Zboża: które odmiany przezimowały najlepiej

Download PDF

COBORU przygotowało listę odmian zbóż i rzepaku, które najlepiej przetrwały minioną zimę. Które zboża wymarzły najmniej?

To, co na pewno wiemy po minionej zimie to fakt, że minimalna zimotrwałość, która może być konieczna w polskich warunkach to 4,5 5,5 w 9stopniowej skali mówi Józef Zych, kierownik Zakładu Badania i Oceny Wartości Gospodarczej Odmian w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych. To, czego też doświadczyliśmy teraz na własnej skórze to kolejny fakt, że mroźne zimy bez pokrywy śnieżnej nie zdarzają się w Polsce raz na 10 lat, choć tak się do tej pory mówiło. Od 2012 r. minęły zaledwie 4 lata.

Do mroźnych zim bez pokrywy śnieżnej musimy się przyzwyczaić i przed nimi zabezpieczyć.

Józef Zych, kierownik Zakładu Badania i Oceny Wartości Gospodarczej Odmian w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych

Jak podkreśla pan Zych nie oznacza to, że mroźne zimy będą w Polsce co 4 lata. Ale oznacza to, że do mroźnych zim bez pokrywy śnieżnej musimy się przyzwyczaić i przed nimi zabezpieczyć mówi.

Dlatego COBORU podsumowało wyniki badań związanych z przezimowaniem ozimin dla jęczmienia, prosa i pszenżyta. Żyto zostało pominięte, bo przezimowało dobrze.

Każda odmiana zboża była porównywana do grupy kontrolnej mieszanki uprawowej. Które odmiany poradziły sobie lepiej niż grupa kontrolna?

Jęczmień

Dla jęczmieni wzorcem była mieszanka: KWS Kosmos, SU Melania, Titus – procent martwych roślin w tej mieszance to 65%. Które odmiany zboża wymarzły w mniejszym procencie niż wzorzec?

  • Arenia – 33%
  • Fridericus – 49%
  • Scarpia – 51%
  • Kobuz – 56%
  • Zenek – 58%
  • KWS Kosmos – 58%
  • Nele – 59%
  • Titus – 62%
  • Lomerit – 63%

Każda z odmian tego zboża ma zimotrwałość co najmniej na poziomie 4,5 stopnia, a Fridericus nawet 6. Odmiany z tej listy, które były dostępne w sezonie 2011/2012 także przezimowały lepiej niż ówczesne grupa wzorcowa.

 COBORU podsumowało wyniki badań związanych z przezimowaniem ozimin dla jęczmienia, prosa i pszenżyta.

Pszenica

Wzorzec stanowiła mieszanka odmian: Patras, RGT Kilimanjaro, Artist, KWS Ozon – procent martwych roślin – 26.

W uprawach mniejsze straty miały:

  • pszenice jakościowe chlebowe w kolejności od tych, które przezimowały najlepiej: Hondia, Arkadia, Ostroga, Smuga, Legenda, Tonacja, Natula, Skagen, Praktik i RGT Kilimanjaro,
  • pszenice chlebowe: Jantarka, Rotax, Belissa, LG Jutta, Bogatka, Medalistka, Artist, Platin, Fidelius, Fakir,
  • pozostałe pszenice: Markiza,
  • pszenice z CCA: Toras i Julius,

Pszenżyto

Z wzorca z odmian: Fredro, Meloman, Trefl wymarzło 28% roślin. Odmiany, które przezimowały lepiej to: Transfer, Twingo, Kasyno, Palermo, Panteon, Borwo, Trapero, Sekret, Tomko, Pigmej, Subito, Trismart, Temuco, Rufus, Rotondo, Pizarro i Meloman.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Tematy w komentarzach
0 Odpowiedzi na temat
0 Obserwujący
 
Najczęściej komentowany komentarz
Najgorętszy wątek komentarza
1 Komentuj autorów
Jacek Autorzy ostatnich komentarzy
  Subskrybuj  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jacek
Gość
Jacek

Mam Lomerit, Arkadię, Juliusa, (oprócz tego jeszcze 2 inne odmiany pszenicy) wczesniej był też Toras – jakoś mnie to nie dziwi co podaje COBORU,
dziwi mnie niestety podejście naszych kolegów którzy mimo iż wiedzą ze od 2012 zdarzają się bardzo mocne mrozy to mimo wszystko sieją odmiany które mają 2, 2.5 czy nawet 3 punkty na skali mrozoodporności.