Pszenżyto ozime Gringo: zdrowy plon nawet przy zmiennej pogodzie

Pszenżyto ozime Gringo: zdrowy plon nawet przy zmiennej pogodzie

Pszenżyto ozime uznawane jest przez wielu za polską specjalność. Sprawdźcie, dla kogo stworzono pszenżyto Gringo!

Pszenżyto ozime uznawane jest przez wielu za polską specjalność. Uprawiający je rolnicy zdają sobie jednak sprawę, że duży potencjał plonowania tych zbóż może zostać osiągnięty, gdy dopilnowane zostaną wszelkie zalecenia agrotechniczne.

Ważne jest, aby postawić na odpowiednią odmianę. Jedną ze sprawdzonych odmian jest pszenżyto ozime Gringo z oferty Top Farms Nasiona. Sprawdźcie, co je wyróżnia!

Zimotrwałość na 6

Robert Bobryk

Jak rolnicy wypowiadają się o tej odmianie?

Gringo to pszenżyto ozime, które po raz drugi zdało egzamin z zimotrwałości na „6”. Bardzo dobrze sobie radzi z niskimi temperaturami w zimie oraz ze zmiennymi czynnikami pogodowymi, których nie jesteśmy w stanie przewidzieć – mówi Mateusz Płocieniak z Top Farms Wielkopolska. – To pszenżyto, które nie lubi być za gęsto wysiewane, ponieważ bardzo dobrze się krzewi i mocno zagęszcza łan.

Wskazane skracanie

W okresie krzewienia rośliny nisko się płożą. Gringo ma w dodatku bardzo grube i mocne źdźbła, ale wskazane jest ich skracanie ze względu na długi, piękny kłos, który pod ciężarem ziarna może się pochylić. Ziarno również jest grube, w sprzyjających warunkach pogodowych może osiągnąć MTZ powyżej 60 g.

Poza tymi walorami Gringo charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością roślin i co najważniejsze potrafi zadziwić plonem! – dodaje Mateusz Płocieniak.

pszenżyto ozime Gringo charakterystyka

Czym charakteryzuje się pszenżyto ozime Gringo?

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Gringo?

  • bardzo dobra zdrowotność i sztywność,
  • odmiana półkarłowa, o grubym źdźble i pięknym kłosie,
  • bardzo dobre plonowanie,
  • wysoka zawartość białka – doskonała w żywieniu zwierząt,
  • bardzo dobrze się krzewi – należy stosować się do zalecanych norm wysiewu.

Pszenżyto ozime Gringo – odporność na choroby:

  • Pleśń śniegowa – bardzo dobra;
  • Mączniak prawdziwy – bardzo dobra;
  • Rdza brunatna – bardzo dobra;
  • Rynchosporioza – bardzo dobra;
  • Septorioza liści – dobra;
  • Septorioza plew – średnia;
  • Fuzariozy kłosa – bardzo dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – bardzo dobra.

Więcej o tej odmianie przeczytasz pod adresem: http://www.topfarms-nasiona.pl/produkt,pl,pszen,gringo.html

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Kalkulacja uprawy pszenżyta. Jeśli umiesz liczyć, licz na…

Wyboru uprawy nie można zostawić przypadkowi, bo jak mówi przysłowie ludowe: "I na złocie straci, kto je przepłaci"

9 października 2018

Ewolucja przemysłu nasiennego – co o niej decyduje?

Jakie są tendencje obecnie panujące na rynku nasiennym? Jakie mogą być ich konsekwencje w niedalekiej przyszłości?

11 października 2018

Opłacalność hodowli nasion w Polsce. Jaka jest?

Czy hodowla nasion jest opłacalnym biznesem? Poznaj realia firm hodowlanych.

13 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close