Łódzkie: żniwa wreszcie się kończą
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/657960-%C5%BCniwa-w-pe%C5%82ni/

Łódzkie: żniwa wreszcie się kończą

Dużo później niż w roku ubiegłym, ale jednak udało się. W województwie łódzkim żniwa już są prawie na ukończeniu. Jakie są plony?

Dużo później niż w roku ubiegłym, ale jednak udało się. W woj. łódzkim żniwa już są prawie na ukończeniu. Jakie są plony?

Jeszcze zaledwie w kilku gminach do zebranie są ostatnie łany zbóż – mówi Katarzyna Bryk, główny specjalista ds. zbóż i roślin oleistych Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. Ale plony nie są w tym roku dobre.

Jaki jest tego powód? Przede wszystkim pogoda. Najpierw wymarznięcia, potem chłodna sucha wiosna, a na końcu deszcze, które przyszły zbyt późno.

Zdecydowanie najwyższe plony zebrano w północnej części woj. łódzkiego, w pow. łęczyckim i łowickim oraz kutnowskim.

Dlatego jakość ziarna jest kiepska – dodaje Katarzyna Bryk. Opady deszczu w czasie trwania sezonu żniwnego spowodowały nierównomierne dojrzewanie zbóż. Taka aura może być powodem pogorszenia jakości ziarna, a zbiór zbyt wilgotnych nasion i wysokim stopniem porażenia kłosów fuzariozą, to problemy ze skupem surowca oraz możliwym zatruciem ludzi i zwierząt mykotoksynami.

Plony nie są oszałamiające. Zboża plonowały:

  • pszenica ozima – 2,8 – 5,2 t/ha
  • pszenica jara – 1,8 – 4,5 t/ha
  • owies – 2,5 – 4,0 t/ha
  • jęczmień ozimy – 3,0 – 5,0 t/ha
  • jęczmień jary – 3,5 – 4,2 t/ha
  • pszenżyto ozime – 2,2 – 4,5 t/ha
  • pszenżyto jare – 2,0 – 3,5 t/ha
  • żyto – 1,8 – 3,5 t/ha
  • mieszanki zbożowe – 2,0 – 4,5 t/ha

Ogólnie najsłabsze plony odnotowano w okolicach Rawy MazowieckiejBełchatowa. Zdecydowanie najwyższe plony zebrano w północnej części woj. łódzkiego, w pow. łęczyckim i łowickim oraz kutnowskim.

Jak mówi pani Bryk, tegoroczne zboże może mieć tendencje do samozagrzewania.

Opady deszczu, które wystąpiły w końcowym etapie dojrzewania ziarna, miały duży wpływ na liczbę opadania – dodaje pani ekspert.Jest to parametr wskazujący na poziom enzymów amylolitycznych zawartych w ziarnie. Zbyt niska wartość tego wskaźnika informuje nas o intensywności przebiegu procesów życiowych – pamiętajmy, że ziarno to także żywy organizm – m.in. oddychania, w wyniku którego wydziela się ciepło i woda. Mamy wtedy do czynienia z zawilgoceniem składowanego ziarna oraz wzrostem temperatury, co może być powodem występowania procesu samozagrzewania.

Agro Akademia BASF – perfekcyjny jęczmień dla każdego

Agro Akademia BASF poświęcona uprawie jęczmienia – sprawdź, o czym będzie mowa i uzyskaj najwyższe plony w nadchodzącym sezonie.

8 grudnia 2017

Soja: jak prawidłowo ją uprawiać?

Soja, mimo wielu trudności z uprawą w naszych warunkach, zyskuje w Polsce zwolenników. Jak ją uprawiać, by nie stracić?

8 grudnia 2017

Czym jest rolnictwo biodynamiczne?

Rolnictwo biodynamiczne uznawane jest za rodzaj rolnictwa ekologicznego, powstało jednak zupełnie niezależnie. Kto je stworzył?

14 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij