Przygotowania do Świąt – bombki, choinka i karp

Download PDF

W polskich domach pełną parą ruszyły przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. W tym roku będą one nieco inne, mimo to warto przygotować się do nich wcześniej. Jaką choinkę wybrać? Gdzie kupić karpia? Jakie wybrać bombki? Te pytania zapewne zadaje sobie niejeden z nas w tym czasie. 

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze trochę czasu, aby zająć się nie tylko porządkami domowymi, ale także zastanowić się nad wyborem choinki, karpia czy bombek. Sprawdźmy czym kierować się przy ich wyborze.

Przygotowania do Świąt – niezwykłe bombki pochodzą z Polski

Niezwykle rzadko mówi się o tym, że nasz kraj jest czwartym największym eksporterem bombek na świecie. Tradycyjne bombkarnie rozwinęły się w Polsce w połowie XX w. Jedna z największych manufaktur szklanych ozdób choinkowych znajdowała się niegdyś na Dolnym Śląsku w Miliczu.

aktualnosci-rolnicze- przygotowania do świąt

Muzeum Bombki w Miliczu

fot. kom.edu.pl

W tym miejscu w latach 1951 – 2008 produkowano corocznie około 1 miliona różnych bombek, które trafiały m.in. do USA, Kanady, Anglii, Szwecji i Norwegii, a nawet do Australii i Nowej Zelandii. Obecnie w miejscu, gdzie znajdowała się bombkarnia znajduje się Muzeum Bombki, które posiada sporą kolekcję bombek w różnych wzorach pochodzących z tego okresu.

Natomiast w dzisiejszych czasach jednym z największych producentów bombek choinkowych jest firma Vitibis znajdująca się w Złotoryi. W tym miejscu produkuje się dziennie ok 200 000 sztuk bombek, które przybierają różne wzory i kolory. Bombkarnia ze Złotoryi wykonuje zarówno bombki gładkie, z pejzażem, a także przedstawiające figurki. Śmiało można stwierdzić, że w tym miejscu każdy znajdzie coś dla siebie.

aktualnosci-rolnicze- Przygotowania do świąt

Ręcznie robione i malowane bombki

fot. vitbis.com

Choinka – naturalna czy sztuczna?

Przygotowania do Świąt skupiają się również na wyborze odpowiedniej choinki. Sztuczna choinka zapewne może cieszyć swoim wyglądem przez kilka lat, jednak czas jej rozkładu wynosi nawet nawet 400 – 500 lat. Poza tym, wykonuje się ją przy użyciu substancji ropopochodnych. Dlatego też leśnicy, zdecydowanie polecają choinkę naturalną – Tradycją jest wybór świerka, jednak polecamy również jodłę, która pomimo tego, że nie posiada intensywnego zapachu to charakteryzuje się pięknym pokrojem oraz sosnę, która pięknie pachnie żywicą i najdłużej utrzymuje igły.

Aktualności rolnicze- Przygotowania do Świąt

Jaką choinkę wybrać? Naturalną czy sztuczną?

fot. lodz.lasy.gov.pl

Podają również ,,złote rady” dzięki którym bożonarodzeniowe drzewko będzie cieszyć swoim wyglądem przez dłuższy czas – Przyniesioną do domu choinkę warto postawić w miejscu z dala od kaloryfera, osadzić w stojaku z podstawką lub do wiadra z piaskiem i podlewać regularnie. Wtedy nasze drzewko będzie zielone przez tygodnie. Poza tym, choinka naturalna ma wiele zalet: jest ekologiczna, przyjemnie pachnie, a jej wyprodukowanie nie jest uciążliwe dla naszej planety.

Ponadto, po świętach można ją jeszcze wykorzystać. O czym wspomina Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Łodzi – Takie drzewko pochłania CO2 i wiąże go w drewnie, które po świętach można jeszcze wykorzystać. Jak? Okryć rośliny na działce, pociąć i wykorzystać do tworzenia małych dzieł sztuki, ogrzania domu czy przerobić na kompost – tylko od nas zależy jak później wykorzystamy bożonarodzeniowe drzewko.

Przygotowania do Świąt – jaki karp jest najlepszy?

Święta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się z przygotowaniem potraw z ryb, a szczególnie z karpia. Na co w takim razie należy zwrócić uwagę przy wyborze karpia? Po pierwsze należy przyjrzeć się jego skórze. Powinna być błyszcząca i wilgotna. Poza tym, karp nie powinien posiadać mechanicznych uszkodzeń. Jego skrzela muszą mieć jasnoczerwony kolor, a oczy powinny być szkliste, wypukłe i wyraźne. Najsmaczniejszy jest karp królewski, który pochodzi z polskich hodowli. Jego mięso jest żółto-różowe, a w smaku delikatne i lekko tłuste. Gatunek ten ma grube i łatwe do usunięcia ości. Polecany jest do pieczenia, grillowania, duszenia, a także do dłuższej obróbki cieplnej.

Aktualności rolnicze- Przygotowania do Świąt

Karp milicki

fot. dbpoleca.barycz.pl

W Polsce hodowla karpi rozwinęła się przede wszystkim na terenie obszarów objętych specjalną ochroną. Wchodzą one m.in. w skład parków krajobrazowych, a także programu Natura 2020. Dolina Karpia znajdują się m.in. w Zatorze. Z hodowli karpia słyną również Stawy Milickie należące do najstarszych w Polsce, które zostały m.in. wpisane na światową listę Living Lakes – „żyjących jezior”, obok Jeziora Wiktorii i Morza Martwego.

Źródło: businessinsider.pl; vitbis.pl; Muzeum Bombki; RDLP w Łodzi; polskikarp.wp.pl

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o