Ogólnopolskie Święto Sera: serowa uczta w Olsztynie!

Ogólnopolskie Święto Sera: serowa uczta w Olsztynie!

W miniony weekend w Olsztynie odbyła się prawdziwa uczta dla smakoszy sera. Zobaczcie, co się działo na Ogólnopolskim Święcie Sera!

O tym, że ser niejedno ma imię, mogli przekonać się goście Ogólnopolskiego Święta Sera, które odbyło się w miniony weekend w Olsztynie. Na tegoroczną imprezę tłumnie stawili się czołowi polscy producenci serów i twarogów oraz firm pracujących na rzecz mleczarstwa.

Pogoda dopisała, zwiedzający również. Na licznych stoiskach producentów serów, twarogów i produktów mleczarskich można było degustować dziesiątki rodzajów najlepszej jakości produktów, z czego chętnie korzystali zwiedzający.

Są osoby, które po prostu nie lubią sera czy twarogu, ale jak pokazuje ta impreza, smaków produktów mleczarskich jest tak dużo, że każdy może znaleźć coś dla siebie.

Anna z firmy mleczarskiej

– Nabiał jest jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety, a jego spożycie w Polsce w ostatnich latach znacznie spadło – powiedziała pani Anna, prezentująca wyroby jednej z firm mleczarskich. – Są osoby, które po prostu nie lubią sera czy twarogu, ale jak pokazuje ta impreza, smaków produktów mleczarskich jest tak dużo, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Przez nasze stoisko przewijają się setki osób, wszyscy, także dzieci, chętnie próbują różnych rodzajów sera. I właśnie wśród najmłodszych warto promować zdrowe nawyki żywieniowe.

Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyło się również stoisko eksperta, na którym można było zdobyć informacje na temat rodzajów sera, rozpoznawania jego jakości, a także wykorzystania w kuchni. Nie zabrakło też licznych atrakcji dla najmłodszych – były zabawy, konkursy, a nawet możliwość przejażdżki na sztucznej krowie. Wszystko to udokumentowaliśmy na zdjęciach (do zobaczenia poniżej).

Ogólnopolskie Święto Sera odbyło się już po raz 4. Imprezę, jak co roku, zorganizowała Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM.

12

Spadek białka w mleku! Czy można temu zaradzić?

Krowy w najgorętszych dniach lata pobierają znacznie mniej paszy, przez co obniża się całkowita wydajność i zawartość białka. Jak poprawić skład mleka?

24 lipca 2017

Nowe kierunki na UTP w Bydgoszczy

Rolnictwo rozwija się w szybkim tempie i jest jedną z najbardziej dynamicznych branż w kraju. Podążać musi za nim edukacja – uczelnie wyższe dostosowują się do potrzeb rynku i kształcą w coraz to ciekawszych obszarach....

17 lipca 2017

Modernizacja gospodarstw rolnych – do 900 tys. zł z PROW

Trwa nabór wniosków na dofinansowanie produkcji: mleka, prosiąt i bydła mięsnego! Wnioski można składać do 28 lipca br. Jest jeszcze czas.

21 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij