Makowe warsztaty dla najmłodszych

Makowe warsztaty dla najmłodszych

Co można zrobić z maku? Czy mak jest dobry dla wszystkich? Muzeum Etnograficzne w Warszawie zaprasza najmłodszych na warsztaty.

Warsztaty pt. „Jak makiem zasiał” to  kulinarne bożonarodzeniowe spotkanie dla dzieci organizowane w Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie.

W trakcie warsztatów pracownicy muzeum nauczą najmłodszych m.in. robić kutię w wersji glutenowej i bezglutenowej, pierożki z makiem i suflet makowy.

Do najdawniejszych jadanych w Polsce potraw wigilijnych należy bowiem kutia z maku i pszenicy utartych z miodem. To potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia, odprawiali nasi przodkowie – informują organizatorzy warsztatów.

Warsztaty odbędą się 18 grudnia.

Którzy ubezpieczyciele najlepiej dbają o jakość obsługi?

Przeprowadzono kolejną edycję badań nad jakością obsługi w placówkach agentów, banków i telekomów. Jak wypadli ubezpieczyciele?

13 października 2017

Egzekucja komornicza wciąż jest problemem?

Egzekucja komornicza nadal budzi kontrowersje. Nowe przepisy lepiej zabezpieczają rolników, ale czy równocześnie nie zamykają im drogi do wzięcia kredytu?

8 października 2017

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij