PATRON SERWISU: Blattin

Mięso wieprzowe wraca z magazynów na rynek

W styczniu do unijnych magazynów trafiło 90 tys. t mięsa wieprzowego w ramach tzw. prywatnego przechowywania mięsa. Agencja Rynku Rolnego zebrała wtedy wnioski na przechowanie prawie 6 tys. ton wieprzowiny.

W większości było to mięso zakontraktowane do przechowania jako mięso bez kości na czas 90 dni.

Do magazynów trafiło głównie mięso zakontraktowane do przechowania jako mięso bez kości na czas 90 dni.

Za kilkanaście dni nadwyżka wieprzowiny zdjęta z rynku po świętach wróci na rynek europejski i polski. Czy będzie to miało wpływ na opłacalność produkcji trzody w Polsce?

– W kwietniu rozpocznie się stopniowe uwalnianie z magazynów mięsa wieprzowego, będącego przedmiotem dopłat do prywatnego przechowywania – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu Banku Zachodniego WBK. – W Polsce, na podstawie złożonych w styczniu wniosków o zawarcie umowy na dopłaty, do magazynów trafiło 6 tys. t. W całej Unii Europejskiej było to 90 tys. t. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że tylko w kwietniu na wspólny rynek wróci ok. 45 tys. t. Wprawdzie w Polsce będzie to jedynie 1,4 tys., jednak w Niemczech będzie to 15 tys. t, w Danii 9,5 tys. t, a w Holandii 6,7 tys. t. W maju i w czerwcu z magazynów w UE zostanie uwolnione po ok. 22 tys. t.

chłodnie i schładzarki / mięso wieprzowe

W kwietniu na wspólny rynek wróci ok. 45 tys. t mięsa wieprzowego.

Zdaniem eksperta Banku Zachodniego WBK, mimo mniejszej dynamiki wzrostu produkcji wieprzowiny w UE, podaż mięsa na rynku jest nadal wysoka. W tej sytuacji powrót kilkudziesięciu tysięcy ton może hamować sezonowe wzrosty cen w II kwartale.

– W Polsce największa część mięsa objętego dopłatami wróci na rynek w czerwcu. Z uwagi jednak na silną korelację cen skupu żywca w Polsce z innymi dużymi producentami wieprzowiny (Niemcy, Dania) trzeba brać pod uwagę sytuację również w pozostałych państwach – wyjaśnia Grzegorz Rykaczewski. Trudno dziś oceniać dokładnie skalę wpływu powrotu na rynek mięsa objętego dopłatami do prywatnego przechowywania na poziom cen i tym samym opłacalność produkcji trzody. Warto jednak mieć na uwadze, że niższe sezonowe wzrosty cen spowodują zmianę sytuacji rolników.

Rolnicy nie mają wątpliwości, że każda dodatkowa porcja mięsa na polskim rynku nie poprawia opłacalności produkcji.

– Już dostaję sygnały, że za chwilę w skupie żywiec będzie tańszy – mówi Marek Boligłowa, hodowca z Małopolski. – Dla nas hodowców każda dodatkowa partia mięsa na rynku, a zwłaszcza mięsa z importu, to wielki problem.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. polic pisze:

    To teraz należy się zaopatrzyć w świeże mięso:)

  2. […] Rolnicy nie mają wątpliwości, że każda dodatkowa porcja mięsa na polskim rynku nie poprawia opłacalności produkcji. O tym zawiadamia Agrofakt. […]