Kisisić można nie tylko ogórki i kapustę! Sprawdzone przepisy na kiszonki

Kiszone warzywa są bardzo zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Podnoszą odporność, są mniej kaloryczne od świeżych i rewelacyjnie smakują. Sam proces kiszenia nie jest trudny do opanowania. Sprawdź przepisy na sprawdzone kiszonki!

Nasi przodkowie przez lato i jesień gromadzili zapasy na zimę. Od zapobiegliwości gospodyń zależało, czy rodzina będzie miała co jeść. Suszyły owoce i kisiły warzywa.

Jak to drzewiej bywało, czyli deptanie kapusty

Dawniej kiszenie kapusty było okazją do wspólnej zabawy. Z pól już wszystko zebrano, a wieczory stawały się coraz dłuższe.  Ludzie zbierali się w jednym domu i przygotowywali kapustę do kiszenia.

Oczyszczoną i poszatkowaną kapustę trzeba było ugnieść w beczkach. Do tego celu nie używano żadnych tłuczków, ale siły ludzkich nóg. I tu właśnie było mnóstwo śmiechu, bo kogoś trzeba było do tej beczki wsadzić, by udeptał kapustę. Już sama metoda była zabawna i prowokowała do żartów.  Kapustę deptali zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Zaczynano od umycia nóg i obcięcia paznokci, bo wszak kapusta była do jedzenia.

Porządnie udeptaną kapustę przykrywano drewnianym wieczkiem i obciążano kamieniem. Beczkę ustawiano w ciepłym miejscu, a gdy zaczęła fermentować, „przebijano” ją drewnianym kijem, by usunąć wydobywającą się gorycz.

Kiszonki są smaczne. Inscenizacja dawnego kiszenia kapusty

Teraz już nikt w ten sposób nie kisi kapusty, ale organizowane są inscenizacje, by ten stary zwyczaj nie uległ zapomnieniu. Zorganizowała go grupa pasjonatów z sołectwa Złotopole w województwie kujawsko-pomorskim.

– Moja mama zawsze kisiła kapustę na zimę – opowiada Hanna Grochocka, której przypadło deptanie kapusty podczas inscenizacji w Złotopolu. – Na dno beczki kładła takie małe niewyrośnięte kapustki oraz cukrowego buraka. Przychodzili do nas wtedy sąsiedzi i wspólnie pracowaliśmy. Ja ucierałam marchewkę na tarce. Było jej bardzo dużo, bo musiała wystarczyć do kiszenia dla trzech, a czasami czterech rodzin. Do dziś mam uraz do tej czynności. Teraz kapustę kiszę w słoikach i też wychodzi bardzo smaczna, a przede wszystkim nie zajmuje tyle miejsca, co beczka.

Jakie mają wartości kiszonki – czas na nowe przepisy

Kiszone warzywa są bardzo zdrowe i warto je jeść przez cały rok. Warzywa, które zazwyczaj kisimy to przede wszystkim ogórki, kapusta biała i czerwona oraz buraki. Są skarbnicą witamin i minerałów. Do kiszonej kapusty wystarczy dodać utarte jabłko, posiekaną cebulkę i dobry olej, by mieć szybką surówkę do obiadu.

Uwielbiam kiszonki,  ponieważ kiszone owoce i warzywa to pokarm, który sprawia, że stajemy się zdrowymi i szczęśliwymi ludźmi – mówi Beata Mieczkowska – Miśtak, autorka książki „Smaczny Kołobrzeg”. – Ja kiszę także marchew, paprykę, grzyby, pomidory, czosnek w główkach, kapustę pekińską, cukinię, selery i wiele jeszcze innych produktów, które pojawiają się w moim ogródku. Walory zdrowotne tych produktów są niedoceniane przez konsumentów, chociaż lekarze, dietetycy, propagatorzy kuchni regionalnej, wegetarianie są zgodni, że kiszone produkty jedzone codziennie zapobiegają wielu chorobom. Kiszonki dodają nam siły, lekkości i ochoty na smakowanie życia. A produkty ukiszone mają mniej kalorii niż świeże.

W produktach ukiszonych rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, jabłkowego czy cytrynowego, które nadają im swoisty smak i przynoszą korzyści florze naszego organizmu: aktywizusją przemianę materii,  ułatwiają trawienie tłustych potraw, pomagają oczyścić organizm z toksyn, przyczyniają się do pozbycia się złego cholesterolu.


Przeczytaj również: Przepisy na potrawy z dyni


Kiszonki są smaczne – sprawdzone przepisy

Sprawdźmy więc przepisy na smaczne i zdrowe kiszonki.

Kapusta kiszona w słoiku

Składniki:

  • poszatkowana kapusta,
  • sól kamienna niejodowana,
  • starta marchew,
  • kminek,
  • woda.

Wykonanie:

Kapustę należy bardzo drobno poszatkować, odrzucając głąby i wszelkie zgrubienia, przełożyć do miski i posypać solą w proporcji płaska łyżka stołowa na kilogram kapusty. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia kapustę należy odcisnąć w lnianej ściereczce lub gazie. Przełożyć do słoików do ¾ wysokości, ubić, zalać solanką – w proporcji 1 płaska łyżeczka na litr wody – i zamknąć słoiki. Odstawić do piwnicy na dwa miesiące. Do kapusty można dodać startą marchewkę i kminek. W ten sam sposób kisi się czerwoną kapustę. Tu warto dodać jeszcze pokrojone w cienkie plasterki buraczki ćwikłowe. Wodę z solą trzeba zagotować, wystudzić i dopiero taką zalać kapustę.

Czas na kiszonki! Kiszona papryka

Składniki:

  • kolorowa papryka,
  • przyprawa do kiszenia ogórków,
  • sól kamienna niejodowana 1 łyżka stołowa na litr wody,
  • zalewa od kiszonych ogórków (opcjonalnie).

Wykonanie:

Paprykę pokroić, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do dużego słoja, wsypać przyprawę do kiszenia ogórków, zalać przestudzoną solanką. Dodanie zalewy od ogórków przyspieszy fermentację. Paprykę trzeba obciążyć, aby nie wypływała. Tu sprawdzi się mały talerzyk, na który trzeba postawić zakręcony słoiczek z wodą. Można użyć specjalnych obciążników do kiszenia. Paprykę należy ustawić w ciepłym miejscu i codziennie odgazowywać. Odkręcić słój i drewnianą łyżką docisnąć talerzyk aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Po pięciu dniach papryka jest już ukiszona. Trzeba ją wtedy przełożyć do mniejszych słoików, zalać zalewą i przechowywać w lodówce. Można też słoiki pasteryzować w temperaturze 65 stopni Celsjusza, by przerwać proces fermentacji. Wówczas można je przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy.

Kisić można nie tylko kapustę. Podsumowanie

Kiszonki są prawdziwym dobrodziejstwem dla naszego organizmu, wypada wprowadzić je do codziennego menu i poznać nowe przepisy. Wyjdzie to nam zdrowie, bo podniesie odporność i uchroni przed przybieraniem na wadze w okresie zimowym. Teraz wszystkie warzywa są świeże i soczyste. Najzdrowsze są kiszonki przygotowane samodzielnie, bo te ze sklepu to już zupełnie inna opowieść.

Przeczytaj również: Gęsina na św. Marcina

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 96

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *