Polskie porzeczki nie mają konkurencji w UE [AKTUALNOŚCI]
Jak podaje KOWR, Polska jest największym producentem porzeczek w całej Unii Europejskiej. W globalnym zestawieniu wyprzedza nas jedynie Rosja. Z czego wynika tak duża popularność polskiej porzeczki?
Według KOWR, czynniki wpływające na popularność porzeczek w Polsce to duży popyt ze strony przetwórstwa oraz wysokie walory smakowe i zdrowotne. Świeże czarne porzeczki są ponadto mniej znane w innych krajach niż np. maliny, co znajduje odzwierciedlenie w ich cenie. Uprawia się je przede wszystkim w województwie lubelskim.
Czarne porzeczki stanowią świetny surowiec do produkcji soków, dżemów czy nalewek. Eksportujemy je głównie w postaci mrożonej. W ubiegłym roku wywieźliśmy ich aż 45 tys. ton w tej formie. Stanowiło to 35% wolumenu krajowej produkcji. Głównymi odbiorcami zagranicznymi były takie kraje jak Białoruś, Niemcy, Wielka Brytania i Holandia.
Dla porównania, eksport świeżych czarnych porzeczek z Polski w 2018 roku wyniósł 2,5 tys. ton. Owoce te trafiły głównie na rynek niemiecki, białoruski oraz austriacki.
Źródło: KOWR/PAP