Dynia to nie tylko dekoracja na Halloween! Przepisy na potrawy z dyni

Dynia jest tak cennym warzywem, że powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. Nie wykorzystujmy jej jedynie jako dekoracji na Halloween. Można ją piec, gotować i marynować. Dyniowe puree wzbogaci ciasto drożdżowe jak również serniczek na zimno. Ma mnóstwo zastosowań. Sprawdźmy więc przepisy na potrawy z dyni!

Dynia niewątpliwie przeżywa swój renesans i po latach zapomnienia wraca do łask. Nie powinno to nikogo dziwić. Jest przecież warzywem bardzo cennym dla zdrowia i w dodatku nie jest zbyt kaloryczna. Sezon dyniowy w pełni, a więc warto, by zagościła na naszych stołach.

Dynia, dawniej „banią” zwana, przeżywa swój renesans

Są regiony, gdzie przed laty była bardzo popularna, chociażby na Ziemi Dobrzyńskiej, na którą przywędrowała z sąsiedniego Mazowsza. Zwano ją „banią”, a mieszkańców „baniarzami”. Pieczono z nią ciasta drożdżowe, gotowano zupę dyniową i zacierki na mleku z jej dodatkiem, marynowano na słodko – kwaśno. Po wojnie powoli o niej zapominano. Teraz, na szczęście, się to zmienia.

Zawsze jest o niej głośno przy okazji Halloween, ale zdecydowanie szkoda ją marnować tylko na dekoracje. Sprawdza się bowiem w tak wielu potrawach i ciastach! Wystarczy dyniowe puree dodać do sernika na zimno, by zyskał piękny kolor i ciekawszy smak.

 Imprezy z dynią w roli głównej

Coraz częściej zdarza się, że dynia staje się pretekstem do sympatycznych spotkań. Organizowane są festiwale kulinarne poświęcone dyni czy imprezy integracyjne. Jedna z nich odbyła się w Ustroniu Morskim w Zachodniopomorskiem.

– Już po raz drugi zorganizowaliśmy Dzień Dyni, któremu nadaliśmy charakter rodzinny – mówi Łukasz Molski, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Ustroniu Morskim. – Nie chcieliśmy robić żadnego halloweenowego szaleństwa, ale po prostu dobrze się bawić. Dynie zostały użyte do przygotowania najróżniejszych dekoracji, a miąższ, aby się nie zmarnował, wykorzystaliśmy do potraw z dyni. Podczas pierwszego Dnia Dyni ugotowałem zupę z dyni, która wyszła przepyszna. To wdzięczne warzywo, które ma mnóstwo zastosowań. Puree świetnie się sprawdza do ciast i deserów, a ja do dziś czuję sentyment do dyniowej zupy mlecznej, która jadałem w przedszkolu. Jednak do tej pory nie udało mi się odtworzyć tego smaku.

Przepisy na potrawy z dyni

Sięgnijmy więc po sprawdzone przepisy:

Zupa dyniowa według Łukasza Molskiego

Składniki:

  • pokrojony w kostkę miąższ dyni,
  • pasta curry,
  • mleczko kokosowe,
  • przyprawy wedle uznania.

Wykonanie:

Dynię przesmażyć z pastą curry, zalać wodą do przykrycia dyni i ugotować. Następnie zmiksować, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku pieprzem i solą. Zupa jest aksamitna i wyjątkowo aromatyczna.

Przepisy na potrawy z dyni – Kotlety z kaszą jaglaną w sosie dyniowym

przepisy na potrawy z dyni

Kotlety z kaszy jaglanej w sosie dyniowym

fot. Małgorzata Chojnicka

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 3 marchewki,
  • natka pietruszki,
  • 1 filiżanka do espresso kaszy manny,
  • 5 jajek,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, opcjonalnie  kostka bulionowa, liść laurowy, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa,
  • 1 szklanka puree z dyni,
  • śmietanka 30 proc.

Wykonanie:

Najpierw trzeba ugotować kasze jaglaną. Należy uprażyć ją na wolnym ogniu w rondlu o grubym dnie, mieszając drewnianą łyżką do momentu aż będzie się rozchodził orzechowy zapach. Wówczas trzymając nad rondlem pokrywkę, zalać kaszę wrzątkiem. Tu należy zachować ostrożność, bo jagiełki „strzelają”. Kaszę przełożyć na sito, przelać gorącą wodą i wrzucić do rondla. Zalać litrem wrzątku, posolić i gotować 12 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Kaszy nie wolno mieszać podczas gotowania!

Mięso mielone doprawić do smaku, dodać jajka i starannie wyrobić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, natkę drobno posiekać. Do mięsa dodać wystudzoną kaszę jaglaną, kaszę mannę, marchewkę i natkę. Wyrobić do połączenia składników. Formować zgrabne kotleciki i obsmażać je na oleju. W szerokim garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki bulionowej (można pominąć), ziela angielskiego i liścia laurowego. Przełożyć obsmażone kotleciki, dodać puree dyniowe (wydrążoną dynię upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut, po wystudzeniu wybrać miąższ łyżką i zblendować). Gdy kotlety się ugotują, zaprawić sos śmietanką, doprawić imbirem i gałką muszkatołową.

Kotlety najlepiej smakują z lanymi kluseczkami i buraczkami w sosie winegret. Jeśli do ciasta użyjemy puree dyniowego, kluseczki będą miały niepowtarzalny smak i będą rozpływać się w ustach.

Przepisy na potrawy z dyni – Sernik dyniowy

Składniki:

  • 1,2 kg twarogu,
  • 1 kostka masła,
  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • filiżanka uprzednio upieczonej dyni, a następnie zmiksowanej,
  • filiżanka rodzynek namoczonych w rumie,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 8 jajek,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 3 paczki herbatników,
  • płatki migdałowe.

Wykonanie:

przepisy na potrawy z dyni

Sernik dyniowy

fot. Małgorzata Chojnicka

Twaróg, ugotowane ziemniaki i masło zmielić w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem
i cukrem waniliowym. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i dodać do niej kaszę mannę.

Zmielone składniki zmiksować, dodając stopniowo masę żółtkową, przesianą mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie wymieszam z pianą z białek, dodać spirytus
i rodzynki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć obok siebie herbatniki. Te, które zostaną, pokruszyć i wysypać wolne przestrzenie. Następnie na herbatnikach równomiernie rozprowadzić masę serową i posypać ją płatkami migdałowymi. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Wierzch musi przypiec się na ładny złoty kolor.

Nieocenione przepisy na potrawy z dyni. Podsumowanie

Dynia jest wdzięcznym warzywem do kulinarnych eksperymentów, bo daje ogromne możliwości. Puree z dyni świetnie sprawdzi się w serniku na zimno i w tradycyjnym, pierogach leniwych, kluskach lanych, naleśnikach jak również ciastach drożdżowych. Więc aż żal go nie wykorzystywać!

Czytaj również: Zbiory dyni okazały się udane?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.5 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *