Jaka będzie przyszłość oceny poubojowej i sprzedaży tuczników? Część I

Każdy zakład ubojowy prowadzi własny system dodatkowego premiowania skupowanych tuczników, niezależnie od określonych standardów.

Wynika on między innymi z prowadzonych kontraktacji, podpisywanych umów, czy jakości dostarczanego surowca rzeźnego. Wyróżniamy dwa rodzaje rozliczeń za tuczniki sprzedane do ubojni: za masę tucznika (tzw. masę żywą), lub według wagi bitej ciepłej (WBC), czyli klasyfikację uwzględniającą masę tuszy ciepłej i procentową zawartość mięsa w tuszy. Według klasyfikacji EUROP (w.b.c.) określany jest stopień umięśnienia tuszy podawany w procentach.

klasyfikacji tusz wieprzowych

Według klasyfikacji EUROP określany jest stopień umięśnienia tuszy podawany w procentach

Zmiany w metodzie klasyfikacji tusz wieprzowych

W ciągu ostatnich lat doszło do pewnych zmian, które miały wpływ na dokładność całego procesu klasyfikacji. Po pierwsze, zmieniła się populacja świń. Po drugie, zmieniły się przepisy dotyczące skalowania urządzeń. Dlatego m.in. w 2011 roku wprowadzono nowe równania regresji w stosowanej dotychczas w Polsce metodzie klasyfikacji tusz wieprzowych według systemu EUROP.

Nadążyć za rynkiem

Tocząca się w UE już od wielu lat dyskusja wśród specjalistów potwierdza, że dotychczasowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych coraz bardziej odstają od zmieniających się wymagań rynkowych. Reguły międzynarodowy rynku produkcji i obrotu mięsem zmusza także producentów mięsa wieprzowego do informowania odbiorców o masie poszczególnych wyrębów, szczegółach ich składu tkankowego czy cechach jakościowych sprzedawanego mięsa. Dotychczasowy system klasyfikacji tusz nie dostarcza takich danych, trzeba więc wykonać dodatkowe procedury pomiarowe.

Tocząca się w UE już od wielu lat dyskusja wśród specjalistów potwierdza, że dotychczasowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych coraz bardziej odstają od zmieniających się wymagań rynkowych.

Wydaje się, że z punktu widzenia organizacji procesów technologicznych, tusze po obróbce poubojowej powinny być sortowane według szczegółowego planu ich dalszego wykorzystania. Problem dotyczy wyłącznie zakładów mięsnych i wydaje się, że w niewielkim stopniu powinien wpływać na rozliczenie z rolnikiem za dostarczone tuczniki.

klasyfikacja tusz wieprzowych

fot. Fotolia

Jaka będzie przyszłość oceny poubojowej?

 

Klasyfikacja tusz wieprzowych i możliwe niezgodności

Niższy procent mięsności powoduje, że badana tusza zostaje zaklasyfikowana do niższej klasy, za którą zakład mięsny zapłaci rolnikowi mniej pieniędzy. Jeśli przypadkowo towarzyszy temu niższa wydajność poubojowa (nie ma możliwości weryfikacji ustalonego wskaźnika), to rolnicy otrzymają za dostarczone tuczniki kwotę pieniędzy znacznie niższą, niż powinna im się rzeczywiście za sprzedaną tuszę należeć.
Może więc warto odstąpić od rozliczania sprzedawanych przez rolników świń według mięsności tusz i wydajności poubojowej, a powrócić do bardziej uczciwej metody rozliczania się według wagi żywej. To jedna z koncepcji często pojawiającej się w dyskusjach branżowych.

Dowiedz się z kolejnej części, o nowych formach skupu.

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Z forum

Powiązany temat:

Ceny trzody chlewnej 2019
dudek998
Wiesz że to dobrze że nie rozkminiają tego nie? Tylko ani słowa TVN
zobacz więcej »
zetorki12
Znowu w lubelskim zarażone świnie . Miejscowość Talczyn . Nawet żadnej oficjalnej wzmianki nie znalazłem . Może to przez to że nasz minister rozprawił się z ASF ?
zobacz więcej »
Dontcry
W srode po 5,30 poszly netto 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Wpływ postępowania przedubojowego na jakość wołowiny

Jaki wpływ na jakość wołowiny ma transport zwierząt? Na co warto zwrócić uwagę przed ubojem, by mięso było pełnowartościowe?

23 czerwca 2019

Jak rozpoznać ciążę u loch?

Istnieje wiele metod, które pozwalają rozpoznać ciążę u świń. Dowiedz się, jakie to metody.

4 czerwca 2019

Żwacz źródłem jakości mleka krów oraz ich zdrowia. Część I

Co ważnego zachodzi w tym przedżołądku? Jaki ma wpływ na zdrowie naszych krów, jakość i ilość mleka? Dowiedz się z artykułu.

3 lipca 2019