Jabłka 2016: a może sok tłoczony?

Jabłka 2016: a może sok tłoczony?

Jabłek jest dużo, a ceny w skupach są niskie. Specjaliści alarmują, że jemy coraz mniej jabłek. Może więc sok tłoczony?

Jabłek jest dużo, a ceny w skupach nie zachęcają do sprzedawania. Specjaliści alarmują, że jemy coraz mniej jabłek. Może więc sok tłoczony byłby dobrym rozwiązaniem?

Jabłek rzeczywiście jemy mniej, ale statystyki wskazują, że naprawdę polubiliśmy soki tłoczone, których coraz więcej można kupić w sklepach– mówi Karolina Mazur, dietetyk z Warszawy. – W przeciwieństwie do soków z koncentratów, te są zdrowe i mają prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Najczęściej są też wolne od konserwantów. Mimo tego, należy czytać etykiety. Jeśli zobaczymy, że sok jest zrobiony w 100% z owoców lub warzyw może być dobrym zamiennikiem codziennej porcji owoców lub warzyw.

Nie każdy sadownik musi sam kupować tłocznię do owoców. Okazuje się bowiem, że są firmy, które oferują takie usługi… mobilne.

Mamy mobilną tłocznię, jeździmy do sadowników, by mogli przerobić nadwyżkę jabłek na soki.

Józef Jezierski z rodzinnej firmy Dar Ogrodu z Brudzewa w gm. Błaszki w woj. łódzkim

Dojeżdżamy do sadów w całej Polsce – powiedział nam Józef Jezierski z rodzinnej firmy Dar Ogrodu z Brudzewa w gm. Błaszki w woj. łódzkim. – Mamy mobilną tłocznię, jeździmy do sadowników, by mogli przerobić nadwyżkę jabłek na soki. To zajęcie sezonowe, najwięcej soków tłoczymy od początku zbiorów jabłek do mniej więcej końca grudnia.

Tłocznia mobilna to tłocznia na przyczepie. W jednym miejscu robione jest wszystko od mycia owoców, ich krojenia aż do pakowania.

Sadownik otrzymuje od nas wygodnie zapakowany sok – mówi Józef Jezierski. Koszt jest różny w zależności od przerobionej partii owoców i, oczywiście, od tego, jak daleko trzeba dojechać. Ale tłoczyliśmy już soki chyba w każdym województwie w Polsce.

Zdaniem pana Józefa sok tłoczony ma same zalety.

Sok tłoczony to produkt w 100% naturalny, bez dodatku wody, cukru ani konserwantów – dodaje pan Józef. Naturalne soki tłoczone w celu zachowania trwałości poddawane są lekkiej pasteryzacji.

Jak mówi pan Józef, firma się rozwija – nawet o tłocznie stacjonarne. Pozostaje jeszcze pytanie, czy soki tłoczone mogą się stać specjalnością polskich sadowników?

Coraz mniej pszczół? To dla sadowników duży problem!

Sprawdź, co zrobić aby zapewnić roślinom odpowiednie zapylenie gdy wokół brakuje pszczół.

17 maja 2018

Produkcja jabłek idzie na rekord? Gorzej będzie z jakością owoców…

Nadprodukcja jabłek może oznaczać niższe ceny - martwią się sadownicy.

19 maja 2018

Uprawa kalafiora wypierana przez brokuł!

Potrzeba zwiększenia produkcji kalafiorów na rynek świeży i wprowadzenia nowych odmiany o barwnych różach

16 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close