Czy Polacy myją warzywa i owoce?
fot. PSOR

Czy Polacy myją warzywa i owoce?

Myjesz warzywa i owoce przed spożyciem? Jeśli nie, warto zmienić nawyki na lepsze! PSOR podaje wyniki ankiety!

Owoce i warzywa to podstawa codziennej, zdrowej diety, jednak pod warunkiem, że są wolne od bakterii i zanieczyszczeń. Dlatego dobrym nawykiem jest mycie każdej porcji warzyw i owoców przed spożyciem. Niestety, nie każdy o tym pamięta.

W czerwcu 2016 r. na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin zostało przeprowadzone ogólnopolskie badanie na temat zwyczajów konsumentów dotyczących mycia warzyw i owoców. Okazuje się, że w tym temacie radzimy sobie świetnie, ale sporo nawyków wymaga zmiany.

Staranne mycie owoców  i warzyw w bieżącej wodzie bezpośrednio przed spożyciem, a tam gdzie to konieczne również ich obieranie, jest konieczne, aby można było w pełni korzystać z cennych dla organizmu składników, jednocześnie minimalizując możliwość powstawania zatruć pokarmowych.

dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

– Owoce i warzywa, zwłaszcza nieprzetworzone, powinny stanowić podstawowy składnik zdrowej diety. Należy jednak zadbać, aby je spożywając, nie wprowadzać do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów, jak również innych zanieczyszczeń – wyjaśnia dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego– Staranne mycie owoców  i warzyw w bieżącej wodzie bezpośrednio przed spożyciem, a tam gdzie to konieczne również ich obieranie, jest konieczne, aby można było w pełni korzystać z cennych dla organizmu składników, jednocześnie minimalizując możliwość powstawania zatruć pokarmowych.

W wielu źródłach, szczególnie w różnego rodzaju internetowych poradnikach, można znaleźć sporo mitów dotyczących specyficznych sposobów płukania warzyw i owoców. Mają one usuwać szkodliwe drobnoustroje oraz środków ochrony roślin. Nie zawsze są to jednak zabiegi bezpieczne i obojętne dla smaku czy wartości odżywczych mytych w ten sposób produktów. Większość z nas – ok. 80% ankietowanych – myje owoce i warzywa w samej wodzie. Niewielu konsumentów, ok. 4%, myje natomiast warzywa i owoce w płukankach zawierających sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Niektórzy ankietowani płuczą też owoce i warzywa w wodzie z solą kuchenną, octem czy sodą oczyszczoną.

czy polacy myją warzywa i owoce

Wśród części Polaków panuje błędne przekonanie, że owoców, które są obierane, nie trzeba myć.

Co ciekawe – o ile warzywa i owoce krajowe myjemy dosyć często, z owocami egzotycznymi jest nieco inaczej. Panuje bowiem przekonanie, że nie trzeba myć tych owoców, które obieramy z niezdatnej do spożycia skórki (np. pomarańcze lub grejpfruty). Jest to błąd, gdyż na skórkach takich owoców również znajdują się drobnoustroje, które przenoszą się na ręce podczas ich obierania. Bez względu na to, czy produkt jest pochodzenia krajowego, czy jest to owoc egzotyczny, przed spożyciem bezwzględnie wymaga dokładnego umycia.

 

Zobacz koniecznie: Jak kupić dobre i zdrowe jabłka?

System ubezpieczeń rolniczych tematem wystąpienia Prezesa KRIR

System ubezpieczeń rolniczych był tematem prezentacji Prezesa KRIR w trakcie Kongresu ubezpieczycieli rolnych. Co zostało omówione?

6 października 2017

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

10 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij