Oziminy na start! Sprawdź, jaki nawóz będzie najlepszy!

Nawożenie siarką jest często pomijane w przypadku zbóż, gdyż mają one jedne z najmniejszych wymagań w stosunku do tego pierwiastka. Pominięcie tego składnika przy nawożeniu to duży błąd. Siarka to zwiększenie wielkości oraz jakości plonów. Sprawdź, jaki nawóz zawierający siarkę będzie najlepszy do nawożenia startowego!
Spis treści
Siarka ważna nie tylko w rzepaku

Pszenica ozima po lutowych mrozach potrzebuje szybkiego dostarczenia azotu. Nawożenie siarką łącznie ze startową dawką azotu wpłynie na jego lepsze wykorzystanie przez rośliny. Autor zdjęcia: Jacek Skowroński
Zboża mają zdecydowanie mniejsze zapotrzebowanie na siarkę niż rzepak. Dużym błędem byłoby jednak pominięcie tego ważnego składnika przy ustalaniu dawek nawożenia dla zbóż. Polskie gleby z roku na rok są coraz bardziej ubogie w ten pierwiastek, co jest spowodowane oczyszczaniem atmosfery z siarki. Dodatkowo, zeszłoroczna deszczowa jesień przyczyniała się do wymywania ruchliwych składników z gleby – szczególnie azotanów, siarki czy kwaśnego węglanu magnezu. Warto więc zapamiętać, że prawidłowe odżywienie roślin siarką nie tylko decyduje o wysokości uzyskanych plonów, lecz także o ich wartości odżywczej i walorach smakowych.
Nawożenie siarką – im wcześniej tym lepiej
Siarka to ważny makroelement odpowiadający za gospodarkę azotową roślin. Niedobór tego pierwiastka lub jego zbyt późna aplikacja ogranicza wykorzystanie azotu zawartego w nawozach i może prowadzić do jego strat w glebie. Dzięki poprawie wchłaniania azotu, siarka prowadzi do zwiększenia obsady kłosów u zbóż. Rośliny dobrze zaopatrzone w siarkę wykazują mniejszą podatność na choroby i atak ze strony szkodników. Siarka jest głównym budulcem aminokwasów, cysteiny czy metioniny. Brak białek z tymi aminokwasami lub ich niedobór niekorzystnie wypływa na ogólną zawartość oraz jakość białka w ziarnie.
Kiedy dostarczyć siarkę?
Największe straty siarki z gleby występują po okresie zimowym, a więc najlepszym terminem na jej uzupełnienie jest wczesna wiosna tuż po ruszeniu wegetacji zbóż. Najlepiej podać ją roślinom wraz ze startową dawką azotu. Przyjmuje się, że zboża na tonę ziarna potrzebują średnio 4-4,5 kg siarki. Efektywna dawka S w zbożach wynosi 15-25 kg i powinna być podana w postaci łatwo przyswajalnych nawozów. Dobrym nawozem, który skutecznie uzupełni niedobory tego ważnego składnika jest Saletrosan® 26.
Jednostkowe pobranie siarki przez rośliny uprawne kg S/t
Gatunek | Ilość pobranej siarki (kg S/t) |
Pszenica ozima | 4-5 |
Pszenżyto ozime | 3-4 |
Żyto ozime | 2,5-3,5 |
Jęczmień jary | 3-4 |
Pszenica jara | 3-4 |
Owies | 3-4 |
Saletrosan® 26 nie tylko dla rzepaku
Saletrosan® 26 jest mieszaniną azotanu amonu oraz siarczanu amonu, a więc najlepiej przyswajanej przez rośliny formy siarki. Dodatkowo w swoim składzie zawiera mączkę dolomitową bogatą w wapń i magnez. Siarka oraz magnez to dwa niezbędne pierwiastki potrzebne do prawidłowego rozwoju zbóż. Odpowiadają one m.in. za pobieranie fosforu.
Efektywna dawka S w zbożach wynosi 15-25 kg i powinna być podana w postaci łatwo przyswajalnych nawozów
Zalety z zastosowania nawozu Saltrosan® 26:
- zastosowanie azotu i siarki w jednej dawce wczesną wiosną
- azot w formie amonowej nie ulega wymywaniu z gleby, jest wolno pobierany przez rośliny, poprawia ukorzenienie roślin, wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu
- azot w formie saletrzanej (szybko działający) przyspiesza wegetację roślin oraz regenerację roślin po zimowym osłabieniu
- siarka w formie siarczanowej dobrze rozpuszczalna w wodzie, uodparnia rośliny na czynniki stresowe
Saletrosan® 26 najlepiej stosować wiosną tuż przed ruszeniem wegetacji. Można go również zastosować przed siewem zbóż jarych, wtedy najlepiej płytko przemieszać go z glebą. Gdy stosujemy ten nawóz pogłównie, dobrym rozwiązaniem jest wysianie go tuż przed spodziewanym deszczem.
Saletrosan® 26 to:
- dobrze ukorzenione rośliny
- szybka dynamika wzrostu już we wczesnych fazach rozwojowych
- poprawa odporności roślin
- wzrost plonu oraz jego jakości
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.