Makowe warsztaty dla najmłodszych

Co można zrobić z maku? Czy mak jest dobry dla wszystkich? Muzeum Etnograficzne w Warszawie zaprasza najmłodszych na warsztaty.

Warsztaty pt. „Jak makiem zasiał” to  kulinarne bożonarodzeniowe spotkanie dla dzieci organizowane w Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie.

W trakcie warsztatów pracownicy muzeum nauczą najmłodszych m.in. robić kutię w wersji glutenowej i bezglutenowej, pierożki z makiem i suflet makowy.

Do najdawniejszych jadanych w Polsce potraw wigilijnych należy bowiem kutia z maku i pszenicy utartych z miodem. To potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia, odprawiali nasi przodkowie – informują organizatorzy warsztatów.

Warsztaty odbędą się 18 grudnia.

Czy w 2017 będzie lepsza koniunktura w rolnictwie?

Koniunktura w rolnictwie bez większych zmian, jedynie w produkcji mleka i wieprzowiny ma się poprawić, ale nie na długo.

28 kwietnia 2017

Nowe nawozy azotowe – Grupa Azoty przygotowuje produkcję

Kolejne nawozy azotowe będą produkowane przez Grupę Azoty Puławy, która przygotowuje bazę do wytwarzania sześciu nowych produktów dla rolników.

28 kwietnia 2017

Czy inwestowanie w OZE – Odnawialne Źródła Energii jest opłacalne?

Właścicielom wiatraków i małych elektrowni wodnych grozi bankructwo. Niekorzystne zmiany przepisów sprawiły, że OZE stały się o wiele mniej opłacalne.

24 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij