Ile rzeczywiście jemy jaj?

Ile rzeczywiście jemy jaj?

Ile rzeczywiście Polacy jedzą jaj? Pytanie z pozoru wydaje się banalne, a jednak różne źródła podają całkowicie odmienne informacje.

W okresie przedświątecznym pojawiają się różne informacje na temat liczby spożywanych przez Polaków jaj. Jak jest naprawdę?

Komercyjne dane donoszą, że przeciętny Polak zjada w ciągu roku przeciętnie 160 jaj. Nie zgadza się z tym Barbara Ulatowska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

uwaga na salmonellę / spożycie jaj

Na rynek jaj wpływa także import i eksport niosek.

Przedstawiane informacje wynikają z braku świadomości skali importu. Dotychczas dostępne były bowiem tylko dane o ilości zaimportowanych piskląt, pochodzące z systemu INTRASTAT, który obejmuje tylko część transakcji handlu zagranicznego. W 2015 r. system ten zarejestrował tylko 1,5 mln szt. przywozu do Polski kurek w ramach handlu wewnątrzwspólnotowego.  Z porównania tych danych z informacjami z systemu TRACES wynika, że wielkość ta stanowiła tylko 21% całego rocznego przywozu piskląt kurek do Polski.

Spożycie jaj wcale nie spadło i nadal utrzymuje się na poziomie ok. 205 szt. rocznie w przeliczeniu na 1 osobę.

Barbara Ulatowska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz

Import piskląt kurek nieśnych do Polski w 2015 r. z innych państw członkowskich wyniósł 7,1 mln szt. Polski eksport piskląt kurek w 2015 r. wyniósł natomiast 1,1 mln szt. Ujemne saldo w polskim handlu zagranicznym pisklętami kurkami nieśnymi w 2015 r. wyniosło 6 mln szt. Z kolei krajowe wylęgi kurek do intensywnej produkcji jaj spożywczych w latach 2014–2015 przedstawiały się następująco:

  • w 2014 r. – 29,0 mln szt.
  • w  2015 r. – 30,9 mln szt.

Łączne wstawienia kurek do odchowu do produkcji fermowej jaj spożywczych w 2015 r. wyniosły 36,9 mln szt., co oznacza, że były wyższe o 6 mln szt. od krajowych wylęgów. Importowane kurki miały za to 16,3% udział w ubiegłorocznych wstawieniach.

Z informacji naszych oraz naukowców z nami współpracujących wynika, że spożycie jaj wcale nie spadło i nadal utrzymuje się na poziomie ok. 205 szt. rocznie w przeliczeniu na 1 osobę – podsumowuje Barbara Ulatowska.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Jakie będą ceny ryb i ich przetworów w 2018 r.?

w detalu, zbycie, w handlu zagranicznym, w pierwszej sprzedaży…

18 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close