Otwarcie kontyngentu dla mięsa bez hormonów

Download PDF

Mięso bez hormonów trafi do Unii. Otwarcie kontyngentu na dostawy wysokiej jakości mięsa wołowego bez hormonów wywalczyli Amerykanie, jednocześnie kończąc spór prowadzony ze Wspólnotą o „mięso z hormonami”. Amerykanie też jako pierwsi mieli do niego pełny dostęp.

Zgodę na korzystanie z tego kontyngentu uzyskało później 5 innych krajów, tj. Kanada, Australia, Urugwaj, Nowa Zelandia, a od niedawna także na Argentyna. Tym samym wzrosła konkurencja o wykorzystanie kontyngentu, co bardzo frustruje eksporterów amerykańskich.

Udział Stanów Zjednoczonych w wypełnieniu kwoty kształtuje się na poziomie poniżej 50%. W całym sezonie 2014/2015 realizacja kontyngentu na dostawy wysokiej jakości mięsa wołowego bez hormonów do Unii (w ramach rozporządzenia UE nr 481/2012) ukształtowała się na poziomie 98,4% (47 408 ton), wobec 85,7% (41 317 ton) w sezonie 2013/2014. Tak wysoki poziom wypełniania tego kontyngentu w minionym sezonie był wynikiem zwiększonego wywozu wołowiny przez Australijczyków oraz Urugwajczyków. W pierwszych dwóch bieżącego sezonu (do 19 października br.) realizacja kontyngentu na wołowinę wolną od hormonów dostarczaną do Unii wyniosła 27,9% (13 437 ton).

W związku z tym Amerykanie apelują do Unii o zmianę sposobu zarządzania tym kontyngentem.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Komisji Europejskiej.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o