Pszenica ozima: nawożenie przedsiewne

Pszenica ozima: nawożenie przedsiewne

Prawidłowe nawożenie przedsiewne pszenicy ozimej to pierwszy krok do dobrego plonu w przyszłym roku. O czym musimy pamiętać?

W przypadku pszenicy oraz innych ozimin fundamenty pod przyszłe plony należy zacząć budować już jesienią. Niezwykle istotną kwestią jest odpowiednie nawożenie przedsiewne, dzięki czemu rośliny od początku będą zaopatrzone we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.

Zasobna w składniki pokarmowe gleba sprawia, że pszenica ozima wchodzi w fazę krzewienia jeszcze przed sezonem zimowym. Dzięki temu lepiej rozbudowuje swój system korzeniowy, a wiosną szybciej startuje z wegetacją i szybciej rośnie. A to z kolei zapewnia dużo lepsze przykrycie powierzchni gleby, minimalizuje parowanie z niej wody oraz ogranicza rozwój chwastów.

Jeśli natomiast pszenica ozima siana jest po zbożach i na stanowiskach zawierających bardzo mało mineralnego azotu, przed siewem należy zastosować nawóz azotowy w ilości ok. 20–30 kg/ha.

Paweł Domański

– Najważniejsze z perspektywy przyszłych plonów jest przedsiewne nawożenie fosforem oraz potasem – mówi Paweł Domański, przedstawiciel producenta nawozów. – Czasem konieczne jest również zaopatrzenie gleby w odpowiednią dawkę azotu. Nie ma takiej konieczności wtedy, gdy pszenica jest uprawiana po dobrych przedplonach, takich jak rzepak czy bobik. Jeśli natomiast pszenica ozima siana jest po zbożach i na stanowiskach zawierających bardzo mało mineralnego azotu, przed siewem należy zastosować nawóz azotowy w ilości ok. 20–30 kg/ha.

Ilość nawozów potasowych oraz fosforowych najlepiej jest natomiast ustalać na podstawie wyników badań prób glebowych. Dzięki temu można ustalić optymalną dawkę fosforu oraz potasu, jaka na danym stanowisku zapewni najlepsze plonowanie. Nawożenie fosforem i potasem należy wykonać ok. 7–14 dni przed siewem zbóż. Najlepsze efekty dają one bowiem wtedy, gdy są mocno wymieszane z glebą na głębokości ok. 10–20 cm. Po nawożeniu dobrze jest więc zastosować orkę siewną albo uprawki przedsiewne.

 

Zobacz koniecznie:

Przymrozki w rzepaku i zbożach – ile mogą wytrzymać?

Sezon siewny w pełni, a już niebawem przyjdą pierwsze przymrozki. Najgroźniejsze będą silne mrozy bez śniegu. Jakie temperatury wytrzymują zboża i rzepak?

9 października 2017

Gryzonie na polach: czy są groźne?

Wszędzie, gdzie pojawia się człowiek, pojawiają się też gryzonie. Czy i na ile są one groźne dla naszych upraw?

10 października 2017

Mszyce to prawdziwe utrapienie rolnika

Mszyce to bardzo uciążliwe szkodniki występujące praktycznie na wszystkich typach upraw - od buraków przez rzepak i zboża aż po warzywa oraz drzewa owocowe

9 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij