Producenci rzepaku spotkali się z ministrem Jurgielem

Producenci z KZPRiB na spotkaniu z ministrem Jurgielem wskazali wiele problemów dotyczących rzepaku i roślin białowych.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozmawiał z przedstawicielami Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych w ramach prowadzonych konsultacji z organizacjami, związkami rolniczymi i branżowymi. Co mieli do powiedzenia producenci?

Producenci rzepaku spotkali się z ministrem

Minister na spotkaniu z KZPRiB (Źródło: minrol.gov.pl)

Obecnie uprawa rzepaku zajmuje powierzchnię ok. 850 tys.ha. Problemem jest zagospodarowanie śruty powstającej w procesie produkcji biopaliw. Jest ona cennym źródłem białka paszowego, jednak nie może być samodzielnie wykorzystywana w produkcji pasz. Ponadto producenci rolni wskazali, że zwiększenie skali wykorzystania śruty rzepakowej wymaga zwiększenia areału upraw rodzimych roślin białkowych, gdyż te 2 grupy roślin dają pożądany efekt żywieniowy.

Receptą na zwiększenie powierzchni upraw roślin białkowych w ocenie Zrzeszenia mogą być wyższe dopłaty do produkcji  roślin wysokobiałkowych. Producenci podkreślili również drastyczne obniżenie stawek dopłat względem oczekiwanych.

Ponadto zwrócono uwagę na konieczność zmiany zasad ubezpieczenia upraw rolnych, stabilizacji dochodów i rynków produktów rolnych, a także funkcjonowania i roli w tym zakresie organizacji branżowych. Producenci zwrócili też uwagę na kwestię niedoboru środków ochrony roślin w produkcji soi oraz do skutecznych zapraw nasiennych w ochronie rzepaku.

Zewnętrzna pomoc dla hodowców bydła to konieczność

Kluczowe jest by doradcy byli w kontakcie z tymi producentami mleka, którzy chcą by ich stada znalazły się pod oceną użytkowości mlecznej.

11 czerwca 2017

Rzepak hybrydowy czy populacyjny?

Wielu z nas zadaje sobie pytanie czy siać rzepak odmiany liniowej czy mieszańcowej. Staramy się rozwiać wątpliwości.

20 czerwca 2017

Jak zrobić dobre siano?

Czerwiec to miesiąc, kiedy na wielu użytkach zielonych hodowcy przygotowują siano. Jak je dobrze wyprodukować?

14 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij