Makowiec – obowiązkowe ciasto na Boże Narodzenie

Makowiec to obok pierników obowiązkowe ciasto na Boże Narodzenie. Na makowce przepisów jest mnóstwo. Podstawą jest aromatyczna masa makowa. Może być to makowiec drożdżowy, a także na cieście kruchym. Wszystko zależy od upodobań, umiejętności i rodzinnych tradycji.

Świetne makowce piecze Danuta Tatarewicz z Janowa w województwie kujawsko – pomorskim. Do tej pory bazuje na przepisach, które wyniosła z rodzinnego domu. Jej mama bardzo dobrze piekła i te umiejętności przekazała swoim córkom.

Pani Danusia piecze makowce na kruchym spodzie z kratką na wierzchu oraz drożdżowe. Oba są przepyszne. Mak zalewa zimnym mlekiem i odstawia na noc. – Mleko musi wystawać tak dwa, trzy centymetry nad poziom maku – mówi Danuta Tatarewicz. – Mak bywa różny, a mleko wyciąga wszelkie obce zapachy. Na drugi dzień gotuję go na wolnym ogniu, 15-20 minut od zagotowania. Wybieram łyżką, ale nie do samego końca. To skuteczny sposób na pozbycie się piasku, który może być w maku. Następnie przekładam na sito wyłożone gazą i czekam aż odcieknie. Potem przepuszczam trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Reklama

Makowiec drożdżowy – przepis

Składniki:
3 szkl. mąki tortowej
1 szkl. cukru pudru
15 dkg masła
2 żółtka
1 całe jajko
szczypta soli
5 dkg drożdży
½ szkl. mleka

makowiec przygotowanie

Makowiec na Święta to obowiązkowe ciasto

fot. Małgorzata Chojnicka

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, gdy się rozpuszczą dodać 2-3 łyżki mąki i mleko. Odstawić, aby rozczyn „ruszył”. Żółtka oddzielić od białek, rozpuścić tłuszcz w kąpieli wodnej. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól oraz wlać rozczyn wymieszany z żółtkami i całym jajkiem. Wyrabiać ciasto ręką, gdy będzie gładkie dodać roztopiony tłuszcz. Jeszcze wyrobić do połączenia się ciasta z tłuszczem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na prostokąt, posmarować lekko spienionym białkiem, nałożyć masę makową, zwinąć i zlepić końce. Przełożyć na dwie blaszki keksowe, wyłożone papierem do pieczenia, i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Po 30 minutach podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec do momentu ładnego zrumienienia. Jeszcze ciepłe przełożyć na stolnicę i polukrować, najlepiej lukrem królewskim.

Masa makowa:

Zmielony mak przesmażyć na maśle, dodać cukier i miód do smaku, śmietankę i ulubione bakalie. Można dołożyć powidła śliwkowe, a całość wymieszać z ubitym białkiem. Wtedy bowiem masa będzie się ładnie trzymać. W sytuacji awaryjnej można się posiłkować gotową masą makową z puszki.

Makowiec na kruchym cieście – przepis

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
kostka masła
½ szkl. cukru pudru
6 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wyrobić do połączenia się składników i wstawić do lodówki.

makowiec masa makowa

Żeby makowiec był pyszny należy przygotować smaczną masę makową

fot. Małgorzata Chojnicka

Masa makowa

Do zmielonego maku dodać bakalie, ½ olejku migdałowego, 5 żółtek utartych z ½ szkl. cukru. Na koniec dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić 5 białek z dwoma łyżkami cukru i delikatnie połączyć z makiem. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 2/3 ciasta, wyrównać i równomiernie rozłożyć masę makową. Z pozostałej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć ją na wierzchu. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Lukier królewski

Składniki: białko, cukier puder, sok z cytryny
Wykonanie: jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtko od białka. Ubić je widelcem w miseczce. Następnie dodać cukier puder i sok z cytryny. Masa musi być gęsta, a więc cukier trzeba dodawać stopniowo w miarę ubijania.

Więc nic tylko iść do sklepu po produkty i zabierać się za pieczenie makowca!

Przeczytaj również: Karp na Wigilię – symbolika, historia, cena

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *