Ceny ryb w górę
Ceny ryb wzrosły w porównaniu z ubiegłym rokiem. Najbardziej podrożały ryby mrożone oraz świeże i chłodzone. Na jakim poziomie uplasowała się produkcja?
W ciągu czterech pierwszych miesięcy tego roku detaliczne ceny ryb, owoców morza i ich przetworów były o 3 proc. wyższe niż w ubiegłym roku. Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dynamika cen detalicznych, po okresie kilkuletniej stabilizacji, wyraźnie zatem przyspieszyła.
Spis treści
Wzrosły ceny ryb
W okresie od stycznia do kwietnia tego roku najbardziej wzrosły ceny ryb mrożonych (+4,5 proc.). Droższe stały się również ryby świeże i chłodzone (+3,2 proc.) oraz ryby i owoce morza solone, suszone oraz wędzone (+2,8 proc.)
– Podaż produktów rybnych ze średnich i dużych zakładów przetwórczych (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła w I kwartale 2019 r. 128,0 tys. ton. Była o 0,2% większa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Kontynuowany był silny trend wzrostowy produkcji całych ryb morskich mrożonych. Zwiększyła się ona w analizowanym okresie o 23,4% do 11,6 tys. t. – czytamy w biuletynie IERiGŻ „Rynek rolny – czerwiec 2019”.
Filety i przetwory z ryb
Spadła produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich (o 9,4 proc. do 15,4 tys. ton). Obniżyła się również produkcja filetów mrożonych (o 16 proc. do 7,3 tys. ton) a także ryb wędzonych (o 4 proc. do 19,0 tys. ton).
Zwiększyła się podaż przetworów i konserw z ryb i owoców morza (+2 proc. do 68,8 tys. ton). Najbardziej wzrosła produkcja przetworów z łososi (+ około 19 proc. do 4,7 tys. t) i makreli (+6 proc. do 5,6 tys. t). Co z przetworami ze śledzi? Ich podaż zmniejszyła się o 7 proc. do 27,3 tys. ton.
Źródło: IERiGŻ
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!