Ile rzeczywiście jemy jaj?

W okresie przedświątecznym pojawiają się różne informacje na temat liczby spożywanych przez Polaków jaj. Jak jest naprawdę?
Komercyjne dane donoszą, że przeciętny Polak zjada w ciągu roku przeciętnie 160 jaj. Nie zgadza się z tym Barbara Ulatowska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
– Przedstawiane informacje wynikają z braku świadomości skali importu. Dotychczas dostępne były bowiem tylko dane o ilości zaimportowanych piskląt, pochodzące z systemu INTRASTAT, który obejmuje tylko część transakcji handlu zagranicznego. W 2015 r. system ten zarejestrował tylko 1,5 mln szt. przywozu do Polski kurek w ramach handlu wewnątrzwspólnotowego. Z porównania tych danych z informacjami z systemu TRACES wynika, że wielkość ta stanowiła tylko 21% całego rocznego przywozu piskląt kurek do Polski.
Spożycie jaj wcale nie spadło i nadal utrzymuje się na poziomie ok. 205 szt. rocznie w przeliczeniu na 1 osobę.
Import piskląt kurek nieśnych do Polski w 2015 r. z innych państw członkowskich wyniósł 7,1 mln szt. Polski eksport piskląt kurek w 2015 r. wyniósł natomiast 1,1 mln szt. Ujemne saldo w polskim handlu zagranicznym pisklętami kurkami nieśnymi w 2015 r. wyniosło 6 mln szt. Z kolei krajowe wylęgi kurek do intensywnej produkcji jaj spożywczych w latach 2014–2015 przedstawiały się następująco:
- w 2014 r. – 29,0 mln szt.
- w 2015 r. – 30,9 mln szt.
Łączne wstawienia kurek do odchowu do produkcji fermowej jaj spożywczych w 2015 r. wyniosły 36,9 mln szt., co oznacza, że były wyższe o 6 mln szt. od krajowych wylęgów. Importowane kurki miały za to 16,3% udział w ubiegłorocznych wstawieniach.
– Z informacji naszych oraz naukowców z nami współpracujących wynika, że spożycie jaj wcale nie spadło i nadal utrzymuje się na poziomie ok. 205 szt. rocznie w przeliczeniu na 1 osobę – podsumowuje Barbara Ulatowska.
Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
