Zbiory w pasiekach: miodu mniej niż w poprzednich latach

Nie tylko rolnicy uprawowi narzekają na kiepski rok. Pszczelarze również nie są zadowoleni ze zbieranych ilości miodu.

W tym roku nie tylko rolnicy prowadzący produkcję roślinna narzekają na nie najlepsze plony. Kiepskie są również zbiory miodu w pasiekach. W niektórych gospodarstwach pasiecznych w tym roku miodu jest nawet o połowę mniej niż w poprzednich sezonach. Co jest przyczyną?

Każdego rodzaju miodu jest w tym sezonie mniej niż w latach ubiegłych. Najprawdopodobniej jest to spowodowane kiepskimi warunkami pogodowymi, które przekładały się na wegetację roślin. W tym roku wyjątkowo szybko osypał się rzepak, przez co skrócił się czas pożytku tej rośliny dla pszczół.

– Innych rodzajów miodu też jest mniej. W tym roku nie sprzyjała pogoda, a deszczowy koniec lipca i sierpień sprawił, że późniejsze pożytki zostały słabiej wykorzystane – mówi Jan Olszański, właściciel pasieki pod Olsztynem. – Mniejsze zbiory mają swoje odbicie w cenach. W poprzednim roku słoik miodu lipowego kosztował 25 zł. Dziś sprzedają miód za 30 zł, ale są też pasieki, w których jest jeszcze drożej. Pomimo to nikt na brak klientów nie narzeka, w wielu pasiekach prowadzone były nawet zapisy na miód.

Miodu brakuje nie tylko ze względu na to, że w tym roku pszczoły wyprodukowały go mniej. Z roku na rok rośnie bowiem liczba odbiorców, którzy za naturalny miód prosto z pasieki są w stanie zapłacić sporo.

 

Podobne:

Komentarze

  1. I needed to thank you for this good read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I’ve got you bookmarked to check out new stuff you post

Jak preparaty drożdżowe wpływają na wyniki produkcyjne świń?

Preparaty drożdżowe obecne w żywieniu zwierząt zaczęły być wykorzystywane na początku XX w. Jak wpływają one na wyniki produkcyjne u trzody chlewnej?

20 kwietnia 2017

Rozród bydła mięsnego: jaki system jest najlepszy?

Bardzo duży wpływ na opłacalność i efektywność hodowli ma system zarządzania rozrodem bydła mięsnego. Jaki system rozrodu będzie najlepszy?

15 kwietnia 2017

Polskie tradycje wielkanocne a rynek wieprzowiny i wołowiny

Podczas Wielkanocy warto sięgnąć po nasze, polskie wyroby regionalne, przygotowane tradycyjnymi metodami!

12 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij