Golonka peklowana na unijnym cenzurowanym

Golonka peklowana na unijnym cenzurowanym

Peklowana golonka znajduje się na cenzurowanym Unii Europejskiej. Czy jest szansa, żeby ten tradycyjny przysmak wrócił do łask?

Zgodnie z unijnymi przepisami nie wolno obecnie produkować i sprzedawać peklowanej golonki. Przepis uderza głównie w przedsiębiorców z Wielkopolski i Śląska, gdzie golonka jest bardzo popularnym daniem. Czy coś się w tej kwestii zmieni?

O całej sprawie wiadomo nie od dziś. Producenci interweniowali już  ubiegłym roku. Obecnie pismo z prośbą o wyłączenie z listy peklowanej golonki wysłane zostało do Brukseli.  Chodzi o zawartość azotanów i azotynów w soli peklowej. Substancje te, choć są dopuszczone do produkcji wędlin, jednak nie mogą znajdować się w surowym mięsie, a za takie właśnie uważana jest golonka peklowana.

W ciągu roku dostajemy jako stowarzyszenie ok. 200 rozporządzeń, a np. rozporządzenie o samej golonce pojawiło się na stronie Ministerstwa Zdrowia. Nie sposób jest nad tym wszystkim zapanować i doskonale rozumiem, że producenci indywidualni mogą o zakazie nie wiedzieć.

ózef Konarczak, wiceprezes Stowarzyszenia Rolników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej

Problem wziął się stąd, że postawiono nas przed faktem dokonanym. Nikt z nami sprawy nie konsultował i stało się to samo, co z wędzonymi wędlinami. Ostatnio branża ma bardzo wiele problemów, a zakaz dodatkowo wpłynie na obniżenie dochodówmówi Józef Konarczak, wiceprezes Stowarzyszenia Rolników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

Problem dotyczy głównie Śląska i Wielkopolski, gdzie golonka jest tradycyjnym daniem i najlepiej się sprzedaje. Nie wszyscy producenci wiedzą jednak o samym rozporządzeniu.

W ciągu roku dostajemy jako stowarzyszenie ok. 200 rozporządzeń, a np. rozporządzenie o samej golonce pojawiło się na stronie Ministerstwa Zdrowia. Nie sposób jest nad tym wszystkim zapanować i doskonale rozumiem, że producenci indywidualni mogą o zakazie nie wiedzieć. Inna sprawa, że według mojej wiedzy zawartość szkodliwych substancji powinna być poniżej 175, a dotarła do mnie wiadomość, że nasza golonka ma wskaźnik 30. Trzeba wszystko dokładnie  przebadać i załączyć do listu do KE – dodaje Józef Konarczak.

Producenci, którzy wykonali badania, zostali poproszeni przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi o przekazanie dokumentów, a ci, którzy tego nie zrobili, powinni wykonać je w najbliższym czasie. Przede wszystkim, według ministerstwa, chodzi o golonkę zalewową.

Technika uboju mięsa wpływa na jego jakość!

Jakością mięsa wieprzowego można manipulować. Dowiedz się jak!

21 września 2018

Pomoc w oddłużaniu gospodarstw – sporo wątpliwości

Prawie 2 tys. gospodarzy nie radzi sobie z obsługą kredytów!

17 września 2018

Wnioski suszowe zbyt skomplikowane?

Miało być szybko i bez problemów. A wyszło – jak zwykle! Przeczytaj, co na temat wniosków suszowych sądzą rolnicy!

24 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close