Jak wspomóc proces tworzenia próchnicy w glebie?

Proces tworzenia próchnicy jest niezwykle istotny w rewitalizacji gleby. Coraz intensywniejsza uprawa ziemi powoduje minimalizację życia glebowego, co prowadzi do znacznego zmniejszenia jej zdolności dostarczania składników pokarmowych. Jak zatem wspomóc odnowę gleby?

By wspomóc proces tworzenia próchnicy, należy zmienić kompleksowe podejście do uprawy ziemi. Konieczna jest świadomość potrzeby dostarczania bakterii pełniących strategiczne funkcje w glebie. Należy także uzmysłowić sobie wymóg systematycznego uzupełniania materii organicznej. Niezbędna jest również potrzeba zwrócenia uwagi na ograniczenie zabiegów maszynowych głęboko naruszających strukturę gleby.

Reklama

Związki humusowe jako niezbędny element procesu tworzenia próchnicy

Humus glebowy to substancja organiczna powstała na skutek rozkładu resztek roślinnych i zwierzęcych. Tworzą go związki humusowe, których jest wiele. Prawie 85–90% z nich występuje wyłącznie w glebie. To podstawowe źródło cennych składników dla roślin. Do wytworzenia humusu niezbędne są mikroorganizmy żyjące w glebie.

Warstwa próchniczna wraz z humusem jest wyznacznikiem żyzności gleby. Wpływa na jej strukturę, a także gospodarkę wodną, cieplną i powietrzną. Związki humusowe zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w glebie. Zwiększają nawodnienie gleby, dzięki czemu zapobiegają suszy. Poprawiają przewietrzanie gleby, a ich obecność zapewnia ciemniejszy kolor gleby, co zwiększa pochłanianie słońca, tym samym podnosząc temperaturę podłoża.

Związki humusowe trudno się rozkładają, dzięki czemu przez długi czas dostarczają roślinom składniki odżywcze, szczególnie azot. Kolejną ich rolą jest przekształcanie składników pokarmowych z form niedostępnych na dostępne dla roślin.

Rola bakterii glebowych w tworzeniu próchnicy

Niezwykle ważną rolę w procesie tworzenia próchnicy odgrywają bakterie glebowe. Rozkładają one martwą materię organiczną, a z powstających prostych związków następuje synteza kwasów humusowych. Ponadto te mikroorganizmy wydzielają do gleby śluz bakteryjny, który zbudowany jest z egzopolisacharydów. Dzięki niemu następuje stabilizacja gleby i formowanie struktury gruzełkowatej.
Bakterie glebowe wspomagają wytwarzanie humusu w znacznych ilościach. Warunkiem do tego procesu jest istnienie środowiska mikrobiologicznego o właściwym składzie oraz występowanie dużej różnorodności życia roślinnego. Ważną sprawą jest także dostępność składników odżywczych dla najbardziej zróżnicowanej społeczności mikroorganizmów.

Co oprócz próchnicy wchodzi w skład gleby?

Mimo że próchnica jest bardzo ważnym składnikiem gleby, to nie jest jedynym elementem odpowiadającym za jej żyzność. Niezwykle potrzebne są również minerały ilaste, które wraz z kwasami humusowymi tworzą kompleksy mineralno-próchniczne. Budują one gruzełki glebowe, które odpowiadają za przepuszczalność gleby dla wody i powietrza. Dlatego w glebie o bogatej strukturze dobrze rozwijają się korzenie roślin, które mają łatwy dostęp zarówno do wody, jak i składników mineralnych. Ponadto w takiej glebie znajduje się wystarczająco dużo powietrza, by korzenie mogły swobodnie rosnąć.

Dlatego, aby wspomóc proces tworzenia próchnicy w glebie, warto zadbać o dostarczenie niezbędnych pożytecznych bakterii i kwasów humusowych. Poprawią one żywotność i zdrowotność uprawianej ziemi.

Źródło: agraragazat


Przeczytaj także: Bezpieczny zakup środków ochrony roślin przez internet

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *