Opakowania bez plastiku na owoce. Czy to realne?

fot. Adobe Stock

Jedną z cech charakteryzujących obecną cywilizację jest intensywne korzystanie z plastiku w prawie każdym aspekcie naszego życia. Niestety nadmierne i nieodpowiedzialne wykorzystywanie tego tworzywa skutkuje m.in. dużymi problemami z zagospodarowaniem odpadów czy zanieczyszczeniem środowiska. Jedną z odpowiedzi na ten problem są opakowania bez plastiku.

Jak wskazują najnowsze doniesienia medialne, ponad 2/3 opakowań plastikowych używanych w handlu nie nadaje się do recyklingu. Ponadto więcej niż 40% wszystkich odpadów z tworzyw sztucznych w Europie zaczyna funkcjonować jako opakowania do żywności. A w plastikowych opakowaniach: pudełkach, workach czy siatkach oferuje się większość owoców i warzyw. Szczególnie tych eksponowanych w sklepach wielkopowierzchniowych.

Reklama

Opakowania bez plastiku – droga ku przyszłości

Jednak jeden z dostawców produktów ekologicznych – Eosta, postanowił wyłamać się z tego trendu i wdraża opakowania bez plastiku dla oferowanych przez siebie owoców i warzyw. Aby być jeszcze nowocześniejszą, firma część opakowań wykonuje z odpadów z produkcji trzciny cukrowej. Dzięki temu dotychczasowy „produkt uboczny” staje się cennym komponentem nowych wyrobów.

Opakowania bez plastiku to odpowiedź na zmiany, jakie zachodzą w świadomości konsumentów. W niektórych krajach oferowanie owoców czy warzyw w plastikowych opakowaniach będzie już wkrótce zakazane. Przykładem jest Francja, w której takie przepisy wchodzą w życie od 1 stycznia 2022 r.

Odpowiedzią na te zmiany w legislacji jest zastępowanie plastików materiałami alternatywnymi. A wśród nich jednym z najwygodniejszych okazuje się papier czy karton. To właśnie z tych materiałów powstają nowoczesne opakowania, jakie w swojej ofercie ma Eosta.

Opakowania bez plastiku firmy Eosta

Opakowania bez plastiku

Opakowania bez plastiku będą stanowić przyszłość

Firma Eosta opracowała wiele rodzajów tworzyw i towarów, realizujących oczekiwanie klientów aby sięgnąć po opakowania bez plastiku. Są to między innymi:

  • PaperPack, mający zastąpić popularne ofoliowane tacki na owoce typu flowpack. Wykonany jest z papieru z cienką siateczką wiskozową, przez którą produkt jest dobrze widoczny. Doskonale nadaje się do takich owoców jak jabłka, gruszki, cytrusy czy awokado, a także do niektórych warzyw, np. pomidorów.
  • PaperBox to z kolei pudełko papierowo-tekturowe pozwalające na to, by produkt był dobrze widoczny. Może być wykorzystywany do pakowania jagód lub innych niedużych owoców, zarówno świeżych jak i suszonych.
  • PaperSleeve to papierowe/tekturowe tacki wsuwane w papierowe opakowania zapewniające dobrą widoczność towaru. Stosowane do jabłek, gruszek lub innych dużych owoców.
  • PaperShaker: wykonane z papieru lub tektury pudełka otwierane od góry, stosowane do przekąsek, takich jak winogrona czy inne duże owoce jagodowe.
  • Papierowe lub kartonowe tacki z uchwytami do przenoszenia itp.
  • siatki wiskozowe na owoce cytrusowe.

Firma Eosta była też jednym z pionierów w stosowaniu technologii laserowego oznaczania żywności czyli Natural Branding.

Reasumując, odchodzenie od plastiku w Europie na dobre już się zaczęło. W wielu innych krajach świata ten trend także jest widoczny. Dlatego na wygranych pozycjach są firmy, które już teraz mogą zaoferować swoim klientom wysokiej jakości opakowania bez plastiku. Bo świadomy konsument chętniej sięgnie po owoce zapakowane w materiał naturalnie się rozkładający niż w taki, którego pozostałości będą krążyły w przyrodzie jeszcze przez setki lat.

źródła: fruitnet.com, newsroom.eosta.com

 

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *