Eksport drobiu – jak kształtują się ceny?

Download PDF

Co z polskim eksportem drobiu do Wielkiej Brytanii po brexicie? Do jakich krajów są największe perspektywy eksportu polskiego drobiu?

Większy eksport drobiu

Ceny kurcząt w UE

Ceny mięsa kurcząt w wybranych krajach UE w lutym 2018 r.

fot. Ewa Ploplis

W 2017 r. wartość przetworów drobiowych wyeksportowanych z Polski  wzrosła o ponad 13%, w porównaniu z 2016 r. Polski eksport drobiu wyniósł ponad 630 mln euro – wynika z danych Eurostatu.

W styczniu 2018 r. polski eksport drobiu zwiększył się o 11,2%, tzn. o prawie 98 tys. t , w relacji rok do roku – wynika z analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ PIB).

Tempo wzrostu eksportu drobiu jest wysokie, pomimo tego, że nie wszystkie rynki, które były zamknięte po wykryciu w Polsce wirusa grypy ptaków w 2017 r., zostały ponownie udostępnione dla polskiego towaru – komentuje prof. nadzwyczajny Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ PIB).

eksport dorbiu z Polski

prof. nadzwyczajny Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ PIB).

fot. Ewa Ploplis

– W styczniu br. sprzedaż zagraniczna stanowiła ok. 49% przemysłowej produkcji mięsa drobiowego wytwarzanej w dużych zakładach.  Są to ostatnie dane jakie mamy.  Dane te pokazują znaczenie rynków zagranicznych dla rozwoju branży drobiarskiej w Polsce – analizuje prof. Dybowski z IERiGŻ.

Gdzie trafia polski eksport drobiu?

Nadal głównym odbiorcą polskiego drobiu są kraje Unii Europejskiej. Ponad połowa polskich przetworów z drobiu trafiła do sześciu europejskich krajów: Wielkiej Brytanii – 25,3%, Niemiec – 9%, Francji – 6,9%, Słowacji – 4,2%, Litwy – 3,6% i Czech – 3,4% – wynika z danych BGŻ BNP Paribas.

 Co z eksportem drobiu do Wielkiej Brytanii po brexicie?

Wielka Brytania jest drugim, po Niemczech, rynkiem zbytu dla polskiego mięsa drobiowego i podrobów drobiowych (CN 0207). Polski eksport drobiu i przetworów drobiowych do tego kraju stanowi prawie 13-proc. – wynika z danych BGŻ BNP Paribas.

Z danych MRiRW wynika, że w styczniu 2018 r. eksport mięsa drobiowego do Wielkiej Brytanii wzrósł o ponad 21% w porównaniu z 2017 r.

eksport produktów drobiowych

Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

fot. Ewa Ploplis

W świetle negocjacji dotyczących brexitu należy zastanowić się czy, po wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, kraj ten nadal zostanie głównym odbiorcą polskich przetworów drobiowych – mówi Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Jak kształtują się ceny drobiu w eksporcie?

Cena eksportowanych przetworów drobiowych różni się w zależności od kraju przeznaczenia. Do państw Europy zachodniej sprzedawano przetwory w średniej cenie ponad 3 euro/kg. Natomiast na Litwę lub do Czech w cenie ponad 2,5 euro/kg – mówi Ł. Czech z BGŻ BNP Paribas.

Gorsze relacje ceny drobiu w eksporcie

Z analiz ekspertów wynika, że pomimo tego, że pogorszyły się relacje cen polskiego i unijnego drobiu na unijnym rynku to jednak nadal relacje te są dość korzystne dla polskich eksporterów.

ceny drobiu na unijnym rynku

Nadal relacje cen drobiu na unijnym rynku są dość korzystne dla polskich eksporterów.

fot. pixabay

Relacje cen polskiego i unijnego drobiu na jednolitym rynku europejskim pogorszyły się, choć nadal pozostają korzystne – mówi prof. Dybowski z IERiGŻ. – W lutym 2018 r. średnia cena sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej przewyższała o 39% polską cenę wyrażoną w euro. Przed rokiem była wyższa o 49%. Przeciętna cena sprzedaży tuszek kurcząt w UE wzrosła w tym czasie o 2,7%, podczas gdy w Polsce o 10%. Spośród obserwowanych państw członkowskich UE ceny kurcząt patroszonych obniżyły się jedynie w Hiszpanii. We Francji nie zmieniły się, a w  Holandii, Czechach, Niemczech i na Węgrzech wzrosły – analizuje.

Od czego zależy eksport drobiu?

Na wyniki eksportowe duży wpływ ma wzrost globalnej konsumpcji drobiu – mówi Czech. Dodaje, że według danych OECD, w 2017 r. drób stał się najczęściej konsumowanym gatunkiem mięsa na świecie. Obecnie konsumpcja drobiu na świecie wynosi 13,8 kg na osobę i wypiera  konsumpcję wieprzowiny.

Zeszłoroczne prognozy wskazywały, że zmiana ta będzie miała miejsce dopiero w 2025 r. – zaznacza ekspert rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas.

Do jakich krajów są największe perspektywy eksportu drobiu?

Państwa, do których eksport drobiu z Polski wzrósł najbardziej dynamicznie w styczniu 2018 r., w porównaniu do 2017 r., można zaliczyć: Belgię, gdzie eksport drobiu z Polski wzrósł o 42%, Ukrainę  – wzrost o 34%, Rumunię – o 29%, Wielką Brytanię – o 21% oraz Irlandię – o 19% – wynika z danych BGŻ BNP Paribas.

Wśród krajów, które w najbliższych latach mogą najbardziej zwiększyć import drobiu w ujęcie wolumenowym wymienia się: Arabię Saudyjską, Wietnam i Filipiny. Nadal nie jest znana przyszłość sprzedaży drobiu do krajów afrykańskich, takich jak Republika Południowej Afryki – prognozuje Ł. Czech z BGŻ BNP Paribas. Dodaje, że pod koniec lutego br. Krajowa Rada Drobiarska – Izba Gospodarcza została koordynatorem wizyty służb weterynaryjnych RPA, mającej na celu przywrócenie eksportu drobiu do tego kraju.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o