Jabłka 2016: a może sok tłoczony?

Jabłek jest dużo, a ceny w skupach są niskie. Specjaliści alarmują, że jemy coraz mniej jabłek. Może więc sok tłoczony?

Jabłek jest dużo, a ceny w skupach nie zachęcają do sprzedawania. Specjaliści alarmują, że jemy coraz mniej jabłek. Może więc sok tłoczony byłby dobrym rozwiązaniem?

Jabłek rzeczywiście jemy mniej, ale statystyki wskazują, że naprawdę polubiliśmy soki tłoczone, których coraz więcej można kupić w sklepach– mówi Karolina Mazur, dietetyk z Warszawy. – W przeciwieństwie do soków z koncentratów, te są zdrowe i mają prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Najczęściej są też wolne od konserwantów. Mimo tego, należy czytać etykiety. Jeśli zobaczymy, że sok jest zrobiony w 100% z owoców lub warzyw może być dobrym zamiennikiem codziennej porcji owoców lub warzyw.

Nie każdy sadownik musi sam kupować tłocznię do owoców. Okazuje się bowiem, że są firmy, które oferują takie usługi… mobilne.

Mamy mobilną tłocznię, jeździmy do sadowników, by mogli przerobić nadwyżkę jabłek na soki.

Józef Jezierski z rodzinnej firmy Dar Ogrodu z Brudzewa w gm. Błaszki w woj. łódzkim

Dojeżdżamy do sadów w całej Polsce – powiedział nam Józef Jezierski z rodzinnej firmy Dar Ogrodu z Brudzewa w gm. Błaszki w woj. łódzkim. – Mamy mobilną tłocznię, jeździmy do sadowników, by mogli przerobić nadwyżkę jabłek na soki. To zajęcie sezonowe, najwięcej soków tłoczymy od początku zbiorów jabłek do mniej więcej końca grudnia.

Tłocznia mobilna to tłocznia na przyczepie. W jednym miejscu robione jest wszystko od mycia owoców, ich krojenia aż do pakowania.

Sadownik otrzymuje od nas wygodnie zapakowany sok – mówi Józef Jezierski. Koszt jest różny w zależności od przerobionej partii owoców i, oczywiście, od tego, jak daleko trzeba dojechać. Ale tłoczyliśmy już soki chyba w każdym województwie w Polsce.

Zdaniem pana Józefa sok tłoczony ma same zalety.

Sok tłoczony to produkt w 100% naturalny, bez dodatku wody, cukru ani konserwantów – dodaje pan Józef. Naturalne soki tłoczone w celu zachowania trwałości poddawane są lekkiej pasteryzacji.

Jak mówi pan Józef, firma się rozwija – nawet o tłocznie stacjonarne. Pozostaje jeszcze pytanie, czy soki tłoczone mogą się stać specjalnością polskich sadowników?

Zwalczanie chwastów dwuliściennych w zbożach ozimych i jarych

W późnych fazach rozwojowych zwalczanie chwastów dwuliściennych może wydawać się trudniejsze. Są na to jednak sprawdzone sposoby!

13 kwietnia 2017

Ubezpieczenie upraw rolnych z dopłatami z budżetu państwa!

Od kwietnia rolnicy mogą ubezpieczać uprawy rolne na nowych, warunkach! Warto zastanowić się czy zabezpieczyć się przed ewentualnymi stratami

21 kwietnia 2017

Chwasty trudne do wytępienia ze względu na fazę rozwojową – zwalczanie w zbożach

Do skutecznego zniszczenia zahartowanych chwastów jednoliściennych bądź masowego ich wystąpienia na polu wymagane jest stosowanie wyższych dawek herbicydów

18 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij