Hodowla pstrąga i jego przetwórstwo jako pomysł na wieś

Hodowla pstrąga to doskonały pomysł na biznes. Żywym dowodem są na to państwo Balcerzakowie. Poznajcie ich historię!

Pstrągi to cenione na całym świecie szlachetne ryby łososiowate, dlatego ich hodowla prowadzona jest w wodach słodkich już w 67 różnych krajach. W Polsce tradycje i doświadczenia w hodowli tej ryby sięgają polowy XIX w., ale hodowla pstrąga zaczęła się profesjonalizować dopiero w latach 70. XX w. Jej największy rozkwit przypadł natomiast na przełom wieków. Dzisiaj nasz kraj jest jednym z największych i najnowocześniej hodowców pstrągów w Europie. Rocznie w Polsce produkuje się 16 tys. ton pstrągów, z czego 1000 ton pochodzi z rodzinnego gospodarstwa rybackiego Ewy i Ryszarda Balcerzyków, które znajduje się w Żochowie w woj. pomorskim.

Państwo Balcerzykowie posiadają obecnie jedno z najnowocześniejszych gospodarstw rybackich w Polsce specjalizujące się w hodowli pstrąga od A do Z, czyli od wylęgu, poprzez chów, po sprzedaż.

U nas hodujemy pstrąga w pełnym cyklu.

Ryszard Balcerzyk

Przygoda państwa Balcerzyków z pstrągiem zaczęła się jeszcze w PRL – w roku 1978, kiedy to jako młodzi ludzie tuż po studiach postanowili założyć od podstaw specjalistyczne gospodarstwo rybackie. Jak wspomina pani Ewa, były to bardzo ciężkie czasy, ponieważ poza prowadzeniem domu i zajmowaniem się dziećmi musiała jeszcze doglądać znajdującą się na odludziu rybacką zagrodę. Mąż wówczas pracował jeszcze zawodowo na morzu.

hodowla pstrąga

Państwo Balcerzykowie zajmują się zarówno hodowlą pstrąga, jak i jego przetwórstwem.

Udało się jednak pokonać wszelkie przeciwności losu i dziś mogą się pochwalić nie tylko wykorzystującym najnowsze rozwiązania technologiczne gospodarstwem hodowlanym, ale również powstałą w 2004 r. przetwórnią pstrąga, którą prowadzi ich syn Grzegorz.

Zarówno w warunkach naturalnych, jak i hodowlanych pstrąg wymaga chłodnej i czystej wody bogatej w tlen. W naturze pstrągi żyją bowiem w wartkich rzekach i potokach. Warunki takie są niezbędne do życia ryb łososiowatych i identyczne muszą być zapewnione w hodowli tych ryb. Wpływają one na jakość i smak mięsa pstrąga, gwarantując ich najwyższy poziom.

U nas hodujemy pstrąga w pełnym cyklu. Wylęg prowadzimy na wodzie głębinowej. Tutaj ryba hodowana jest do wielkości 3 g i szczepiona, a na dalszy chów trafia do naszego drugiego gospodarstwa znajdującego się 15 km stąd. Tam jest hodowana do wielkości od 50–100 g. Następnie wraca tutaj na dalszy chów. Cykl hodowlany w sprzyjających warunkach trwa cały rok – tłumaczy Ryszard Balcerzyk.

hodowla pstrąga

Dostępność pstrągów, ich umiarkowana cena i świetny smak sprawiają, że w Polsce jemy ich coraz więcej.

W pierwszych latach istnienia gospodarstwa rybackiego Balcerzykowie „dorosłe rybysami dostarczali do sklepów. Dziś już tego nie muszą robić, a ich największym odbiorcą są dyskonty Lidl i Biedronka. Do sklepów z Żuchowa trafiają już same płaty rybne pozbawione ości, co jest dużym udogodnieniem dla klientów. Dziś już nikt przecież nie chce się w domu „brudzić” rybą.

Pstrąg nadaje się do smażenia, grillowania, duszenia, gotowania i wędzenia – wybornie smakuje również w daniach marynowanych i surowych typu sushi czy sashimi.

Pan Ryszard zadowolony jest z posiadania własnej przetwórni, bo zawsze korciło go, aby opanować kolejne ogniwo w produkcji ryb, czyli przetwórstwo. Udało mu się to 11 lat temu. Teraz pstrągi z jego hodowli po wcześniejszym, w różnym stopniu, uszlachetnieniu mogą zaspokoić gusta nawet najwybredniejszych smakoszy. Pstrąg jest bowiem rybą o delikatnym smaku, idealnie sprawdzającym się niemal we wszystkich kompozycjach smakowych.

