Makowe warsztaty dla najmłodszych

Co można zrobić z maku? Czy mak jest dobry dla wszystkich? Muzeum Etnograficzne w Warszawie zaprasza najmłodszych na warsztaty.

Warsztaty pt. „Jak makiem zasiał” to  kulinarne bożonarodzeniowe spotkanie dla dzieci organizowane w Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie.

W trakcie warsztatów pracownicy muzeum nauczą najmłodszych m.in. robić kutię w wersji glutenowej i bezglutenowej, pierożki z makiem i suflet makowy.

Do najdawniejszych jadanych w Polsce potraw wigilijnych należy bowiem kutia z maku i pszenicy utartych z miodem. To potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia, odprawiali nasi przodkowie – informują organizatorzy warsztatów.

Warsztaty odbędą się 18 grudnia.

Boże Ciało – szczególna uroczystość

Wierni chrześcijanie, (katolicy, protestanci i prawosławni) szczególnie wspominają Ostatnią Wieczerzę i Przeistoczenie chleba i wina w Ciało i Krew Jezusa Chrystusa. Pamiątkę tego wydarzenia – pamiątkę ostatniej wieczerzy Kościół obchodzi także w wielki Czwartek, wtedy jednak...

15 czerwca 2017

Zewnętrzna pomoc dla hodowców bydła to konieczność

Kluczowe jest by doradcy byli w kontakcie z tymi producentami mleka, którzy chcą by ich stada znalazły się pod oceną użytkowości mlecznej.

11 czerwca 2017

Tradycje na Boże Ciało

Boże Ciało jest wyjątkowo uroczyście celebrowane w całej Polsce. Dla mieszkańców wsi jest to dzień szczególnie ważny.

15 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij