Hodowla pstrąga pomysłem na polską wieś?

Hodowla pstrąga pomysłem na polską wieś?

Hodowla pstrąga to doskonały pomysł na biznes. Żywym dowodem są na to państwo Balcerzakowie. Poznajcie ich historię!

Pstrągi to cenione na całym świecie szlachetne ryby łososiowate. Hodowla pstrąga prowadzona jest w wodach słodkich już w 67 różnych krajach.

W Polsce tradycje i doświadczenia w hodowli tej ryby sięgają polowy XIX w., ale hodowla pstrąga zaczęła się profesjonalizować dopiero w latach 70. XX w. Jej największy rozkwit przypadł natomiast na przełom wieków. Dzisiaj nasz kraj jest jednym z największych i najnowocześniej hodowców pstrągów w Europie. Rocznie w Polsce produkuje się 16 tys. ton pstrągów, z czego 1000 ton pochodzi z rodzinnego gospodarstwa rybackiego Ewy i Ryszarda Balcerzyków, które znajduje się w Żochowie w woj. pomorskim.

Nowoczesna hodowla pstrąga w Polsce

Państwo Balcerzykowie posiadają obecnie jedno z najnowocześniejszych gospodarstw rybackich w Polsce. Jego specjalizacją jest hodowla pstrąga od A do Z, czyli od wylęgu, poprzez chów, po sprzedaż.

hodowla i przetwórstwo pstrąga

Państwo Balcerzykowie zajmują się zarówno hodowlą pstrąga, jak i jego przetwórstwem.

Przygoda państwa Balcerzyków z pstrągiem zaczęła się jeszcze w PRL. W roku 1978, kiedy to jako młodzi ludzie tuż po studiach postanowili założyć od podstaw specjalistyczne gospodarstwo rybackie. Jak wspomina pani Ewa, były to bardzo ciężkie czasy, ponieważ poza prowadzeniem domu i zajmowaniem się dziećmi musiała jeszcze doglądać znajdującą się na odludziu rybacką zagrodę. Mąż wówczas pracował jeszcze zawodowo na morzu.

Udało się jednak pokonać wszelkie przeciwności losu i dziś mogą się pochwalić nie tylko wykorzystującym najnowsze rozwiązania technologiczne gospodarstwem hodowlanym, ale również powstałą w 2004 r. przetwórnią pstrąga, którą prowadzi ich syn Grzegorz.

Warunki dla hodowli pstrąga

Zarówno w warunkach naturalnych, jak i hodowlanych pstrąg wymaga chłodnej i czystej wody bogatej w tlen. W naturze żyje on bowiem w wartkich rzekach i potokach. Warunki takie są niezbędne do życia ryb łososiowatych i identyczne warunki musi mieć zapewnione hodowla pstrąga.  Wpływają one na jakość i smak mięsa, gwarantując ich najwyższy poziom.

U nas hodujemy pstrąga w pełnym cyklu. Wylęg prowadzimy na wodzie głębinowej. Tutaj ryba hodowana jest do wielkości 3 g i szczepiona, a na dalszy chów trafia do naszego drugiego gospodarstwa znajdującego się 15 km stąd. Tam jest hodowana do wielkości od 50–100 g. Następnie wraca tutaj na dalszy chów. Cykl hodowlany w sprzyjających warunkach trwa cały rok – tłumaczy Ryszard Balcerzyk.

hodowla pstrąga

Dostępność pstrągów, ich umiarkowana cena i świetny smak sprawiają, że w Polsce jemy ich coraz więcej.

Pstrągi trafiają do renomowanych sklepów

W pierwszych latach istnienia gospodarstwa rybackiego Balcerzykowie „dorosłe ryby” sami dostarczali do sklepów. Dziś już tego nie muszą robić, a ich największym odbiorcą są dyskonty Lidl i Biedronka. Do sklepów z Żuchowa trafiają już same płaty rybne pozbawione ości, co jest dużym udogodnieniem dla klientów. Dziś już nikt przecież nie chce się w domu „brudzić” rybą.

Pstrąg nadaje się do smażenia, grillowania, duszenia, gotowania i wędzenia. Wybornie smakuje również w daniach marynowanych i surowych typu sushi czy sashimi.

Pstrąg dla smakoszy

Pan Ryszard zadowolony jest z posiadania własnej przetwórni. Zawsze korciło go, aby opanować kolejne ogniwo w produkcji ryb, czyli przetwórstwo. Udało mu się to 11 lat temu. Teraz pstrągi z jego hodowli po wcześniejszym, w różnym stopniu, uszlachetnieniu mogą zaspokoić gusta nawet najwybredniejszych smakoszy. Pstrąg jest bowiem rybą o delikatnym smaku, idealnie sprawdzającym się niemal we wszystkich kompozycjach smakowych.

