Lepiej przezimowały polskie odmiany. Dlaczego?

Download PDF

COBORU podał, że polskie odmiany ozimin lepiej przezimowały minioną zimę. Jakie odmiany były najodporniejsze?

Gdy już wiemy, ile hektarów ozimin wymarzło, warto zapytać o to, które odmiany przetrwały najlepiej, a które najgorzej. Tą sprawą zajął się Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, czyli COBORU.

Z naszych badań wynika, że w większości polskie odmiany zbóż i rzepaku lepiej przetrwały zimę niż odmiany zagraniczne mówi Józef Zych, kierownik Zakładu Badania i Oceny Wartości Gospodarczej Odmian w COBORU. Stres zimowy był w tym roku wyjątkowo duży, można nawet powiedzieć, że totalny.

W pierwszym tygodniu stycznia stacje doświadczalne COBORU zanotowały bardzo niskie temperatury przy gruncie przy zerowej pokrywie śnieżnej. Na przykład w woj. pomorskim w Lisewie i Wyczechach zanotowano -21°C, w Kościelnej Wsi w Wielkopolsce – 20°C, a w Czesławicach na Lubelszczyźnie -22,3°C.

Minionej zimy potwierdził się fakt, że większość polskich odmian zbóż i rzepaku ma zadowalającą mrozoodporność i zimotrwałość.

Józef Zych, kierownik Zakładu Badania i Oceny Wartości Gospodarczej Odmian w COBORU

Najlepiej przezimowało… żyto, choć nic nie wskazywało na to, że mrozoodporność i zimotrwałość żyta będzie wystarczająca – mówi pan Zych. A jednak żyto przezimowało bez większych strat.

COBORU przezimowanie odmian przedstawiło w procentach martwych roślin, oszacowanych 23 tygodnie po ruszeniu wiosennej wegetacji, gdy przemarznięte rośliny zamarły.

Najgorzej przezimowały jęczmienie dodaje Józef Zych. Źle niektóre pszenice i pszenżyta. Na dodatek jesteśmy przekonani, że te uprawy, które przezimowały, ale w kiepskim stanie dadzą mniejsze plony. Minionej zimy potwierdził się fakt, że większość polskich odmian zbóż i rzepaku ma zadowalającą mrozoodporność i zimotrwałość.

Stan ozimin COBORU porównywał z tzw. grupą kontrolną dla danego zboża. Niektóre odmiany miały znacznie większy procentowy stopień przezimowania niż grupa kontrolna.

Okres rejestracji odmiany trwa 7–8 lat wyjaśnia ekspert. W międzyczasie zimą w 2012 r. też pojawiło się takie zimowe wymarznięcie ozimin. Tamta zima przetrzebiła także poletka doświadczalne. W niektórych przypadkach odmian wtedy szykowanych do rejestracji na pewno użyto resztek, które zostały po wysianiu. Gdyby użyto wyłącznie tego materiału, który przetrzymał tamtą zimę, na pewno mrozoodporność byłaby większa.

Zdaniem pracowników ośrodka, minimalna zimotrwałość, która może być konieczna w polskich warunkach to 4,5–5,5 w 9-stopniowej skali.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o