Makowe warsztaty dla najmłodszych

Makowe warsztaty dla najmłodszych

Co można zrobić z maku? Czy mak jest dobry dla wszystkich? Muzeum Etnograficzne w Warszawie zaprasza najmłodszych na warsztaty.

Warsztaty pt. „Jak makiem zasiał” to  kulinarne bożonarodzeniowe spotkanie dla dzieci organizowane w Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie.

W trakcie warsztatów pracownicy muzeum nauczą najmłodszych m.in. robić kutię w wersji glutenowej i bezglutenowej, pierożki z makiem i suflet makowy.

Do najdawniejszych jadanych w Polsce potraw wigilijnych należy bowiem kutia z maku i pszenicy utartych z miodem. To potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia, odprawiali nasi przodkowie – informują organizatorzy warsztatów.

Warsztaty odbędą się 18 grudnia.

Nawadnianie pomidorów – źródło ich zdrowia

Właściwe zarządzanie zużyciem wody w uprawie szklarniowej ma wielkie znaczenie zarówno dla prawidłowej wegetacji roślin ale także dla zmniejszenia kosztów.

6 sierpnia 2017

Cudowne Przemienienie Pańskie

Święto Przemienienia Pańskiego obchodzimy 6 sierpnia. Wydarzenie to w Biblii kończy pierwszą część działalności Jezusa. Przeczytaj więcej na ten temat.

6 sierpnia 2017

Choroby brzoskwiń skutecznie odparte

Sadownicy uprawiający drzewka brzoskwiniowe dobrze wiedzą, że kluczowa dla zdrowia drzew i dobrych zbiorów jest odpowiednio wcześnie zastosowana ochrona przed patogenami chorobotwórczymi.

17 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij