Otwarcie kontyngentu dla mięsa bez hormonów

Mięso bez hormonów trafi do Unii. Otwarcie kontyngentu na dostawy wysokiej jakości mięsa wołowego bez hormonów wywalczyli Amerykanie. Nie są jednak w pełni zadowoleni...

Mięso bez hormonów trafi do Unii. Otwarcie kontyngentu na dostawy wysokiej jakości mięsa wołowego bez hormonów wywalczyli Amerykanie, jednocześnie kończąc spór prowadzony ze Wspólnotą o „mięso z hormonami”. Amerykanie też jako pierwsi mieli do niego pełny dostęp.

Zgodę na korzystanie z tego kontyngentu uzyskało później 5 innych krajów, tj. Kanada, Australia, Urugwaj, Nowa Zelandia, a od niedawna także na Argentyna. Tym samym wzrosła konkurencja o wykorzystanie kontyngentu, co bardzo frustruje eksporterów amerykańskich.

Udział Stanów Zjednoczonych w wypełnieniu kwoty kształtuje się na poziomie poniżej 50%. W całym sezonie 2014/2015 realizacja kontyngentu na dostawy wysokiej jakości mięsa wołowego bez hormonów do Unii (w ramach rozporządzenia UE nr 481/2012) ukształtowała się na poziomie 98,4% (47 408 ton), wobec 85,7% (41 317 ton) w sezonie 2013/2014. Tak wysoki poziom wypełniania tego kontyngentu w minionym sezonie był wynikiem zwiększonego wywozu wołowiny przez Australijczyków oraz Urugwajczyków. W pierwszych dwóch bieżącego sezonu (do 19 października br.) realizacja kontyngentu na wołowinę wolną od hormonów dostarczaną do Unii wyniosła 27,9% (13 437 ton).

W związku z tym Amerykanie apelują do Unii o zmianę sposobu zarządzania tym kontyngentem.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Komisji Europejskiej.

Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak przedstawiają się ceny na rynku wołowiny w pierwszym kwartale 2017 r.? Omawiamy trendy w produkcji i eksporcie tego mięsa w Polsce i Unii Europejskiej.

20 kwietnia 2017

Alpaki – egzotyczne i niezwykłe

Dostojny chód, miękkie włókno, ciekawskie spojrzenie. Skąd te egzotyczne wielbłądowate wzięły się w Polsce?

22 kwietnia 2017

Polskie tradycje wielkanocne a rynek wieprzowiny i wołowiny

Podczas Wielkanocy warto sięgnąć po nasze, polskie wyroby regionalne, przygotowane tradycyjnymi metodami!

12 kwietnia 2017