Mokra zgnilizna korzeni nie tylko w uprawach marchwii

Download PDF

Mokra zgnilizna korzeni to jedna z najczęstszych chorób dopadających warzywa korzeniowe. Choć największe straty powoduje dopiero na etapie przechowywania, pierwsze objawy można zaobserwować jeszcze na polu uprawnym.

Mokra zgnilizna korzeni jest chorobą bakteryjną, której sprzyjają wysokie temperatury oraz duża wilgotność. Dotyczy praktycznie wszystkich warzyw korzeniowych, rozwija się m.in. w korzeniach marchwi, selera czy pietruszki.

Na korzeniach pojawiają się drobne, zapadające się plamki. Z biegiem czasu zaczynają się one powiększać, aż obejmują cały korzeń.

Leszek Skubiszewski z WODR

– Bakterie wywołujące mokrą zgniliznę korzeni zimują w glebie, a wiosną wnikają do tkanek rozwijających się korzeni warzyw – wyjaśnia Leszek Skubiszewski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Objawy można zauważyć już na wczesnym etapie rozwoju roślin. Na korzeniach pojawiają się drobne, zapadające się plamki. Z biegiem czasu zaczynają się one powiększać, aż obejmują cały korzeń. Tkanka korzeniowa pod plamami gnije i zamienia się w śluzowatą masę o nieprzyjemnym zapachu.

Największe spustoszenie w warzywach choroba czyni dopiero po ich zbiorach. Aby zminimalizować straty, należy przeprowadzać zbiór podczas ciepłej i słonecznej pogody. Warzywa po zbiorze trzeba dokładnie przejrzeć i oddzielić zdrowe od porażonych chorobą lub mechanicznie uszkodzonych. Warto też zadbać o odpowiednią temperaturę w przechowalni. Powinno być chłodno (optymalna temperatura to ok. 2–5°C).

Trzeba również wziąć pod uwagę, że jeżeli mokra zgnilizna korzeni ujawniła się już na polu, nie należy w kolejnych 3–4 sezonach uprawiać na nim żadnych warzyw korzeniowych. Aby uniknąć problemów z mokrą zgnilizną korzeni, nie należy także zakładać upraw warzyw na glebach bardzo wilgotnych i nieprzepuszczalnych, gdyż są one doskonałym podłożem do rozwoju bakterii.

 

Przeczytaj też:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o