Począwszy od formy, w zależności od wielkości, pstrąga można przyrządzać w całości, w formie filetów bądź dzwonków. Na rynku dostępne są wszelkie wielkości od „porcyjnej’’ – ok. 300 g – na dużych, kilkukilogramowych sztukach, stanowiących świetny zamiennik łososia, kończąc. Poprzez formę przyrządzania pstrąg nadaje się do smażenia, grillowania, duszenia, gotowania i wędzenia – wybornie smakuje również w daniach marynowanych i surowych typu sushi czy sashimi. Skończywszy na nutach smakowych – od delikatnej wersji soute, przez dania słone i pikantne, do słodkich i słodko-kwaśnych w kompozycji z orientalnymi owocami i warzywami. Pstrąg jest idealną rybą do kuchennych eksperymentów – informuje Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych.

hodowla pstrąga

Powstanie w Żochowie jednego z najnowocześniejszych rodzinnych gospodarstw rybackich w Polsce byłoby niemożliwe, gdyby nie unijne fundusze.

Powstanie w Żochowie jednego z najnowocześniejszych rodzinnych gospodarstw rybackich w Polsce byłoby niemożliwe, gdyby nie unijne fundusze. Balcerzykom udało się pozyskać na ten cel środki z Programu Operacyjnego PO Ryby 2007–2013. Za unijną dotację wybudowali przetwórnię i zakupili mikrosita niezbędne do oczyszczania wody. Natomiast dzięki własnym środkom i pomocy w ramach Lokalnej Grupy Rybackiej udało się im zrobić prowadzącą do ich hodowlanej parceli asfaltowa drogę przez wieś.

Rodzina Balcerzyków – a właściwie już jej drugie pokolenie, bo do kontynuowania rybnej hodowli udało im się namówić zarówno syna, jak i zięcia – z nadzieją patrzy w przyszłość i snuje plany kontynuacji familijnego kombinatu produkującego wysokiej jakości ryby. Szczególnie, że w nowym rozdaniu unijnych funduszy w dużym stopniu ma być dofinansowana akwakultura.

Pan Ryszard za pomocą pieniędzy pozyskanych z unijnych funduszy planuje w najbliższych latach zadaszenie wszystkich obiektów hodowlanych znajdujących się Żochowie, aby uniezależnić produkcję ryb od warunków atmosferycznych. Natomiast w drugim obiekcie hodowlanym w Nowinie przymierza się do budowy recylkulaty, dzięki której będzie mógł zmniejszyć zapotrzebowanie na wodę i zwiększyć produkcję oraz w łatwiejszy sposób oczyszczać i kontrolować wodę poprodukcyjną.

hodowla pstrąga

Producenci pstrąga z Żochowa mogą spokojnie inwestować w dalszy rozwój swojego gospodarstwa, nie martwiąc się o zbyt ryb.

W przeciwieństwie do ryb morskich, których zasoby kurczą się, a rybacy muszą liczyć się z wieloma ograniczeniami i zakazami, pstrągi są dostępne w hodowli przez całych rok, a co ważne w przeciwieństwie do niektórych innych ryb słodkowodnych są smaczne zarówno zimą, jak i latem.

Producenci pstrąga z Żochowa mogą spokojnie inwestować w dalszy rozwój swojego gospodarstwa, nie martwiąc się o zbyt ryb. Dostępność pstrągów, ich umiarkowana cena i świetny smak sprawiają, że jemy ich coraz więcej. Pstrągi, jak podkreśla SPRŁ, wymieniane są bowiem przez Polaków wśród najbardziej smacznych i popularnych ryb, w rankingach popularności wygrywając z łososiami.

II Forum Ziemniaczane: razem możemy zmienić rynek ziemniaka!

Produkcja, ceny, eksport i zmiany na rynku konsumenta to najważniejsze tematy poruszane podczas II Forum Ziemniaczanego. Oto relacja!

24 listopada 2016

Czy Simental będzie rozwiązaniem na kryzys?

Czy hodowla krów krasy Simental może być rozwiązaniem problemów polskich hodowców bydła mlecznego? Jakie są zalety tej rasy?

27 listopada 2016

Walka z ASF: nadchodzi obowiązkowa bioasekuracja!

Ministerstwo rolnictwa wprowadza obowiązkowy program bioasekuracji dla wszystkich hodowców trzody chlewnej w kraju!

2 grudnia 2016