Sierpień w pasiece: czas zacząć przygotowania do zimowli!

Sierpień w pasiece: czas zacząć przygotowania do zimowli!

Sierpień w pasiece to pora, kiedy należy zacząć przygotowywać rodziny pszczele do tzw. zimowli. O czym należy pamiętać?

Sierpień to czas, w którym w pasiekach należy zacząć przeprowadzać jesienne przeglądy, mające na celu ocenę kondycji rodziny pszczelej. To również moment, gdy pszczoły należy przygotowywać do zimowego odpoczynku, czyli tzw. zimowli.

Pszczoły do zimowli powinny być odpowiednio przygotowane, gdyż od tego zależy siła rodziny pszczelej na wiosnę. Owady, które będą zimowały, muszą być młode i nie spracowane, powinny też mieć odpowiednie zapasy tkanki tłuszczowej. Jeżeli rodzina silna będzie jesienią, są duże szanse, że na wiosnę nie będzie dużego osypu. Aby sierpniowy rozwój pszczół przebiegał prawidłowo, pszczoły w ulu potrzebują w dodatku młodej i plennej matki, właściwego dokarmiania, a także umiarkowanego pożytku. Podczas jesiennego przeglądu należy również dokładnie przejrzeć wszystkie ule w pasiece.

Dokarmianie pszczół w sierpniu ma jeszcze jedną, dodatkową zaletę. Przerabianiem syropu zajmą się starsze pszczoły, które nie doczekają późnej jesieni.

Jan Nowacki, właściciel pasieki z Ostródy

– Jeżeli w sierpniu jest problem z pożytkiem w okolicach pasieki, dobrym rozwiązaniem jest dokarmianie pszczół syropem wytworzonym z wody i cukru. Nie powinien być on zbyt gęsty, gdyż wcale nie dostarczy on pszczołom więcej energii, a wręcz przeciwnie – utrudni rozkładanie go pszczelimi enzymami – mówi Jan Nowacki, właściciel pasieki z Ostródy (woj. warmińsko-mazurskie). – Zbyt gęsty syrop może doprowadzić np. do biegunek, które znacznie osłabiają rodzinę pszczelą. Dokarmianie pszczół w sierpniu ma jeszcze jedną, dodatkową zaletę. Przerabianiem syropu zajmą się starsze pszczoły, które nie doczekają późnej jesieni. Dzięki temu do zimowli wejdą młode i silne pszczoły.

Przy jesiennym przeglądzie warto również dostosować wielkość gniazda do wielkości rodziny pszczelej. Najważniejsze, by gniazdo nie było zbyt ciasne.

 

Zobacz także: Pszczelarzu, skorzystaj ze wsparcia!

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w żywieniu zwierząt

Ostatnio obserwuje się wzmożone zainteresowanie probiotykami i prebiotykami w żywieniu. Czym jednak są i jak działają?

11 grudnia 2017

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij