Rynek wieprzowiny w Polsce – chwilowa stabilizacja cen

Jak przedstawia się rynek wieprzowiny w Polsce po Świętach Wielkanocnych? Czy ceny wieprzowiny wzrosły z powodu zwiększonego świątecznego popytu, a także nadchodzącego sezonu grillowego? Sprawdźmy jak wygląda sytuacja na rynku trzody chlewnej pod koniec kwietnia 2022 r.
Najnowszą analizę przedstawiającą aktualną sytuację na rynku trzody chlewnej przedstawił Bartosz Czarniak, rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS”. Czy rynek wieprzowiny w Polsce po okresie świątecznym, jak również przed sezonem grillowym zareaguje podwyżkami cen? Jakie są prognozy na najbliższe tygodnie? Sprawdźmy!
Spis treści
Rynek wieprzowiny w Polsce i na świcie w marazmie świątecznym
Z analizy rzecznika prasowego Związku ,,POLSUS” po pierwsze wynika, że zarówno giełda VEZG jak i ISW tkwią w marazmie świątecznym. Co można zaobserwować na podstawie cen, które nie zmieniły się we wtorek, jak i w środę w porównaniu z zeszłym tygodniem.
-Na małym parkiecie cena nadal wynosi 1,97 Euro (na wtorkowej sesji nie sprzedano ani jednej sztuki), a na dużym ustalono, iż przez najbliższy tydzień cena obowiązującą dalej będzie wynosić 1,95 euro za kg w klasie E – informuje rzecznik prasowy ,,POLSUS”.
Według Bartosza Czarniaka można powiedzieć, że mamy do czynienia z chwilową stabilizacją na rynku wieprzowiny. Dlaczego stabilizacja ma być jedynie chwilowa? Jak zauważa rzecznik prasowy „POLSUS”, jest mało prawdopodobne, żeby notowania nie poszły w górę w sezonie grillowym. Spodziewany jest wtedy bowiem rosnący popyt i ograniczona podaż.
Podobnie przedstawia się również rynek wieprzowiny w Polsce, gdzie ceny trzody chlewnej praktycznie nie uległy zmianie.
Ceny i rynek wieprzowiny – nadchodzą wyczekiwane podwyżki?
Zdaniem rzecznika prasowego Związku ,,POLSUS” decydującym czynnikiem mający wpływ na dalsze podwyżki cen w skupach jest sytuacja w Chinach.
Bartosz Czarniak podkreśla, że tamtejsza produkcja przynosi coraz większa straty, które wiążą się z dużą ilością mięsa wieprzowego na rynku. Na gorszą sytuację wpływają także wysokie koszty produkcji i niższa konsumpcja wieprzowiny w Chinach. To z kolei, powoduje że cześć producentów zmniejsza produkcję i liczebność stada. Natomiast w dalszej perspektywie spowoduje to zwiększenie importu wieprzowiny. Dzięki temu, rynek wieprzowiny w Europie, jak i w Polsce będzie charakteryzował się stabilnymi wyższymi stawkami za wieprzowinę.
Na Chiny patrzę już nie przez pryzmat miejsca handlu produktem europejskim, ale jako na barometr, dzięki któremu będzie można przewidywać przyszłe trendy cenowe – dodaje na koniec Bartosz Czarniak.
Czytaj również: Dopłaty do nawozów 2022 – kiedy można złożyć wniosek?
Źródło: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS”