Począwszy od formy, w zależności od wielkości, pstrąga można przyrządzać w całości, w formie filetów bądź dzwonków. Na rynku dostępne są wszelkie wielkości od „porcyjnej’’. Ok. 300 g – na dużych, kilkukilogramowych sztukach, stanowiących świetny zamiennik łososia, kończąc. Poprzez formę przyrządzania pstrąg nadaje się do smażenia, grillowania, duszenia, gotowania i wędzenia. Wybornie smakuje również w daniach marynowanych i surowych typu sushi czy sashimi. Skończywszy na nutach smakowych – od delikatnej wersji soute, przez dania słone i pikantne, do słodkich i słodko-kwaśnych w kompozycji z orientalnymi owocami i warzywami. Pstrąg jest idealną rybą do kuchennych eksperymentów – informuje Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych.

Dotacje pomogły

gospodarstwo rybackie

Nowoczesna rodzinna hodowla pstrąga w Żochowie byłaby niemożliwa, gdyby nie unijne fundusze.

Powstanie w Żochowie jednego z najnowocześniejszych rodzinnych gospodarstw rybackich w Polsce byłoby niemożliwe, gdyby nie unijne fundusze. Balcerzykom udało się pozyskać na ten cel środki z Programu Operacyjnego PO Ryby 2007–2013. Za unijną dotację wybudowali przetwórnię i zakupili mikrosita niezbędne do oczyszczania wody. Natomiast dzięki własnym środkom i pomocy w ramach Lokalnej Grupy Rybackiej udało się im zrobić prowadzącą do ich hodowlanej parceli asfaltową drogę przez wieś.

Plany na przyszłość

Rodzina Balcerzyków – a właściwie już jej drugie pokolenie, bo do kontynuowania rybnej hodowli udało im się namówić zarówno syna, jak i zięcia – z nadzieją patrzy w przyszłość i snuje plany kontynuacji familijnego kombinatu produkującego wysokiej jakości ryby. Szczególnie, że w nowym rozdaniu unijnych funduszy w dużym stopniu ma być dofinansowana akwakultura.

Pan Ryszard za pomocą pieniędzy pozyskanych z unijnych funduszy planuje w najbliższych latach zadaszenie wszystkich obiektów hodowlanych znajdujących się Żochowie. Chce w ten sposób uniezależnić produkcję ryb od warunków atmosferycznych. Natomiast w drugim obiekcie hodowlanym w Nowinie przymierza się do budowy recylkulaty. Dzięki niej będzie mógł zmniejszyć zapotrzebowanie na wodę i zwiększyć produkcję oraz w łatwiejszy sposób oczyszczać i kontrolować wodę poprodukcyjną.

hodowla pstrągów

Producenci pstrąga z Żochowa mogą spokojnie inwestować w dalszy rozwój swojego gospodarstwa, nie martwiąc się o zbyt ryb.

Rosnąca popularność pstrąga – to się opłaca!

Zasoby ryb morskich kurczą się, a rybacy muszą liczyć się z wieloma ograniczeniami i zakazami. W przeciwieństwie do ryb morskich pstrągi są dostępne w hodowli przez całych rok. Co ważne, w przeciwieństwie do niektórych innych ryb słodkowodnych, są smaczne zarówno zimą, jak i latem.

Producenci pstrąga z Żochowa mogą spokojnie inwestować w dalszy rozwój swojego gospodarstwa, nie martwiąc się o zbyt ryb. Dostępność pstrągów, ich umiarkowana cena i świetny smak sprawiają, że jemy ich coraz więcej. Pstrągi, jak podkreśla SPRŁ, wymieniane są bowiem przez Polaków wśród najbardziej smacznych i popularnych ryb, w rankingach popularności wygrywając z łososiami.

Małe gospodarstwa a światowe procesy koncentracji ziemi

Małe gospodarstwa rolne użytkują jedynie 25% światowych zasobów ziemskich. W dodatku z roku na rok jest im coraz trudniej.

6 listopada 2018

Ocena prawidłowego odpojenia cieląt siarą

Zdrowie i prawidłowy wzrost cieląt jest celem każdego hodowcy. O czym trzeba więc pamiętać, pojąc cielęta siarą?

10 listopada 2018

Czy chów krów mamek się opłaca?

Aby upewnić się, że chów mamek może być opłacalnym biznesem, odwiedziliśmy pana Jana Brzozowskiego. Przeczytajcie wywiad!

10 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close