Producenci rzepaku spotkali się z ministrem Jurgielem

Producenci z KZPRiB na spotkaniu z ministrem Jurgielem wskazali wiele problemów dotyczących rzepaku i roślin białowych.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozmawiał z przedstawicielami Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych w ramach prowadzonych konsultacji z organizacjami, związkami rolniczymi i branżowymi. Co mieli do powiedzenia producenci?

Producenci rzepaku spotkali się z ministrem

Minister na spotkaniu z KZPRiB (Źródło: minrol.gov.pl)

Obecnie uprawa rzepaku zajmuje powierzchnię ok. 850 tys.ha. Problemem jest zagospodarowanie śruty powstającej w procesie produkcji biopaliw. Jest ona cennym źródłem białka paszowego, jednak nie może być samodzielnie wykorzystywana w produkcji pasz. Ponadto producenci rolni wskazali, że zwiększenie skali wykorzystania śruty rzepakowej wymaga zwiększenia areału upraw rodzimych roślin białkowych, gdyż te 2 grupy roślin dają pożądany efekt żywieniowy.

Receptą na zwiększenie powierzchni upraw roślin białkowych w ocenie Zrzeszenia mogą być wyższe dopłaty do produkcji  roślin wysokobiałkowych. Producenci podkreślili również drastyczne obniżenie stawek dopłat względem oczekiwanych.

Ponadto zwrócono uwagę na konieczność zmiany zasad ubezpieczenia upraw rolnych, stabilizacji dochodów i rynków produktów rolnych, a także funkcjonowania i roli w tym zakresie organizacji branżowych. Producenci zwrócili też uwagę na kwestię niedoboru środków ochrony roślin w produkcji soi oraz do skutecznych zapraw nasiennych w ochronie rzepaku.

Ile Polacy wiedzą o środkach ochrony roślin?

Przedstawiamy wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. Co Polacy wiedzą o ŚOR-ach?

9 lutego 2017

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017

Nawożenie fosforem i azotem: o tym warto pamiętać

Nawożenie fosforem zapewnia prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Azot wpływa na zawartość białka. O czym należy pamiętać dostarczając te składniki?

15 lutego 2017