Jaka będzie przyszłość oceny poubojowej i sprzedaży tuczników? Część I

Download PDF

Każdy zakład ubojowy prowadzi własny system dodatkowego premiowania skupowanych tuczników, niezależnie od określonych standardów.

Wynika on między innymi z prowadzonych kontraktacji, podpisywanych umów, czy jakości dostarczanego surowca rzeźnego. Wyróżniamy dwa rodzaje rozliczeń za tuczniki sprzedane do ubojni: za masę tucznika (tzw. masę żywą), lub według wagi bitej ciepłej (WBC), czyli klasyfikację uwzględniającą masę tuszy ciepłej i procentową zawartość mięsa w tuszy. Według klasyfikacji EUROP (w.b.c.) określany jest stopień umięśnienia tuszy podawany w procentach.

klasyfikacji tusz wieprzowych

Według klasyfikacji EUROP określany jest stopień umięśnienia tuszy podawany w procentach

Zmiany w metodzie klasyfikacji tusz wieprzowych

W ciągu ostatnich lat doszło do pewnych zmian, które miały wpływ na dokładność całego procesu klasyfikacji. Po pierwsze, zmieniła się populacja świń. Po drugie, zmieniły się przepisy dotyczące skalowania urządzeń. Dlatego m.in. w 2011 roku wprowadzono nowe równania regresji w stosowanej dotychczas w Polsce metodzie klasyfikacji tusz wieprzowych według systemu EUROP.

Nadążyć za rynkiem

Tocząca się w UE już od wielu lat dyskusja wśród specjalistów potwierdza, że dotychczasowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych coraz bardziej odstają od zmieniających się wymagań rynkowych. Reguły międzynarodowy rynku produkcji i obrotu mięsem zmusza także producentów mięsa wieprzowego do informowania odbiorców o masie poszczególnych wyrębów, szczegółach ich składu tkankowego czy cechach jakościowych sprzedawanego mięsa. Dotychczasowy system klasyfikacji tusz nie dostarcza takich danych, trzeba więc wykonać dodatkowe procedury pomiarowe.

Tocząca się w UE już od wielu lat dyskusja wśród specjalistów potwierdza, że dotychczasowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych coraz bardziej odstają od zmieniających się wymagań rynkowych.

Wydaje się, że z punktu widzenia organizacji procesów technologicznych, tusze po obróbce poubojowej powinny być sortowane według szczegółowego planu ich dalszego wykorzystania. Problem dotyczy wyłącznie zakładów mięsnych i wydaje się, że w niewielkim stopniu powinien wpływać na rozliczenie z rolnikiem za dostarczone tuczniki.

klasyfikacja tusz wieprzowych

Jaka będzie przyszłość oceny poubojowej?

fot. Fotolia

 

Klasyfikacja tusz wieprzowych i możliwe niezgodności

Niższy procent mięsności powoduje, że badana tusza zostaje zaklasyfikowana do niższej klasy, za którą zakład mięsny zapłaci rolnikowi mniej pieniędzy. Jeśli przypadkowo towarzyszy temu niższa wydajność poubojowa (nie ma możliwości weryfikacji ustalonego wskaźnika), to rolnicy otrzymają za dostarczone tuczniki kwotę pieniędzy znacznie niższą, niż powinna im się rzeczywiście za sprzedaną tuszę należeć.
Może więc warto odstąpić od rozliczania sprzedawanych przez rolników świń według mięsności tusz i wydajności poubojowej, a powrócić do bardziej uczciwej metody rozliczania się według wagi żywej. To jedna z koncepcji często pojawiającej się w dyskusjach branżowych.

Dowiedz się z kolejnej części, o nowych formach skupu.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum

Powiązany temat:

Ceny trzody chlewnej 2019
galan99
22 minuty temu, thefarmer napisał: może paradoksalnie ten kryzys to najlepszy czas na inwestycje, mali odpadają bo nie chce im sie spełniać bioasekuracji, nie mają ...
zobacz więcej »
thefarmer
może paradoksalnie ten kryzys to najlepszy czas na inwestycje, mali odpadają bo nie chce im sie spełniać bioasekuracji, nie mają odpowiednich budynków a na budowę nowych ich nie ...
zobacz więcej »
Piegus
1 godzinę temu, sumek666 napisał: U mnie ten problem, że chlewni stoi w granicy działki, przy drodze 🙄 Nie bardzo chciałbym ruszać ściany.  Bo o...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o