Ogólnopolskie Święto Sera: serowa uczta w Olsztynie!

Ogólnopolskie Święto Sera: serowa uczta w Olsztynie!

W miniony weekend w Olsztynie odbyła się prawdziwa uczta dla smakoszy sera. Zobaczcie, co się działo na Ogólnopolskim Święcie Sera!

O tym, że ser niejedno ma imię, mogli przekonać się goście Ogólnopolskiego Święta Sera, które odbyło się w miniony weekend w Olsztynie. Na tegoroczną imprezę tłumnie stawili się czołowi polscy producenci serów i twarogów oraz firm pracujących na rzecz mleczarstwa.

Pogoda dopisała, zwiedzający również. Na licznych stoiskach producentów serów, twarogów i produktów mleczarskich można było degustować dziesiątki rodzajów najlepszej jakości produktów, z czego chętnie korzystali zwiedzający.

Są osoby, które po prostu nie lubią sera czy twarogu, ale jak pokazuje ta impreza, smaków produktów mleczarskich jest tak dużo, że każdy może znaleźć coś dla siebie.

Anna z firmy mleczarskiej

– Nabiał jest jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety, a jego spożycie w Polsce w ostatnich latach znacznie spadło – powiedziała pani Anna, prezentująca wyroby jednej z firm mleczarskich. – Są osoby, które po prostu nie lubią sera czy twarogu, ale jak pokazuje ta impreza, smaków produktów mleczarskich jest tak dużo, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Przez nasze stoisko przewijają się setki osób, wszyscy, także dzieci, chętnie próbują różnych rodzajów sera. I właśnie wśród najmłodszych warto promować zdrowe nawyki żywieniowe.

Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyło się również stoisko eksperta, na którym można było zdobyć informacje na temat rodzajów sera, rozpoznawania jego jakości, a także wykorzystania w kuchni. Nie zabrakło też licznych atrakcji dla najmłodszych – były zabawy, konkursy, a nawet możliwość przejażdżki na sztucznej krowie. Wszystko to udokumentowaliśmy na zdjęciach (do zobaczenia poniżej).

Ogólnopolskie Święto Sera odbyło się już po raz 4. Imprezę, jak co roku, zorganizowała Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM.

12

11 listopada – najważniejsza z polskich dat

Ciężar odpowiedzialności za odradzające się państwo polskie wziął na siebie marszałek Józef Piłsudski.

11 listopada 2017

Przechowywanie warzyw w zimie – jak to robić

Jakość warzyw w trakcie i po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji.

12 listopada 2017

Farmy wiatrowe na wsi – walka o przetrwanie

Aż 40% ogólnej energii wiatrowej produkowanej w Polsce powstaje dzięki wiatrakom, w które Polskie rodziny na wsi zainwestowały oszczędności swojego życia.

23 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij