PATRON SERWISU: Blattin

Jaki zakiszacz wybrać, by podnieść jakość kiszonki?

Dla optymalnego i dobrego jakościowo zakiszenia potrzebnych jest wiele składników. Mimo, że kiszenie odbywa się w sposób naturalny, może się czasem wymknąć spod kontroli. Jak wobec tego radzić sobie z optymalizacją kiszenia i jaki zakiszacz wybrać?

Reklama

Optymalne zakiszanie

Kiszonka z kukurydzy jest dziś najpopularniejszą paszą w żywieniu bydła, choć kisimy również inne rośliny: motylkowe, żyto, liście buraczane. Z popularnością kiszenia nie zawsze idzie w parze jakość kiszonki.

Dla optymalnego zakiszenia kluczowe są takie parametry jak: ilość cukrów i białek, wody, suchej masy, odczyn (pH) i dostęp tlenu. Proces kiszenia jest naturalny, ale – jak wszystko w naturze – może przebiegać w sposób dziki lub pod kontrolą człowieka. Wiadomym jest, jakie bakterie i w jakiej ilości odpowiadają za optymalne zakiszenie. „Optymalne” oznacza przede wszystkim obniżenie strat energii w kiszonce, poprzez zmniejszenie procesu rozkładu cukrów oraz zahamowanie rozwoju pleśni i drożdży, czyli podniesienie jakości wytwarzanych pasz objętościowych. Takimi bez wątpienia są kiszonki.

zakiszacz jak działa

Zalety i korzyści ze stosowania zakiszacza

fot. PROCAM

Jaki zakiszacz wybrać?

Za proces zakiszenia odpowiadają przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego. W preparacie Ensilage znajdziemy bakterie homofermentatywne i heterofermentatywne, które przyspieszają konserwację i opóźniają proces zagrzewania się kiszonki podczas wybierania. Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus brevis syntetyzuje związki hamujące rozwój grzybów w kiszonce. Zakiszacz Ensilage powoduje również redukcję pleśni i patogennych bakterii Escherichia coli, Salmonella sp. oraz obniża poziom skażenia pasz toksycznymi metabolitami pleśni: alfatoksyn B1 i ochratoksyn A. Bakterie obecne w Ensilage obniżają odczyn zbliżając go do idealnego pH 4.

14 SPOSOBÓW Jak zwiększyć dochodowość upraw?

Dobra odmiana kukurydzy i zakiszacz Ensilage to recepta na dużą ilość dobrej paszy, zarówno dla bydła mlecznego, jak również mięsnego, czy też w chowie młodzieży.

Cała publikacja: 14 SPOSOBÓW Jak zwiększyć dochodowość upraw? dostępna jest również do pobrania pod linkiem: https://www.procam.pl/landing/358-2/

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *