Pszczoły: niektórych miodów jak na lekarstwo

Rzepak wymarzł, a gdy kwitła lipa, pogoda nie sprzyjała oblotom. Niektórych miodów w tym roku jest wyjątkowo mało...

Miód lipowy i rzepakowy, 2 bardzo cenione przez konsumentów miody, w tym roku są w niektórych regionach kraju trudne do kupienia. Pogoda to winowajca, który dał się w tym sezonie we znaki nie tylko rolnikom, ale też pszczelarzom.

W pasiekach na terenie całego kraju powoli trwają przygotowania do zimy. Ten sezon pszczelarze jednak nie mogą zaliczyć do udanych. Najpopularniejsze i najbardziej cenione przez odbiorców gatunki miodów – lipowy i rzepakowy – w tym roku wyprodukowane zostały w niewielkiej ilości. Wszystkiemu winna jest pogoda, która nie rozpieszczała ani rolników, ani pszczelarzy już od początku roku.

W tym sezonie miodu mniszkowego było więc sporo, a miodu rzepakowego jest spory deficyt, co już teraz ma odzwierciedlenie w jego cenach.

Jan Napieralski, właściciel pasieki pod Olsztynem

Miodu rzepakowego w tym roku było wyjątkowo mało. Najgorzej było tam, gdzie plantacje rzepaku po zimie wymarzły i trzeba je było od razu na wiosnę zaorać.

– Swoje pasieki zawsze ustawiam w pobliżu pól kwitnącego rzepaku, ale w tym roku z tym był poważny problem – mówi Jan Napieralski, właściciel pasieki pod Olsztynem (woj. warmińsko-mazurskie). – Sporo plantacji rzepaku wymarzło i wiosną rolnicy pola orali i obsiewali ponownie. A pszczoły nie miały swojego ulubionego pożytku. Zamiast rzepaku zbierały nektar z kwitnącego w tym samym czasie mniszka lekarskiego. W tym sezonie miodu mniszkowego było więc sporo, a miodu rzepakowego jest spory deficyt, co już teraz ma odzwierciedlenie w jego cenach.

miodów mniej

Mniejsze zbiory miodów przyczynią się na pewno do wzrostu cen.

Równie kiepsko przedstawia się sytuacja w przypadku miodów lipowych. W czasie, gdy lipa kwitła i nektarowała, pogoda w wielu regionach kraju była niesprzyjająca. Było chłodno i deszczowo, przez co pszczoły nie wylatywały z uli i nie zbierały pożytków. Miodu lipowego jest więc w tym roku też o wiele mniej niż w sezonach ubiegłych.

Nieco lepiej sytuacja przedstawia się w przypadku miodów późnych, jak np. miód wrzosowy. Na przełomie lata i jesieni pogoda zdecydowanie się poprawiła, jest ciepło i sucho, kwiaty wrzosu nektarują, a pszczoły mają bardzo dobry pożytek. Jednakże miód wrzosowy nie jest wśród konsumentów tak popularny, jak lipowy czy rzepakowy. Jego cena jest sporo wyższa, co wiąże się z wymagającymi metodami jego produkcji czy pozyskiwania.

 

Zobacz również:

Zatrucie bydła azotanami i azotynami

Zdarza się, że zwierzęta pod wpływem złego karmienia lub niewłaściwej jakości wody zaczynają chorować. Co może powodować zatrucie?

19 stycznia 2017

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017

Wolnostanowiskowy czy uwięziowy system utrzymania bydła mięsnego?

Chcesz produkować mięso lepszej jakości, za które dostaniesz więcej pieniędzy w zakładach mięsnych? Najwyższy czas na zmiany!

20 stycznia 2017