Pora na pomidora: 5 edycja kampanii społeczno-edukacyjnej

Kampania Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców ma już 5 edycję. Jej zadaniem jest przypominanie rodzicom i ich dzieciom, jak odżywiać się we właściwy sposób.

Kampania Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców ma już 5 edycję. Jej zadaniem jest przypominanie rodzicom i ich dzieciom, jak odżywiać się we właściwy sposób. Akcja ma również przekonać Polaków do regularnego jedzenia polskich produktów, wyprodukowanych przez naszych rolników. 

W ramach kampanii przedszkola i szkoły podstawowe z całego kraju biorą udział w programie edukacyjnym i poszerzają swoją wiedzę na temat zdrowych produktów i wprowadzania ich do codziennej diety. Nad wszystkim czuwa m.in. specjalista ds. żywienia.

Kompletna i zrównoważona dieta dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie jest łatwym oraz skutecznym sposobem na uzupełnienie potrzebnych witamin i minerałów. Takie porcje możemy wkomponować w śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację naszego dziecka, co przyczyni się do jego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania całego organizmu – mówi ekspert kampanii Pora na pomidora Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

W ramach akcji w całym kraju odbywają się także konkursy internetowe i warsztaty warzywno-owocowe dla dzieci. Ekspertów kampanii można spotkać również podczas pikników, imprez plenerowych i happeningów.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Borówki i maszyny Kubota: doskonałe połączenie!

Opowieść o Jerzym Wilczewskim, który odniósł sukces, stawiając na borówki oraz pomarańczowe maszyny Kubota!

3 grudnia 2016

Które zboża są najbardziej narażone na niesprzyjające warunki klimatyczne?

Przy planowaniu uprawy warto wziąć pod uwagę to, jak odporne są poszczególne zboża na warunki krańcowe: mróz i suszę.

1 grudnia 2016

Żywność z krajów UE bez pozostałości ŚOR!

97% próbek żywności było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ilości – podaje raport EFSA.

29 listopada 2016