Pszenica ozima SY Orofino – odmiana na każde warunki
Pszenica ozima SY Orofino to odmiana z hodowli Syngenta, zarejestrowana w Polsce w 2018 roku. Wykazuje ona świetne wyniki plonowania. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez COBORU w latach 2016–2019. W tym okresie odmiana SY Orofino plonowała zawsze powyżej wzorca. Dowiedz się, jakie zalety ma ta odmiana pszenicy ozimej.
Wybierając odmianę pszenicy ozimej, powinniśmy kierować się kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest odporność na choroby zbóż, do których możemy zaliczyć m.in. mączniaka prawdziwego czy też łamliwość podstawy źdźbła. Drugą cechą, na którą należy zwrócić uwagę, jest dobry wigor jesienny, a także elastyczny termin siewu. Warto również wybrać odmianę o wysokiej MTZ oraz dobrej zimotrwałości. Wszystkie te cechy ma pszenica ozima SY Orofino, dzięki czemu można uzyskać wysoki i zdrowy plon. O szczegółach dotyczących tej odmiany opowiada nam Marcin Kaczmarek, doradca z firmy Osadkowski SA. Posłuchaj!
Spis treści
Zdrowotność pszenicy SY Orofino
Odmiana SY Orofino wyróżnia się bardzo wysoką zdrowotnością. – Choroby, takie jak łamliwość podstawy źdźbła, tolerowana na poziomie 7,7, mączniak prawdziwy – 8,5 i pozostałe choroby również w bardzo dobrej tolerancji, jeżeli chodzi o zdrowotność tej odmiany. Spokojnie możemy ją pozycjonować nawet w trudnych płodozmianach, gdzie pszenica trafia w układzie po zbożach. Jej zdrowotność daje pewien bufor bezpieczeństwa, jeżeli chodzi właśnie o dużą presję chorób, związaną z takim płodozmianem – informuje doradca z firmy Osadkowski SA
Termin siewu i wigor jesienny pszenicy
SY Orofino to odmiana pszenicy, którą śmiało możemy również pozycjonować na lekko opóźnione i opóźnione siewy, na przykład po takich przedplonach jak kukurydza czy burak cukrowy. Ponadto pszenica ta toleruje słabsze stanowiska glebowe. – Ma również dobry wigor jesienny, jeżeli chodzi o krzewienie, i bardzo dobre krzewienie uzupełniające wiosną – dodaje doradca. To wszystko sprawia, że SY Orofino jest odmianą na każde warunki.
Dlaczego warto wybrać pszenicę ozimą SY Orofino?
Pszenica ozima SY Orofino należy do odmiany chlebowej z wysoką masą tysiąca ziaren. Do jej cech możemy również zaliczyć dobrą zimotrwałość, ocenioną przez COBORU na 4. Dzięki czemu poradzi sobie nawet podczas trudnych zim. Jeżeli dodamy do tego wspomnianą wcześniej wysoką zdrowotność, wysoką uniwersalność pod kątem gleb i terminu siewu, oraz wysoki wigor jesienny, to otrzymujemy obraz odmiany pszenicy ozimej, którą można wykorzystać w zasadzie na każdych stanowiskach przeznaczonych pod tę uprawę.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!