Nicienie: duże zagrożenie dla warzyw korzeniowych

Wolno żyjące nicienie to olbrzymie zagrożenie dla warzyw korzeniowych. Jak je rozpoznać i jakie straty mogą wyrządzić?

Warzywa korzeniowe bardzo często atakowane są przez szkodniki, których z pozoru nie widać, bo żerują pod ziemią. Dopiero na etapie zbiorów, po wyciągnięciu warzyw z ziemi, widoczne są efekty ich żerowania. Jak się przed nimi chronić?

– Nicienie żerujące na warzywach korzeniowych znacznie obniżają plon, powodują zniekształcenie korzeni, a także przyczyniają się do problemów z przechowywaniem po zbiorach – wyjaśnia Mateusz Popławski, przedstawiciel producenta środków ochrony roślin. – Zagrożenie ze strony nicieni jest duże, gdyż są one trudne w zwalczaniu, bardzo szybko się rozmnażają, a niektóre z nich mogą przetrwać w glebie w postaci cyst nawet przez wiele lat. Oznacza to, że nawet długa przerwa w uprawie żywicielskich roślin nie spowoduje ich wyginięcia.

nicienie w warzywach korzeniowych

Zasianie gorczycy po warzywach korzeniowych pomoże uchronić uprawę przed atakiem nicieni. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: kamilec)

Walka z nicieniami jest trudna, gdyż niewiele jest zarejestrowanych nematocydów (środków nicieniobójczych). Ich zastosowanie jest niezbędne w przypadku zaobserwowania porażenia, ale pozwala jedynie ograniczyć straty spowodowane bytowaniem pasożytów. Dużo lepsze efekty daje odpowiednia profilaktyka. Przede wszystkim należy zadbać o prawidłowe zmianowanie i nigdy nie sadzić na polu tych samych warzyw rok po roku. Aby wyeliminować ryzyko ataku nicieni, najlepiej by przerwa w uprawie trwała nawet 45 lat.

– Dobrym rozwiązaniem jest też uprawa na polu tych roślin, które wydzielają do gleby substancje trujące dla nicieni. Takie działanie ma np. gorczyca – wyjaśnia ekspert. – Jest też pewna grupa roślin, które działają na nicienie pobudzająco i zachęcają je do wyjścia z cyst. Po wyjściu okazuje się, że szkodniki nie mają na czym żerować i giną. Do tej grupy roślin należą np. cykoria, lucerna czy kukurydza.

Łubin w systemie rolnictwa ekologicznego a chwasty

Rolnicy uprawiający łubin w systemie ekologicznym borykają się z problemem zachwaszczenia upraw. Wykorzystują oni mechaniczne metody walki z chwastami.

26 maja 2017

Lednica zbożowa jest już na polach! Jakie są zagrożenia?

Kilka dni ciepłej pogody bez deszczu wystarczyło, by na polach w województwie opolskim i dolnośląskim na plantacjach zbóż pokazała się lednica zbożowa.

24 maja 2017

Fungicydy na ochronę kłosa – zabieg T3 w intensywnej produkcji

Zabieg T3 jest zwieńczeniem całorocznych starań o plon. Czy warto go wykonywać i jaki ma wpływ na roślinę?

21 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij