Polska wołowina, czyli jaka?

Download PDF

Produkcja bydła mięsnego w Polsce ma się średnio. Hodowcy póki co wychodzą na swoje i w ich branży nie ma aż tak dużego kryzysu, jak w przypadku hodowców trzody chlewnej czy producentów mleka, którzy od dawna narzekają, że pracują na granicy opłacalności. Rynek polskiej wołowiny wymaga jednak wielu zmian, gdyż daleko mu do nowoczesnych, europejskich standardów. Jaka jest więc polska wołowina?

– Na Zachodzie konsument ma potężny wybór, jeśli chodzi o wołowinę. Wchodząc do dowolnego sklepu nie tylko widzi mięso, ale też ma informację, od jakiej rasy bydła, z jakiej hodowli czy rejonu kraju dana partia pochodzi. Zawsze ma też pewność wysokiej jakości mięsa – wyjaśnia Monika Przeworska z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. – A w Polsce? W sklepach jest po prostu wołowina. Konsument nie wie, skąd pochodzi, ani tym bardziej od jakiej rasy. A jakość? Z tą też bywa różnie, bo nie ma w naszym kraju żadnych systemów jakości, które narzucałyby producentom określone standardy.

 Nadal system QMP nie cieszy się w Polsce takim zainteresowaniem, jak powinien, choć za granicą znak QMP Dobra Wołowina jest już rozpoznawalny i ceniony.

Monika Przeworska, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Nie tylko ze stałością jakości mięsa wołowego jest w Polsce problem. Kolejną kwestią jest konsumpcja, która utrzymuje się na wyjątkowo niskim poziomie. Jeszcze 20 lat temu spożycie wołowiny w Polsce utrzymywało się na poziomi 20 kg na rok. Obecnie jest to mniej niż 2 kg w skali roku. Przyczyną na pewno w dużej mierze jest cena mięsa wołowego, kilkakrotnie wyższa niż cena np. kurczaków. Konsumentów nie stać na wołowinę, szczególnie taką, która pozostawia wiele do życzenia pod względem jakości i smaku.

– Jest też spora grupa konsumentów, którzy nie kupują wołowiny, gdyż twierdzą, że nie potrafią jej dobrze przyrządzić – mówi ekspert. Tymczasem często jest tak, że mięso jest słabej jakości i trudno z niego zrobić dzieło sztuki kulinarnej. Dobra wołowina nie stwarza problemów podczas obróbki.

wołowina

Ceny wołowiny i cielęciny na polskim rynku w ostatnim tygodniu.

Aby polska wołowina miała podobną markę, jak mięso na zachodzie Europy, konieczne jest stworzenie systemu jakości żywności. Pewnym światełkiem w tunelu jest certyfikacja QMP, która zapewnia wysoką jakość produktu, dobre warunki utrzymywania zwierząt, a także wyższe zyski dla hodowców.

– Nadal jednak system QMP nie cieszy się w Polsce takim zainteresowaniem, jak powinien, choć za granicą znak QMP Dobra Wołowina jest już rozpoznawalny i ceniony – uważa ekspert. – Polski Związek Producentów Bydła Mięsnego realizuje szereg działań, których celem jest nie tylko podniesienie jakości mięsa wołowego w Polsce, ale też zachęcenie hodowców, by podejmowali wysiłek produkcji certyfikowanej. Bo to dla nich przyszłość.

Przeczytaj też:

  1. Systemy opasu bydła mięsnego
  2. Opłacalność produkcji bydła mięsnego
  3. Bydło mięsne: jak zacząć hodowlę?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o