Ogólnopolskie Święto Sera: serowa uczta w Olsztynie!

W miniony weekend w Olsztynie odbyła się prawdziwa uczta dla smakoszy sera. Zobaczcie, co się działo na Ogólnopolskim Święcie Sera!

O tym, że ser niejedno ma imię, mogli przekonać się goście Ogólnopolskiego Święta Sera, które odbyło się w miniony weekend w Olsztynie. Na tegoroczną imprezę tłumnie stawili się czołowi polscy producenci serów i twarogów oraz firm pracujących na rzecz mleczarstwa.

Pogoda dopisała, zwiedzający również. Na licznych stoiskach producentów serów, twarogów i produktów mleczarskich można było degustować dziesiątki rodzajów najlepszej jakości produktów, z czego chętnie korzystali zwiedzający.

Są osoby, które po prostu nie lubią sera czy twarogu, ale jak pokazuje ta impreza, smaków produktów mleczarskich jest tak dużo, że każdy może znaleźć coś dla siebie.

Anna z firmy mleczarskiej

– Nabiał jest jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety, a jego spożycie w Polsce w ostatnich latach znacznie spadło – powiedziała pani Anna, prezentująca wyroby jednej z firm mleczarskich. – Są osoby, które po prostu nie lubią sera czy twarogu, ale jak pokazuje ta impreza, smaków produktów mleczarskich jest tak dużo, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Przez nasze stoisko przewijają się setki osób, wszyscy, także dzieci, chętnie próbują różnych rodzajów sera. I właśnie wśród najmłodszych warto promować zdrowe nawyki żywieniowe.

Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyło się również stoisko eksperta, na którym można było zdobyć informacje na temat rodzajów sera, rozpoznawania jego jakości, a także wykorzystania w kuchni. Nie zabrakło też licznych atrakcji dla najmłodszych – były zabawy, konkursy, a nawet możliwość przejażdżki na sztucznej krowie. Wszystko to udokumentowaliśmy na zdjęciach (do zobaczenia poniżej).

Ogólnopolskie Święto Sera odbyło się już po raz 4. Imprezę, jak co roku, zorganizowała Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM.

12

Czy Simental będzie rozwiązaniem na kryzys?

Czy hodowla krów krasy Simental może być rozwiązaniem problemów polskich hodowców bydła mlecznego? Jakie są zalety tej rasy?

27 listopada 2016

III Forum Sektora Wołowiny: szanse, wyzwania, bariery

Na III Forum Sektora Wołowiny omówiono szczegółowo szanse, wyzwania i bariery polskiego rynku wołowiny i możliwości poprawy sytuacji na rynku.

1 grudnia 2016

Złoty Żuraw Rolnictwa dla Banku BPS

Bank Polskiej Spółdzielczości został nagrodzony tytułem Złoty Żuraw Rolnictwa podczas Centralnych Targów Rolniczych 2016.

28 listopada 2016