Nadchodzi czas jesiennych wysiewów. Warto rozważyć pszenżyto ozime, gdyż jego zalety to nie tylko wysoka mrozoodporność. Doskonale wypada także pod względem wartości odżywczych i sprawdza się jako pasza, szczególnie dla drobiu i trzody chlewnej.
Pszenżyto ozime nie cieszy się w naszym kraju tak dużą popularnością, jak pszenica czy rzepak ozimy. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, stanowi obecnie ok. 20% upraw, podczas gdy pszenicą obsiewanych jest ponad 30% wszystkich pól.
– Pszenżyto ozime jest gatunkiem bardzo wysoko oraz stabilnie plonującym, bardzo dobrze radzi sobie nawet na słabych glebach. Jego dodatkową zaletą jest wysoka mrozoodporność. W tym roku np. pszenżyto po zimie ucierpiało zdecydowanie mniej niż pszenica – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Jeżeli plony są słabsze, najczęściej przyczyną tego jest fakt, że potencjał uprawy nie jest w pełni wykorzystany przez niewłaściwą agrotechnikę. Do spadku wysokości plonów może również prowadzić uprawa w monokulturze.
Pszenżyto ma zdecydowanie większy potencjał plonowania niż pszenica. Wytwarza bowiem w kłosie o wiele więcej kwiatów niż wytwarzają inne zboża. Najlepsze plony uzyskiwane są na dobrych glebach i przy sprzyjającej pogodzie, jednak niebagatelne znaczenie ma również prawidłowo prowadzona agrotechnika i odpowiednie nawożenie.
Nie tylko mrozoodporność i dobre plonowanie powinny zachęcać do wybierania właśnie tego zboża. Pszenżyto ma wysoką wartość pokarmową, a jego ziarno ma dużo białka, które jest doskonale sprawne i ma bardzo korzystny układ aminokwasów, dzięki czemu świetnie sprawdza się w żywieniu drobiu i trzody chlewnej. W przypadku żywienia świń może stanowić nawet 75% całkowitej dawki pokarmowej, natomiast w przypadku drobiu ok. 40%.
Zobacz również:
Ciekawe, jak to wpłynie na ilość, i zanieczyszczenie ich. Ale i tak mam mnóśtwo Selko Toxo, także za bardzo się nie przejmuję.