Rynek cukru: wahania cen uderzają plantatorów po kieszeni

Rynek cukru: wahania cen uderzają plantatorów po kieszeni

Wiele gospodarstw ocenia, że produkcja buraka cukrowego przestaje się opłacać!

Koniec z obniżkami na światowym rynku cukru. Choć jeszcze kilka miesięcy temu ceny znajdowały się na historycznie niskim poziomie, to w październiku poszły w górę. Te zawirowania silnie odczuwają plantatorzy buraków cukrowych. Wiele gospodarstw ocenia, że ta produkcja przestaje się opłacać.

Ceny cukru na świecie i w Unii Europejskiej osiągnęły najniższe w historii poziomy, znacznie poniżej progu referencyjnego i kosztów produkcji – informowała jeszcze we wrześniu CIBE (Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka). Na światowym rynku notowania cukru spadły do poziomu poniżej 10 centów/funt (około 84 gr/kg).

rynek cukru

fot. pixabay

Światowy rynek cukru: W ubiegłym roku Brazylia sprzedała za granicę aż 28 milionów ton cukru, co stanowiło ponad 40 proc. światowego eksportu oraz około 15 proc. światowej produkcji.

Europejscy plantatorzy wzywają do podjęcia pilnych działań i zaprzestania przez instytucje unijne polityki typu „poczekamy i zobaczmy”. Poważny kryzys zagraża stabilności finansowej gospodarstw rolnych i prężności unijnego sektora cukrowniczego. Jedynym wygranym reformy jest przemysł spożywczy wykorzystujący cukier, który  w ciągu jednego roku zyskał 1,5 miliarda euro kosztem rodzin rolniczych – podawała CIBE.

Dynamiczne odbicie cen

Jednak ten trend nagle się odwrócił, w październiku cena cukru poszybowała w górę o ponad 30 proc. do poziomu 14 centów/funt (1,17zł/kg).

Na światowych giełdach widoczne jest dość dynamiczne odbicie cen. Wpłynęła na to zmiana polityczna w Brazylii, gdzie na prezydenta wybrany został prawicowy polityk, lobbowany przez gremium finansowe. Na zmianę koniunktury wpływ miały również sygnały napływające z Indii o tym, że trzcina cukrowa została tam porażona przez szkodniki – tłumaczy Karolina Załuska, analityk Banku BGŻ BNP Paribas.

Krajowy rynek cukru

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że unijna produkcja cukru buraczanego w roku 2017/2018 osiągnie 20,9 mln ton. Dla porównania: w roku 2016/2017 było to 16,8 mln ton. Produkcję cukru w Polsce prognozuje się na 2,3 mln ton (co oznacza wzrost o 10 proc. w porównaniu z rokiem 2016/2017).

W kraju nadal mamy dużą produkcję z zeszłego sezonu. Jeżeli patrzymy z pozycji konsumenta to nie zakładamy gwałtownych podwyżek cen cukru paczkowanego na rynku detalicznym. Odbicie cen widać na rynkach międzynarodowych. Zakładamy jednak, że jest to krótkookresowy trend. Duża produkcja na świecie (wraz z produkcją trzciny cukrowej) oraz w Unii Europejskiej po zniesieniu kwot i uwolnieniu tego rynku przyczyni się do tego, że cena cukru będzie niska i się utrzyma na tym poziomie – prognozuje Karolina Załuska.

Za wszystko płacą plantatorzy

rynek cukru

Krajowy rynek cukru: Zawirowania na rynku cukru uderzają po kieszeni plantatorów buraków cukrowych.

Wahania cen cukru silnie odczuwają zwłaszcza plantatorzy buraków cukrowych. – Obecnie nie ma już instrumentów, które mówią, jaka będzie cena. Cena referencyjna, która obowiązuje teraz w UE jest teoretyczna, za nią nie idą żadne obowiązkowe reakcje Komisji Europejskiej (która może coś zrobić, ale nie musi). Te wszystkie niepewności cukrownie przenoszą na plantatorów. Cena płacona rolnikom za buraki jest niska, a jeszcze musimy wziąć pod uwagę, że w umowach są wpisane różne zniżki. Za niedociągnięcia w produkcji, w wolumenie, czy w jakości buraków. W tym roku susza przyczyniła się do tego, że duża część rolników może mieć w ten sposób obniżone ceny. Jeśli przeliczą sobie koszty własne, pośrednie i bezpośrednie to mogą mieć straty – ocenia Karolina Załuska.

W rezultacie wiele gospodarstw ocenia produkcję buraków cukrowych za nieopłacalną. A na podwyżki się nie zapowiada, nic nie wskazuje na to, że ceny oferowane rolnikom w przyszłym sezonie będą wyższe.

Zakaz hodowli zwierząt futerkowych po kolejnych wyborach?

Hodowcy obawiają się, że niebawem wprowadzone zostaną tak restrykcyjne wymogi, że hodowla zwierząt futerkowych przestanie się opłacać!

8 grudnia 2018

Producenci żywności przygotowują się na Brexit

Przeciągające się negocjacje sprawiają, że producenci żywności przygotowują się na brak porozumienia między Londynem a Brukselą!

5 grudnia 2018

Ceny zbóż: będą podwyżki?

Sezon 2018/19 rozpoczął się dynamicznymi wzrostami cen. Na jakim poziomie plasują się obecnie ceny zbóż i do kiedy utrzymają się podwyżki?

17 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close