Ile wynosi średnia cena referencyjna mięsa w Unii?

Średnia cena referencyjna w Unii dla wieprzowiny klasy E spadła w ciągu dwóch tygodni, wzrosły natomiast średnie ceny młodego bydła.

Średnia cena referencyjna w Unii Europejskiej dla wieprzowiny klasy E spadła w ciągu dwóch tygodni 3,1%, a w ciągu miesiąca o 4,4% i wynosiła w pierwszych dniach listopada 136,8 euro/100 kg. Najtańsza wieprzowina była w: Holandii (120,11 euro/100 kg, Belgi (120,9 euro/100 kg), Hiszpanii (128,36 euro/100 kg, Danii (1328,97 euro/100 kg), Francji (131 euro/100 kg) i w Polsce – 1304,71 euro/100 kg (spadek o 4,7 % w ciągu dwu tygodni i o 6,3% w ciągu miesiąca).

Najwyższą cenę referencyjną wieprzowiny odnotowano na Malcie (228 euro/100 kg), w Szwecji (186,48 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (174,83 euro/100 kg) i Grecji (169,37 euro/100 kg).

Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 pod koniec pierwszej dekady listopada wynosiła 379,78 euro/100 kg i była wyższa o 1,1% niż przed dwoma tygodniami i o 1,6% niż przed miesiącem. Najwyższe ceny odnotowano w Wielkiej Brytanii (460,95 euro/100 kg), Szwecji (446,38 euro/100 kg), Grecji (426,80 euro/100 kg), Irlandii (380,11 euro/100) i Włoszech (375,98/100 kg). Najniższe były natomiast w: Łotwie (217,61 euro/100 kg), Rumunii (247,9 euro/100 kg), Litwie (268,55 euro/100 kg), Belgi (295,89 euro/100 kg) i Estonii (309 euro/100 kg). W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 322,38 euro/100 kg i była wyższa niż dwa tygodnie temu o 2,9% i 1,8% w skali miesiąca.

Średnia cena referencyjna baraniny w pierwszych dniach listopada wynosiła: jagnięta ciężkie – 473 euro/100 kg , lekkie – 638,85 euro/100kg. Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze i we Francji (odpowiednio 639 i 629 euro/100 kg), a najtańsze w Rumunii (189,21 euro/100 kg) i Estonii (2285,80 euro/100 kg). W Polsce cena jagniąt ciężkich wynosiła 350,19 euro/100 kg). Najdroższe jagnięta lekkie były w Hiszpanii (734,25 euro/100 kg), Włoszech (709,63 euro/100 kg) i na Węgrzech (649,57 euro/100kg), a najtańsze na Słowacji (394,75 euro/100kg) i w Portugalii (440 euro/100 kg).

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016

Zdrowe lochy dadzą więcej prosiąt! Jak dbać o ich zdrowie?

Jak sprawić, żeby lochy, odpowiedzialne za ciągłość produkcji prosiąt, były zdrowe? Na co należy zwracać uwagę?

24 listopada 2016

Mykotoksyny w paszach dla drobiu: jak je wyeliminować?

Mykotoksyny mogą niekorzystnie wpływać na zdrowotność zwierząt, a tym samym na ich wyniki produkcyjne. Czym mogą skutkować?

25 listopada 2016