Makowe warsztaty dla najmłodszych

Co można zrobić z maku? Czy mak jest dobry dla wszystkich? Muzeum Etnograficzne w Warszawie zaprasza najmłodszych na warsztaty.

Warsztaty pt. „Jak makiem zasiał” to  kulinarne bożonarodzeniowe spotkanie dla dzieci organizowane w Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie.

W trakcie warsztatów pracownicy muzeum nauczą najmłodszych m.in. robić kutię w wersji glutenowej i bezglutenowej, pierożki z makiem i suflet makowy.

Do najdawniejszych jadanych w Polsce potraw wigilijnych należy bowiem kutia z maku i pszenicy utartych z miodem. To potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia, odprawiali nasi przodkowie – informują organizatorzy warsztatów.

Warsztaty odbędą się 18 grudnia.

Płatność za redukcję dostaw mleka: złóż wniosek do 14 lutego!

Przypominamy! Niedługo upływa termin składania wniosków do ARR o płatności za redukcję dostaw mleka za I okres ograniczeń!

11 stycznia 2017

Pieniądze na rozwój wsi: w co zainwestowano w kujawsko-pomorskim?

W woj. kujawsko-pomorskim jest już ponad 17 tys. przyzagrodowych oczyszczalni ścieków! Skąd na to pieniądze?

11 stycznia 2017

Pierwsza konferencja dla pszczelarzy w 2017!

14 stycznia w siedzibie MODR w Karnowicach odbędzie się XXI Wojewódzka Konferencja Pszczelarskiej! Jakie tematy zostaną poruszone?

12 stycznia 2017