Nowe odmiany grusz o czerwonej skórce

Gruszki to owoce które cieszą się rosnącą popularnością wśród konsumentów. Wyboru najsmaczniejszej nie ułatwia bogactwo kreacji będących w uprawie. Jakie nowe odmiany grusz oferują włoscy hodowcy? Dowiedź się więcej, szczególnie w Światowym Dniu Gruszki (4.11.2021 r.; World Pear Day)!
Rozszerzanie oferty eksportowej gruszek na nowe kraje świata powoduje, że niektóre odmiany tych owoców, tradycyjnie uprawiane w Europie nie znajdują uznania na nowych rynkach. Dlatego tak ważna dla rozwoju rynku jest praca hodowców tworzących nowe kreacje odpowiadające coraz bardziej wymagającym klientom. Bardzo aktywni pod względem tworzenia nowych grusz są Włosi.
Spis treści
Włoska hodowla grusz
We Włoszech, które są jednym z największych w Europie producentów gruszek, hodowcy nie spoczywają na laurach.
Na targach FuturPera2021, które właśnie (2-4.12) odbywają się w Ferrarze, Uniwersytet Boloński (UniBo) we współpracy z konsorcjum CIV (Consorzio Italiano Vivaisti) prezentuje nowe odmiany grusz. Kilka z nich charakteryzuje się czerwoną skórką. Uzyskane odmiany są owocem prac hodowlanych doskonalenia genetycznego grusz, zapoczątkowanych w latach 90. XX w. Program hodowlany miał na celu wydłużenie okresu podaży świeżych owoców, szczególnie na początku i pod koniec sezonu. W programie genowym, poza walorami smakowymi i wyglądem, skupiono się też na odporności lub tolerancji na najważniejsze choroby grusz, w tym na zarazę ogniową. Rozciągnięcie terminu zbiorów gruszek ma też pozwolić na minimalizację strat wywołanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi czy nasilającym się wpływem chorób.
Jakie czerwone nowości przedstawia Uniwersytet Boloński
Nowe odmiany grusz o czerwonych owocach hodowli Wydziału Nauk Ogrodniczych UniBo to m.in. PE4UNIBO * Lucy Red®, a także klony hodowlane jeszcze nienazwane.
PE4UNIBO * Lucy Red® (na ilustracji otwierającej tekst), to właściwie bohaterka FuturPera 2019, która dla porównania w tym roku „wprowadza na salony” inne czerwonoskórkowe odmiany. Powstała ze skrzyżowania odmian Abate Fetel i Cascade. Charakteryzuje się średnio dobrą produktywnością. Lucy Red® późno kwitnie, dojrzewa we włoskich warunkach klimatycznych w trzeciej dekadzie lipca i pierwszej dekadzie sierpnia (około 10 dni po odmianie Wiliams). Jej owoce są duże (ponad 200-g), o gładkiej skórce wybarwionej w ponad 90% na jaskrawoczerwono. Przetchlinki są małe. W części kielichowej i szypułkowej widoczne są ordzawienia zajmują
ce do 20% powierzchni owocu. Miąższ jest biały, chrupiący i soczysty, o doskonałym słodkim smaku i delikatnym aromacie. Owoce dobrze się przechowują w chłodni (około 6 miesięcy w temperaturze 1°C). W okresie przechowywania nie wymagają zabiegów przeciwko brunatnieniu. Odmiana jest już chroniona prawnie na terenie Unii Europejskiej (CPVO: n. 2014/0972) i na obszarze Stanów Zjednoczonych (USPTO n. 14/121,608).
Pozostałe odmiany czerwonych gruszek hodowli UniBo także stały się obiektem zainteresowania branży szukającej towaru dla swoich klientów. Może być to związane z nowymi trendami w handlu owocami, gdzie detaliści chcą oferować pewne rodzaje towarów na wyłączność w swoich sieciach. A najlepiej do tego nadają się właśnie chronione patentami i licencjami nowe odmiany grusz lub innych owoców.
We włoskiej ofercie także supersłodkie gruszki
PE1UNIBO * Lucy sweetTM uzyskana została ze swobodnego zapylenia odmiany Abate Fetel. We włoskich warunkach klimatycznych dojrzewa 10 dni wcześniej niż Williams – w ostatniej dekadzie lipca lub pierwszej sierpnia. Jej owoce są średniej wielkości (170-g), mają zieloną skórkę, chrupiący i bardzo słodki miąższ (17° Brix) podkreślony delikatną nutą kwasowości. Owoce dobrze się przechowują w chłodni (około 6 miesięcy w temperaturze 1°C). W okresie przechowywania nie wymagają zabiegów przeciwko brunatnieniu.
Reasumując, jednym z elementów sukcesu w sadownictwie jest m.in. intensywna praca nad nowymi odmianami, lepiej dopasowanymi do potrzeb klientów. Przykładem są nowe odmiany grusz, które będą obecnie zaprezentowane przez UniBo. Teraz jest ich 9, lecz w programie hodowlanym uzyskano ponad 20 tys. siewek pochodzących z ponad 270 różnych krzyżówek, wśród których do testów przeznaczono ponad 150 linii. Już samo to świadczy o ogromie pracy, jaką jest włoska hodowla twórcza nowych odmian drzew owocowych. Poza gruszkami program hodowlany UniBo obejmuje też jabłka i truskawki.
źródła: italiafruit.net, magazine.unibo.it, civ.it
