Potrawy z gęsiny warto jadać — są smaczne i zdrowe!

Potrawy z gęsiny rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Gęsina jest bowiem jednym z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych mięs. W dodatku — bardzo zdrowym i wszechstronnym w użyciu oraz zastosowaniu. Nie należy do mięs tanich, ale może warto się do niej przekonać?

Potrawy z gęsiny to obecnie podstawa kuchni województw północno-zachodnich, zachodnich i Wielkopolski. Ale co stoi na przeszkodzie, aby powrócić do tradycji kulinarnych w pozostałych regionach, by w gęsinie rozsmakowała się ponownie reszta Polski?

Reklama

Gęsina — przepis na smalec

Z gęsi rewelacyjny jest smalec, wytapiany z sadła. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, D i z grupy B oraz żelazo.
Ten tłuszcz sprawdza się kulinarnie — do smażenia, a także jako dodatek do ciast drożdżowych. Jednakże wykorzystuje się go również w celach leczniczych. Dawniej stosowano go przy przeziębieniu. Mianowicie nacierano nim plecy i klatkę piersiową. Także obecnie wraca się do takich praktyk.

Czernina

fot. Małgorzata Chojnicka

Potrawy z gęsiny

Na potrawy z gęsiny składa się pokaźna liczba zaskakujących kulinarnie przepisów. Praktycznie można wykorzystać wszystko, może z wyjątkiem kości. Generalnie mięso to podstawa — w różnej postaci, w tym mielone. Pieczona skóra — to rarytasowa przekąska. Ale i krew się nie zmarnuje…

Czernina z gęsiny

Jedną z zaskakujących, oryginalnych, a jednocześnie wyśmienitych potraw jest… „czarna polewka” (znana z „Pana Tadeusza”). Jeśli ktoś jest amatorem właśnie czarniny czy czerniny, czyli zupy zaprawianej krwią z mąką, to ta z gęsi smakuje mu o wiele lepiej niż z kaczki. Należy ją podać oczywiście z kluskami ziemniaczanymi.

Bardzo lubię czarninę z gęsi. Gotuję ją na słodko-kwaśno z dodatkiem suszonych owoców i rodzynek. Najlepsza jest z octem od śliwek. Ma wtedy niepowtarzalny smak — zdradza Renata Przybyszewska z Koła Gospodyń Wiejskich Olesznianki z Oleszna w gm. Wielgie (woj. kujawsko-pomorskie).

Pani Renata z farszem z gęsiego mięsa robi też paszteciki i pierożki. Oba z ciasta drożdżowego ze szczyptą gałki muszkatołowej. Sekret smacznego farszu tkwi w dodaniu leśnych grzybków.

Pasztet, pierogi i gęsie pipki

Z gęsi można zrobić pasztet, tradycyjne pierogi mięsne, galaretkę czy kołduny do rosołu. Mięso można dodać do bigosu.

potrawy z gęsiny

Potrawy z gęsiny obecnie najczęściej goszczą na stołach północnej i zachodniej Polski, ale przecież nadziewaną gęsią szyję „wylansowano” w centrum i na wschodzie kraju

fot. Małgorzata Chojnicka

Prawdziwym rarytasem są gęsie pipki, czyli nadziewane gęsie szyje. Ta potrawa pochodzi z kuchni żydowskiej i bardzo dobrze znana jest w centralnej oraz wschodniej Polsce. To nic innego jak ugotowana skóra z szyi nadziana farszem z żołądka gęsiego z kaszą jęczmienną, doprawioną przesmażoną cebulką, solą, pieprzem i majerankiem, a następnie ugotowana w bulionie.

Niezwykle reprezentacyjnie wygląda gęś pieczona, która uświetni nawet najbardziej wykwintne przyjęcie. Nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Można ją zrobić w całości, ale praktyczniejsza jest w wersji porcjowanej.

Jak zrobić gęsinę — przepis na pieczoną gęś

Gęsią tuszkę najpierw należy wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie osuszamy i dzielimy, nacieramy świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Obłożoną ćwiartkami kwaśnych jabłek i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia mięso trzeba obsmażyć na dobrym oleju, ułożyć w brytfannie, posypać solą kamienną, przełożyć ćwiartkami jabłek, posypać rodzynkami i podlać białym wytrawnym winem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po 30 minutach temperaturę obniżamy do 180°C. Od czasu do czasu mięso warto polewać powstałym sosem. Po dwóch godzinach mięso jest upieczone. Taka gęś najlepiej smakuje z kopytkami i modrą (czerwoną) kapustą. To przepyszne, prawdziwie świąteczne danie.

Przygotowanie gęsiny naprawdę nie jest skomplikowane. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i może warto zaskoczyć domowników oraz gości jakąś potrawą z tego mięsa. Na pewno im zasmakuje!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.6 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *