Pszenżyto ozime: sprawdzone jako pasza

Pszenżyto ozime: sprawdzone jako pasza

Dlaczego podczas wybierania odmian do jesiennych wysiewów warto wziąć pod uwagę pszenżyto ozime?

Nadchodzi czas jesiennych wysiewów. Warto rozważyć pszenżyto ozime, gdyż jego zalety to nie tylko wysoka mrozoodporność. Doskonale wypada także pod względem wartości odżywczych i sprawdza się jako pasza, szczególnie dla drobiu i trzody chlewnej.

Pszenżyto ozime nie cieszy się w naszym kraju tak dużą popularnością, jak pszenica czy rzepak ozimy. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, stanowi obecnie ok. 20% upraw, podczas gdy pszenicą obsiewanych jest ponad 30% wszystkich pól.

pszenżyto

W przypadku żywienia drobiu pszenżyto może stanowić aż 40% dawki pokarmowej.

– Pszenżyto ozime jest gatunkiem bardzo wysoko oraz stabilnie plonującym, bardzo dobrze radzi sobie nawet na słabych glebach. Jego dodatkową zaletą jest wysoka mrozoodporność. W tym roku np. pszenżyto po zimie ucierpiało zdecydowanie mniej niż pszenica – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Jeżeli plony są słabsze, najczęściej przyczyną tego jest fakt, że potencjał uprawy nie jest w pełni wykorzystany przez niewłaściwą agrotechnikę. Do spadku wysokości plonów może również prowadzić uprawa w monokulturze.

Pszenżyto ma zdecydowanie większy potencjał plonowania niż pszenica. Wytwarza bowiem w kłosie o wiele więcej kwiatów niż wytwarzają inne zboża. Najlepsze plony uzyskiwane są na dobrych glebach i przy sprzyjającej pogodzie, jednak niebagatelne znaczenie ma również prawidłowo prowadzona agrotechnika i odpowiednie nawożenie.

Nie tylko mrozoodporność i dobre plonowanie powinny zachęcać do wybierania właśnie tego zboża. Pszenżyto ma wysoką wartość pokarmową, a jego ziarno ma dużo białka, które jest doskonale sprawne i ma bardzo korzystny układ aminokwasów, dzięki czemu świetnie sprawdza się w żywieniu drobiu i trzody chlewnej. W przypadku żywienia świń może stanowić nawet 75% całkowitej dawki pokarmowej, natomiast w przypadku drobiu ok. 40%.

 

Zobacz również:

Komentarze

  1. Ciekawe, jak to wpłynie na ilość, i zanieczyszczenie ich. Ale i tak mam mnóśtwo Selko Toxo, także za bardzo się nie przejmuję.

Bio owoce narażone na szkodniki – jak je zwalczać

Sadownik, który decyduje się na podjęcie produkcji ekologicznej, musi mieć dużo większą wiedzą na temat ekosystemu jakim jest jego uprawa owoców.

14 września 2017

Choroby brojlerów a integralność jelit ptaków

Zdrowe jelita brojlerów przekładają się na wydajność ptaków. Przeczytaj, jak ważna jest integralność jelit i czy dzięki niej unikniemy choroby brojlerów.

7 września 2017

Winnice polskie mają potencjał i przyszłość

Na uprawie winorośli można się dorobić. Świadczy o tym rozwijający się polski rynek wina. W ciągu ostatnich kilku lat sprzedaż tego trunku wzrosła u nas dziesięciokrotnie. Obecnie działa już...

18 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij