Jabłka 2016: a może sok tłoczony?

Jabłek jest dużo, a ceny w skupach są niskie. Specjaliści alarmują, że jemy coraz mniej jabłek. Może więc sok tłoczony?

Jabłek jest dużo, a ceny w skupach nie zachęcają do sprzedawania. Specjaliści alarmują, że jemy coraz mniej jabłek. Może więc sok tłoczony byłby dobrym rozwiązaniem?

Jabłek rzeczywiście jemy mniej, ale statystyki wskazują, że naprawdę polubiliśmy soki tłoczone, których coraz więcej można kupić w sklepach– mówi Karolina Mazur, dietetyk z Warszawy. – W przeciwieństwie do soków z koncentratów, te są zdrowe i mają prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Najczęściej są też wolne od konserwantów. Mimo tego, należy czytać etykiety. Jeśli zobaczymy, że sok jest zrobiony w 100% z owoców lub warzyw może być dobrym zamiennikiem codziennej porcji owoców lub warzyw.

Nie każdy sadownik musi sam kupować tłocznię do owoców. Okazuje się bowiem, że są firmy, które oferują takie usługi… mobilne.

Mamy mobilną tłocznię, jeździmy do sadowników, by mogli przerobić nadwyżkę jabłek na soki.

Józef Jezierski z rodzinnej firmy Dar Ogrodu z Brudzewa w gm. Błaszki w woj. łódzkim

Dojeżdżamy do sadów w całej Polsce – powiedział nam Józef Jezierski z rodzinnej firmy Dar Ogrodu z Brudzewa w gm. Błaszki w woj. łódzkim. – Mamy mobilną tłocznię, jeździmy do sadowników, by mogli przerobić nadwyżkę jabłek na soki. To zajęcie sezonowe, najwięcej soków tłoczymy od początku zbiorów jabłek do mniej więcej końca grudnia.

Tłocznia mobilna to tłocznia na przyczepie. W jednym miejscu robione jest wszystko od mycia owoców, ich krojenia aż do pakowania.

Sadownik otrzymuje od nas wygodnie zapakowany sok – mówi Józef Jezierski. Koszt jest różny w zależności od przerobionej partii owoców i, oczywiście, od tego, jak daleko trzeba dojechać. Ale tłoczyliśmy już soki chyba w każdym województwie w Polsce.

Zdaniem pana Józefa sok tłoczony ma same zalety.

Sok tłoczony to produkt w 100% naturalny, bez dodatku wody, cukru ani konserwantów – dodaje pan Józef. Naturalne soki tłoczone w celu zachowania trwałości poddawane są lekkiej pasteryzacji.

Jak mówi pan Józef, firma się rozwija – nawet o tłocznie stacjonarne. Pozostaje jeszcze pytanie, czy soki tłoczone mogą się stać specjalnością polskich sadowników?

Co czeka producentów zbóż w 2017 roku?

Czy ceny płodów rolnych w 2017 roku będą zadowalające? Jakie czynniki mają wpływ na ceny w skupach i czy można je przewidzieć?

20 lutego 2017

Przygotowanie ziemi pod uprawę sadowniczą

Decyzja o założeniu sadu powinna być dobrze przemyślana, przygotowanie ziemi pod sad jest podstawowym zabiegiem który należy wykonać. Jak to zrobić?

15 lutego 2017

Przędziorek owocowiec – lustracja sadu

Przędziorek owocowiec jest częstym, nieproszonym gościem w sadach. Jak rozpoznać przędziorka i jak skutecznie zwalczać tego szkodnika?

14 lutego 2017