Jabłka 2016: a może sok tłoczony?

Jabłka 2016: a może sok tłoczony?

Jabłek jest dużo, a ceny w skupach są niskie. Specjaliści alarmują, że jemy coraz mniej jabłek. Może więc sok tłoczony?

Jabłek jest dużo, a ceny w skupach nie zachęcają do sprzedawania. Specjaliści alarmują, że jemy coraz mniej jabłek. Może więc sok tłoczony byłby dobrym rozwiązaniem?

Jabłek rzeczywiście jemy mniej, ale statystyki wskazują, że naprawdę polubiliśmy soki tłoczone, których coraz więcej można kupić w sklepach– mówi Karolina Mazur, dietetyk z Warszawy. – W przeciwieństwie do soków z koncentratów, te są zdrowe i mają prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Najczęściej są też wolne od konserwantów. Mimo tego, należy czytać etykiety. Jeśli zobaczymy, że sok jest zrobiony w 100% z owoców lub warzyw może być dobrym zamiennikiem codziennej porcji owoców lub warzyw.

Nie każdy sadownik musi sam kupować tłocznię do owoców. Okazuje się bowiem, że są firmy, które oferują takie usługi… mobilne.

Mamy mobilną tłocznię, jeździmy do sadowników, by mogli przerobić nadwyżkę jabłek na soki.

Józef Jezierski z rodzinnej firmy Dar Ogrodu z Brudzewa w gm. Błaszki w woj. łódzkim

Dojeżdżamy do sadów w całej Polsce – powiedział nam Józef Jezierski z rodzinnej firmy Dar Ogrodu z Brudzewa w gm. Błaszki w woj. łódzkim. – Mamy mobilną tłocznię, jeździmy do sadowników, by mogli przerobić nadwyżkę jabłek na soki. To zajęcie sezonowe, najwięcej soków tłoczymy od początku zbiorów jabłek do mniej więcej końca grudnia.

Tłocznia mobilna to tłocznia na przyczepie. W jednym miejscu robione jest wszystko od mycia owoców, ich krojenia aż do pakowania.

Sadownik otrzymuje od nas wygodnie zapakowany sok – mówi Józef Jezierski. Koszt jest różny w zależności od przerobionej partii owoców i, oczywiście, od tego, jak daleko trzeba dojechać. Ale tłoczyliśmy już soki chyba w każdym województwie w Polsce.

Zdaniem pana Józefa sok tłoczony ma same zalety.

Sok tłoczony to produkt w 100% naturalny, bez dodatku wody, cukru ani konserwantów – dodaje pan Józef. Naturalne soki tłoczone w celu zachowania trwałości poddawane są lekkiej pasteryzacji.

Jak mówi pan Józef, firma się rozwija – nawet o tłocznie stacjonarne. Pozostaje jeszcze pytanie, czy soki tłoczone mogą się stać specjalnością polskich sadowników?

Agro Akademia BASF – perfekcyjny jęczmień dla każdego

Agro Akademia BASF poświęcona uprawie jęczmienia – sprawdź, o czym będzie mowa i uzyskaj najwyższe plony w nadchodzącym sezonie.

8 grudnia 2017

Czym jest rolnictwo biodynamiczne?

Rolnictwo biodynamiczne uznawane jest za rodzaj rolnictwa ekologicznego, powstało jednak zupełnie niezależnie. Kto je stworzył?

14 grudnia 2017

Ochrona sadu przed mrozem – zabezpieczenie drzew owocowych

Połowa grudnia to dobry czas na zabezpieczenie drzew owocowych w sadzie. Jaka powinna być prawidłowa ochrona sadu przed mrozem?

11 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij