Ryby słodkowodne w kuchni. Zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu!

Ryby słodkowodne stanowczo zbyt rzadko goszczą w naszej kuchni. Szkoda, bo są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Przygotować można je na wiele sposobów i wcale nie jest to taka trudna sztuka. Trzeba poznać tylko kilka podstawowych zasad.

Ryby słodkowodne można smażyć, piec w piekarniku, gotować i wędzić. Najtrudniejszy jest ten ostatni sposób, bo potrzebna jest wędzarnia. Jednak taka inwestycja może okazać się bardzo trafiona. Kto nie skosztował przynajmniej raz wędzonej sielawy, ten nie wie, jak delikatna i przepyszna może być wędzona ryba, a w sklepie o taką trudno.

Ryby słodkowodne w kuchni. Sposobów jest mnóstwo

Zofia Jułga z Teodorowa w województwie kujawsko – pomorskim jest prawdziwą specjalistką w przyrządzaniu ryb słodkowodnych. Jest żoną rybaka i mieszka nad pięknym Jeziorem Orłowskim, słynącym z wyjątkowo czystej wody. Pod ręką ma więc świeże ryby.

Jako młoda dziewczyna nie miałam pojęcia o rybach – zdradza Zofia Jułga. – Wszystkiego nauczyła mnie teściowa, która pochodziła z Pałuk, regionu słynącego z jezior obfitujących w ryby. Była świetną kucharką i chętnie dzieliła się swoimi kulinarnymi sekretami. Od niej dowiedziałam się, że ryby nie wolno przesmażyć i lepiej jej nie solić na noc.

Mięso wyjątkowo delikatne

Mięso ryb jest bardzo delikatne i lepiej nie przesadzać z przyprawami i z cebulą. Przed smażeniem dzwonka trzeba skropić sokiem z cytryny, delikatnie posolić, posypać pieprzem i obłożyć krążkami cebuli. Odstawić na dwie godziny i zabrać się za smażenie.

ryby słodkowodne w kuchni

Ryby słodkowodne w kuchni to świetny pomysł! Na zdjęciu pani Zofia Jułga skrobie karasie.

fot. Małgorzata Chojnicka

Oprószam dzwonka mąką i smażę na porządnie rozgrzanym oleju – kontynuuje Zofia Jułga. – Bardzo rzadko smażę razem z cebulą, bo zbyt mocno tłumi smak ryby. Gdy zostanie mi smażonych ryb, przekładam je do słoików i zalewam gorącym sosem pomidorowym. Robię go na słodko-kwaśno. Takie ryby mogą postać w lodówce przez kilka dni.

Sos pomidorowy do ryb (składniki)

  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • 4 szklanki wody,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • cukier,
  • koncentrat pomidorowy,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej.

Przygotowanie

Wodę zagotować z przyprawami, koncentratem i dość sporą ilością cukru. Tu każdy musi proporcje dostosować do swoich upodobań smakowych. Na koniec trzeba wlać ocet i zagotować raz jeszcze.

Ryby słodkowodne w kuchni .W śmietanie są przepyszne

Smażone karasie najlepiej smakują polane łyżką gęstej kwaśnej śmietany. Tak te ryby jadali królowie. Prawdziwym rarytasem są natomiast kotlety ze szczupaka. Filety z dużej ryby trzeba pozbawić skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa, razem z surowym boczkiem oraz namoczoną i odciśniętą czerstwą bułką. Do tak przygotowanego mięsa dodaje się jajka i cebulkę, może być przesmażona. Następnie trzeba wyrobić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, a także dodać szczyptę cukru, by podbić smak. Uformowane kotleciki smaży się na gorącym oleju.

Po usmażeniu jeszcze podlewam kotlety na patelni odrobiną wrzątku, by troszeczkę zaparowały. To taki mój sposób, by wyszły idealne – zdradza pani Zofia.

Ryby słodkowodne w kuchni to dobry pomysł!

Kotlety ze szczupaka (składniki)

  • 1 szczupak powyżej 2 kg,
  • 0,5 kg chudego boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 całe jajka,
  • 1 duża czerstwa bułka,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek,
  • cukier,
  • olej do smażenia.

Niedocenianą rybą jest lin, a on wyjątkowo dobrze komponuje się ze śmietaną. Wtedy jest bowiem tak pyszny, że aż trudno to sobie wyobrazić. Lina nie należy skrobać, a jedynie wytrzeć porządnie w soli i ściągnąć ją nożem. Łuski się wtedy wysmażą i dzięki nim skórka będzie chrupiąca.

ryby słodkowodne w kuchni

Ryby słodkowodne powinny częściej gościć w naszej kuchni.

Są dwa sposoby na lina w śmietanie – wyjaśnia. – W pierwszej wersji usmażone ryby przekłada się do naczynia żaroodpornego, podlewa śmietaną 30% i zapieka w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wystarczy 10 minut. Ryba wchłonie całą śmietanę. Drugi sposób to polanie usmażonego lina już na półmisku sosem śmietanowopieprzowym. Wówczas mamy sos do ziemniaków.

Sos śmietanowo – pieprzowy (wykonanie)

Na oleju usmażyć pokrojoną cebulę, dodać sporo pieprzu, posolić. Następnie wlać śmietanę 30% i poczekać aż trochę odparuje, a smaki się połączą. Na koniec wsypać dużo pokrojonego koperku i trochę natki pietruszki.

Podsumowanie

Podsumowując, ryby słodkowodne w kuchni to same korzyści! Warto je więc wprowadzić do domowego jadłospisu. Jak powiadają lekarze, chcesz mieć zdrowe serce, to jedz ryby. Ich przygotowanie nie jest bowiem trudne.

Krótko mówiąc, wystarczy tylko nie przesadzać z przyprawami i umiejętnie je usmażyć. Można też pokusić się o zrobienie ryby w galarecie, jeśli ktoś nie może jeść potraw smażonych, lub po prostu upiec ją w piekarniku. W każdej postaci będzie smaczna.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.5 / 5. Liczba głosów 12

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *