błonnik (w 100 g zawiera ponad 1 g błonnika) oraz niskokaloryczna, gdyż ma tylko 35 kcal/100 g. Niestety, dla diabetyków, mankamentem dyni hokkaido może być wysoki indeks glikemiczny (75) i duża zawartość cukru (ponad 3,5 g/100 g owocu).

Jakie właściwości ma dynia hokkaido?

Dynia hokkaido, dzięki zawartości witamin i minerałów ma wiele cennych właściwości. Do najważniejszych należą:

  • dzięki zawartości witamin A, E i C korzystnie wpływa na wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia wzrok, ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe;
  • reguluje przemianę materii, regeneruje błonę śluzowa przewodu pokarmowego, działa oczyszczająco na organizm;
  • wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka;
  • soki i przeciery z dyni hokkaido są stosowane w leczeniu schorzeń nerek i układu krążenia, stymulują wydzielanie żółci i wzmacniają układ odpornościowy;
  • sok z surowej dyni oraz pestki dyni hokkaido są świetnym środkiem przeciwpasożytniczym.
Dynia hokkaido ma cenne właściwości i wszechstronne zastosowanie

Dynia hokkaido ma cenne właściwości i wszechstronne zastosowanie

W medycynie naturalnej bardzo cenione są pestki tego typu dyni. Są one bowiem bogatym źródłem cynku, siarki, potasu, magnezu, wapnia, lecytyny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dyni hokkaido są skuteczne w walce z pasożytami i wirusami przewodu pokarmowego, zaś tłoczony z nich olej obniża poziom złego cholesterolu i zwalcza wolne rodniki w organizmie.

Więcej informacji o właściwościach i zastosowaniu warzyw znajdziesz w dziale: warzywnik.

Co można zrobić z tej dyni?

Z dyni można zrobić pyszne ciasta, ale nie tylko...

Z dyni można zrobić pyszne ciasta, ale nie tylko…

Dynia hokkaido może być wykorzystana do rozmaitych potraw. Mianowicie można z niej przyrządzać desery, ale też świetnie się sprawdzi w daniach wytrawnych. Można ją piec, gotować, smażyć, a nawet faszerować w całości. Idealnie nadaje się do konserwowania oraz przyrządzania przecierów i marmolad. Dzięki oryginalnemu smakowi i aromatowi, dynia hokkaido może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dyń.

To warzywo ma w kuchni wręcz uniwersalne zastosowanie. Albowiem z dyni hokkaido można zrobić nie tylko tradycyjną zupę-krem, ale również takie potrawy, jak np. risotto, purre, gulasz, warzywne curry czy leczo. Ponadto świetnie sprawdzi się do przygotowania racuchów, placków, ciast, muffinó, serników czy lodów. A dzięki niewielkim rozmiarom nadaje się do faszerowania i zapiekania w całości. Cenne właściwości dyni hokkaido można też wykorzystać przyrządzając z miąższu musy, soki i przeciery.

Dynia hokkaido – przepisy

Poniżej przykładowe przepisy na potrawy z dyni hokkaido.

Zupa-krem z dyni hokkaido

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia hokkaido;
  • 2 ziemniaki;
  • 2 marchewki;
  • 1 litr bulionu (ugotowanego lub z kostki rosołowej);
  • 1 mała cebula;
  • sok z połowy cytryny;
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub odrobinę świeżego);
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier;
  • ok. 100 ml słodkiej śmietany 30–36%.

Sposób przygotowania:

  • dynię umyć, przekroić, oczyścić z pestek i włókien, a następnie pokroić w kostkę razem ze skórką;
  • ziemniaki, marchewki i cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę;
  • dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować;
  • gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw;
  • zmiksować zupę np. blenderem na krem;
  • doprawić sokiem z cytryny i przyprawami;
  • dodać śmietanę.

Źródło: kuchnia-domowa.pl

Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

Składniki:

  • Spód do sernika dla wegan:
    • 150 g suszonych daktyli bez pestek;
    • 90 g orzechów włoskich;
    • 90 g pestek dyni;
  • Masa dyniowa:
    • 200 g dyni hokkaido;
    • 150 g orzechów nerkowca;
    • 500 ml soku z pomarańczy (bez cukru);
    • 120 ml syropu klonowego;
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego;
    • szczypta soli;
    • 60 ml oleju kokosowego;
    • laska wanilii;
  • Do dekoracji:
    • 1 pomarańcza;
    • 10 g posiekanych pestek dyni.

Sposób przygotowania:

  • zmiel orzechy włoskie i pestki dyni w blenderze, dodaj drobno posiekane daktyle, a następnie zmiksuj w jednolitą mieszankę;
  • tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż mieszaninę bakalii w środku i włóż do lodówki na około 20 minut;
  • umyj dynię, osusz ją, pokrój na duże kawałki, a następnie zetrzyj na tarce;
  • zagotuj sok pomarańczowy, dodaj orzechy nerkowca i startą dynię, gotuj przez około 15 minut, a następnie odstaw do ostudzenia;
  • dodaj ugotowaną, ostudzoną mieszankę dyni, soku i orzechów nerkowca do blendera wraz z ziarenkami z laski wanilii, syropem klonowym, cynamonem, solą i olejem kokosowym, a następnie miksuj z najwyższą mocą przez około 1 minutę;
  • gotową masę przelej na daktylowy spód, następnie umieść ciasto w lodówce na około 3 godziny;
  • wyjmij ciasto z lodówki i udekoruj je cząstkami pomarańczy i pestkami dyni.

Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

Pieczona dynia z fetą

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido;
  • 200 g sera feta;
  • 8 łyżek oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka ziół prowansalskich;
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • umytą dynię przekroić na pół i usunąć pestki oraz włóknisty środek, po czym pokroić w kostkę o boku około 2 cm i przełożyć do miski;
  • wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi, a po dokładnym wymieszaniu przełożyć do formy do zapiekania;
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec 40 minut;
  • po wyjęciu formy z piekarnika przemieszać dynię i na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser feta;
  • formę ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać 10 minut;
  • podawać na ciepło lub po ostygnięciu, posypane posiekanymi ziołami jako dodatek do dań głównych lub przekąskę.

Żródło: beszamel.se.pl

Czytaj również: Innowacyjne warzywa na targach Fruit Logistica 2024

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *