Mączniak prawdziwy zbóż i traw – Interwencyjne zwalczanie zabiegiem T1

W ostatnich latach, w okresie jesienno-zimowym panują wyjątkowo sprzyjające warunki do rozwoju patogenów chorobotwórczych tj. mączniak prawdziwy zbóż i traw. Ciepła jesień oraz łagodna zima z przeważnie dodatnimi temperaturami powodują większe zagrożenie ze strony mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Szczególnie narażone są ozime formy pszenicy i jęczmienia. Aby uniknąć strat w plonie ziarna konieczne jest szybsze zastosowanie skutecznych środków ochrony roślin.

Mączniak prawdziwy zbóż i traw występuje powszechnie na wszystkich zbożach w naszym kraju. Sprawcą choroby jest grzyb Blumeria graminis, należący do workowców. Łatwość z jaką rozwija się nie tylko na zbożach, ale też na dziko rosnących trawach, zdecydowanie zwiększa poziom zagrożenia. Na różnych gatunkach roślin występują wyspecjalizowane formy tego grzyba. Istnieje też wiele ras mączniaka, przystosowanych do odmian.

mączniak prawdziwy zbóż traw

Mączniak prawdziwy zbóż i traw występuje powszechnie na wszystkich zbożach w naszym kraju

fot. Syngenta

Mączniak prawdziwy rozwija się w szerokim zakresie temperatur, 5-22°C (optymalnie powyżej 18°C). Do rozwoju nie są potrzebne opady atmosferyczne, wystarczy wysoka wilgotność powietrza, krótkie okresy zwilżenia roślin przez rosę lub mgłę. Przy wyższej temperaturze inkubacja choroby może trwać zaledwie kilka dni. Wiosną, intensywne rozprzestrzenianie się mączniaka następuje w czasie ciepłej i suchej pogody. Sprzyja mu też zmienna pogoda, ciepła i wilgotna.

Grzyb jest pasożytem bezwzględnym, czyli rozwija się tylko na żywej tkance. Zimuje w postaci grzybni na oziminach i trawach. Infekcje pierwotne siewek jesienią zachodzą za pośrednictwem askospor, czyli zarodników workowych. Wiosną z grzybni rozwijającej się na liściach tworzą się zarodniki konidialne, które w dużej ilości są przenoszone z wiatrem.

Reklama

Mączniak prawdziwy zbóż i traw – objawy porażenia

Mączniak prawdziwy na zbożach rozwija się zarówno po dolnej, jak i górnej stronie liści oraz na łodygach i kłosach. Grzybnia początkowo jest biała, delikatna i mączysta, ale wraz z upływem czasu ciemnieje i staje się filcowata. Po pewnym czasie można na niej zaobserwować czarne punkty – chasmotecja czyli owocniki grzyba. Przy temperaturze 25˚C i wyższej watowaty nalot nie tworzy się, a występują żółte lub brunatne plamy. Porażone liście żółkną, brązowieją i ulegają nekrozie. W efekcie nie spełniają swojej roli w fotosyntezie, czego konsekwencją jest obniżka plonu i pogorszenie jakości ziarna. Mączniak może opanowywać również kłosy. W przypadku jęczmienia ozimego notuje się mniej pędów powstałych po krzewieniu, a także słabiej rozwinięty system korzeniowy, co finalnie również przekłada się na mniejszą liczbę ziarniaków.

Mączniak prawdziwy – zapobieganie i zwalczanie

Podstawą w profilaktyce są prawidłowo wykonane zabiegi agrotechniczne, dzięki czemu ograniczamy infekcje pierwotne. W płodozmianie trzeba zadbać, aby nie uprawiać roślin zbożowych po sobie. Ważne jest staranne wykonanie orki i innych zabiegów w uprawie roli, w celu usunięcia resztek pożniwnych z powierzchni gleby. Nie należy przenawozić plantacji azotem oraz wysiewać więcej ziarniaków niż jest to zalecane, gdyż występowaniu choroby sprzyja większa gęstość roślin. Istotna jest aplikacja fosforu i potasu, które to pierwiastki wpływają pozytywnie na odporność tkanek na infekcje. Wykorzystywać należy odmiany, które wykazują się odpornością lub tolerancją na mączniaka. Istotne jest też zaprawianie materiału siewnego fungicydem, które pozwala chronić siewki przed infekcją w pierwszym okresie po wysiewie oraz terminowe stosowanie regulatorów wzrostu. O ile to możliwe unikać trzeba sąsiedztwa pól z innymi uprawami zbożowymi.

Ochrona chemiczna mączniaka prawdziwego

W zwalczaniu bezpośrednim mączniaka należy opierać się o progi zagrożenia, które są zróżnicowane w zależności od gatunku rośliny i jej fazy rozwojowej. W przypadku pszenicy ozimej próg ten wynosi 50-70% porażonych roślin będących w fazie od pierwszego kolanka do końca krzewienia (BBCH 21-29), natomiast w przypadku jęczmienia ozimego jest to 10% porażonych źdźbeł. Podczas okresu strzelania w źdźbło pszenicy (BBCH 30-39) to przynajmniej 10% łodyg z objawami infekcji. W późniejszym okresie sygnałem do wykonania zabiegu są pierwsze objawy choroby na liściu flagowym i kłosie.

Mączniak prawdziwy zbóż i traw

Wpływ fenpropidyny na szybkość pobierania triazoli

fot. Syngenta

Skuteczne zwalczanie chemiczne mączniaka prawdziwego zbóż i traw wymaga trafnego wyboru zarejestrowanego środka oraz wykonania zabiegu w odpowiednim terminie. Aby nie dopuścić do rozwoju choroby należy pierwszy zabieg przeprowadzić zaraz po zauważeniu objawów. Dobrze przeprowadzony zabieg T1 w zbożach ozimych pozwala zahamować dalszy rozwój choroby. Wśród zarejestrowanych do zwalczania mączniaka prawdziwego środków warto zwrócić uwagę na Tern 750 EC, polecany przez producenta do stosowania razem z produktem Plexeo 60 EC. Kompleksowe rozwiązanie problemu mączniaka na plantacji za pomocą dwóch wymienionych preparatów nosi nazwę handlową Turbo Pak.

Turbo Pak

Turbo Pak kompleksowo zwalcza i ogranicza występowanie groźnych chorób grzybowych podczas pierwszych zabiegów wiosennych T1

fot. Syngenta

Pierwszy z wymienionych środków zawiera jako substancję czynną fenpropidynę (związek z grupy morfolin), natomiast drugi metkonazol (grupa triazoli). Stosując dwie substancje o różnym mechanizmie działania, można uzyskać szerszą ochronę zbóż przed chorobami grzybowymi. Fenpropidyna ma działanie układowe, a przeciw mączniakowi działa nie tylko zapobiegawczo, ale i interwencyjnie. Zaletą takiego połączenia jest szybsze wchłanianie substancji czynnych do rośliny, dzięki efektowi synergii między fenpropidyną o triazolami.

Kiedy wykonać zabieg zwalczania?

mączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy rozwija się w szerokim zakresie temperatur, 5-22°C (optymalnie powyżej 18°C)

fot. Syngenta

W wyniku łącznego stosowania Ternu i Plexeo po 10 h od zastosowania stwierdzono pobieranie substancji aktywnej z grupy triazoli na poziomie aż 60%. W przypadku zastosowania substancji aktywnej z grupy triazoli solo, po 10h pobranie substancji aktywnej było tylko na poziomie około 20%. Tak przygotowane rozwiązanie daje możliwość stosowania w szerokim oknie rozwoju pszenicy, od BBCH 31 do 59, czyli od pierwszego kolanka do końca fazy kłoszenia. Pierwszy zabieg wiosenny zaleca się przeprowadzić już wczesną wiosną w warunkach optymalnych temperatur. W przypadku silnej presji mączniaka należy powtórzyć zabieg w zalecanym odstępie czasowym. Aby uniknąć wytworzenia odporności należy stosować środek wyłącznie w dawce zgodnej z zapisami na etykiecie. Należy go stosować maksymalnie dwa razy w sezonie oraz przemiennie ze środkami o odmiennym mechanizmie działania.

Należy pamiętać, że niewłaściwie dobrany środek przeciw mączniakowi lub nieterminowo i niedokładnie wykonany zabieg może obniżyć plon zbóż co najmniej o 10%. Dodatkowo, mączniak prawdziwy jest chorobą osłabiającą kondycję roślin. Przez co groźniejsze stają się infekcje ze strony  innych patogenów, tj. septorioza paskowana liści czy też fuzarioza kłosów, wobec czego straty mogą być jeszcze większe.

Do końca maja Turbo Pak oraz Moddus można kupić w promocji i otrzymać 10% zwrotu wartości zakupów na konto. Kupując te rozwiązania możesz zyskać nawet 2 000 zł.

Przeczytaj również: Turbo Pak – skuteczne zwalczanie chorób zbóż

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *