Rasy świń: porównanie użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej

Rasy świń: porównanie użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej

Porównanie użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej świń pozwoli ustalić, która z ras jest najlepsza dla naszej hodowli.

W Polsce w fermowym chowie najczęściej utrzymywane są rasy Wielka Biała Polska (WBP) i Polska Biała Zwisłoucha (PBZ). Porównanie użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej świń pozwoli ustalić celowość tego wyboru.

rasy świń

Polska Biała Zwisłoucha posiada wspaniały instynkt macierzyński, a porody zazwyczaj przebiegają prawidłowo.

Knurki rasy WBP charakteryzują się najwyższymi dziennymi przyrostami i dość cienką warstwę słoniny. Zawartość mięsa w tuszy, jak na rasę typowo mateczną (w hodowli kładzie się głównie nacisk na użytkowość rozrodczą), również kształtuje się na bardzo dobrym poziomie. Polskie Białe Zwisłouche mają natomiast odrobinę lepsze parametry rozrodu. Nie zmienia to faktu, że jednocześnie PBZ i WBP mają świetne predyspozycje genetyczne do użytkowania rozrodczego i wykorzystania ich w krzyżowaniach poprawiających  cechy mateczne innych ras.

rasy świń

Liczba prawidłowo rozwiniętych sutków wpływa bezpośrednio na liczbę odchowanych prosiąt.

Najgorsze parametry tuczne, rzeźne i rozrodu cechują rasę Puławską. Świnie tej rasy są bowiem objęte programem ochrony zasobów genetycznych. Pochodzą od prymitywnych ras świń, wyhodowanych na terenie Polski. Jednak gorsze wskaźniki użytkowości nie oznaczają, że świnia ta nie posiada żadnych zalet. Wręcz przeciwnie, walory smakowe i jakość mięsa są znacznie lepsze niż PBZ czy WBP, ta rasa świń jest w dodatku znakomicie przystosowana do polskich warunków klimatycznych, w związku z czym jest bardziej odporna i charakteryzuje się znakomitą zdrowotnością i długowiecznością. Świetnie nadaje się również do chowu ekstensywnego, z dostępem do wybiegów, dla gospodarzy np. chcących wytwarzać wędliny długo dojrzewające.

W Polsce bardzo często wykorzystuje się do krzyżowań rasy Duroc i Pietrain, obie z nich są typowo ojcowskimi rasami, o dobrych wskaźnikach tucznych i rzeźnych.

rasy świń

Mieszańce międzyrasowe nie powinny być poddawane dalszemu procesowi rozrodu.

Świnie Pietrain charakteryzuje znakomita mięsność, nazywana jest rasą „czteroszynkową”. Ma wysoki udział wyrębów w tuszy i najcieńszą słoninę. Pietrain mają jednak jedną wadę – są dosyć delikatne, wymagają dobrych warunków utrzymania i wysokiej zawartości białka w paszy, aby osiągać wysokie przyrosty.

Bardzo dobre efekty odnosi krzyżowanie międzyrasowe świń, szczególnie w przypadku osiągnięcia dobrych cech użytkowości dotyczących tuczu ras ojcowskich. Krzyżówka rasy Hampshire i Duroc daje mieszańca o najwyższych dziennych przyrostach masy ciała.

Rasy świń

Wysokie przyrosty dzienne nie zależą tylko od genetyki, ale również od prawidłowych warunków utrzymania, żywienia, dobrostanu oraz jakości odchowu.

Hodowcy często zapominają, że potomstwo pochodzące z krzyżowań międzyrasowych nadaje się tylko do tuczu, ale nie do dalszej reprodukcji. Należy pamiętać, że efekt wybujałości mieszańców nie podlega dalszemu dziedziczeniu. Co oznacza, że jeśli otrzymane potomstwo po krzyżowaniu międzyrasowym posiada bardzo dobre cechy użytkowości tucznej – np. cienką słoninę, czy użytkowości rozrodczej – np. ma dużo prawidłowo funkcjonujących sutków, może nie przekazać tej cechy na swoje potomstwo.

W Polsce w chowie fermowym dominują rasy PBZ i WBP, ponieważ według ocenianych stad świń mają jedne z najlepszych wskaźników rozpłodowych. Bardzo dobrym rozwiązaniem dla poprawy użytkowości tucznej i rzeźnej będzie również zastosowanie krzyżowania międzyrasowego, z wykorzystaniem rasy Duroc lub Pietrain.

Pamiętajmy jednak, że rozród to nie wszystko. Aby ujawnił się cudowny świński genotyp, musimy przede wszystkim zadbać o prawidłowe warunki utrzymania oraz zbilansowane żywienie.

rasy świń

Porównanie użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej świń. Na podstawie www.polsus.pl/hodowla/rasy.

BHP przy obsłudze zwierząt – nowe rozporządzenie

Pojawiło się nowe rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny podczas zajęć przy zwierzętach gospodarskich.

19 września 2017

Koszt produkcji mleka: przez co jest budowany?

Koszt wyprodukowania litra mleka jest uzależniony od wielu czynników. Sprawdźmy od jakich.

13 września 2017

Mikotoksyny w paszach – sposoby na minimalizację ich toksyczności

Mikotoksyny w paszach mogą wywołać negatywne skutki u naszej trzody chlewnej, a przez to są sporym problemem dla nas. Jak się przed nimi chronić?

18 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij